Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

11 Kasım 2020 Çarşamba

Sinema: Azınlık Raporu - Minority Report - Suçluların Suçu İşlemeden Bulunduğu Bir Teknoloji İle Gelişen Olaylar... / Konusu, Özeti, Afişler

Azınlık Raporu - Minority Report

Oyuncular; Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton
Yönetmen; Steven Spielberg
Tür; Aksiyon, Suç, Gizem, Gerilim

Konusu; İleri bir gelecekte geçen filmde suç işlemeden suçluların bulunması gibi ileri teknoloji ürünü bir sistemin icat edilmesi ile gelişen olaylar konu alınmaktadır.

Özeti; İleri bir gelecekte geçen filmde suç öncesi departmanında çalışan John Anderton, özel olarak hazırlanmış kabinlerinde sıvıların içinde bulunan kahinler tarafından elde ettikleri bilgiler neticesinde suçları işlenmeden öğrenebilmektedirler ve bu yolla suçluların yakalanmasına yardımcı olmaktadır. Kahinlerden elde edilen bilgileri yorumlamak ve görüntülerin içinden cinayetlerin, suçların işleneceği bölgeleri bulmak gibi bir çok konu ile ilgilenmektedir. Ve bu suç önleme sistemi sayesinde Amerika'da suçlar yüzde 90 oranında azalmıştır ve artık suçlar işlenmeden suçlular bulunmaktadır ve tutuklanmaktadır. 3 kahin, bu konuda özel olarak hazırlanmış bir sistemin içinde çalışmaktadır ve bu durumdan tüm ülke çok memnundur. Ancak bu suç önleme birimi hükumet tarafından bir inceleme ve araştırmaya tabi tutulacaktır ve bunun içinde Danny Witwer isimli bir müfettiş polis görevlendirilmiştir. John ise çocuğunu kaybetmiştir ve bunun üzüntüsü ile yaşamaya çalışmaktadır, bu üzüntü ile uyuşturucu bağımlısı olmuştur. Müfettiş Danny ise dindar görüşü ile suç öncesi departmanında özellikle kusur aramak için yönetimi ele almış ve John'a zor anlar yaşatmaya başlamıştır. 





Bu sırada John, kahinlerden birinden bir görüntü elde etmiştir ve kurbanın görüntüsüne göre suçlular için özel olarak hazırlanmış ileri teknoloji hapishanede katili sorguladığında eksik görüntülerin olduğu şüpheli dosyayla karşılaşmıştır. Ve bu olayı araştırmaya başlayacaktır. Bu sırada müfettiş Danny, John'ın açıklarını aramaktadır ve evine giderek kullandığı uyuşturucunun aparatlarını bulacaktır. 

Diğer tarafta yine bir suç öncesi bilgiyi işlemekle uğraşan John, bu sefer görüntülerin arasında kendisini görecektir ve silahla bir cinayet işlediğine tanık olacaktır ve katilin isminin yazıldığı özel topta John Anderton ismi yazacaktır. İş arkadaşına bu durumu belli etmeden topu alacak ve görüntüleri kapatacaktır. Ancak kahinlerle ilgilenen iş arkadaşı görüntüleri görmüştür ve kaçmasına izin verecektir. Cinayeti işlemesine ise 35 saat kalmıştır ve John, bu cinayeti işlemesinin nedenini araştırmaya başlayacaktır. 

Ancak bu durumdan Danny Witwer'ı suçlayacak, O'nun bu görüntüleri kasıtlı olarak yerleştirdiğini düşünecektir. Ve arabası ile kaçmaya çalışırken uzaktan kontrolü sağlanan ileri teknoloji tasarımı olan araçlardan kaçmayı başaracaktır. Ve şehir içinde peşinde uçan mekanizmaları ile polislerle aksiyon dolu bir kovalamaca yaşayacaktır ve peşlerindeki polislerden kaçmayı başaracaktır. Ve kaçtıktan sonra suç önleme sistemini icat eden bilimci doktorun yanına gidecek ve sistemle ilgili bilgiler alacaktır. Doktorun söylediğine göre kahinlerin üçü de normalde hep aynı bilgileri vermektedirler ve yanılma payları yoktur, ancak bazı zamanlarda kahinlerden biri diğerlerinden farklı bilgiler vermektedir ve bu durum toplumdan saklanmaktadır. 







Bu ayrı bilgi verilmesi durumu sistemin güvensizliğini ortaya çıkarmaktadır ve azınlık raporu olarak bu bilgiler saklanmaktadır. Sistemle ilgili olan herkesin güvensiz olduğunu söyleyen doktor, John'un kendisini aklaması için bu azınlık raporlarını bulmasını isteyecektir. Aynı zamanda bunları duyan John, sistem yüzünden hapse attıkları kimi insanların aslında suçsuz olabileceğini düşünmeye ve pişman olmaya başlayacaktır. 

Ve azınlık raporunun kahinlerden kadın olanın içinde olduğunu öğrenecektir ve azınlık raporunu almak için gizlice suç önlemeye girmeye çalışacaktır. Ancak her yerde gözleri tarayarak kişileri bulan alıcılar vardır ve John, bunun için gözlerini yasa dışı yollarla değiştirme yolunu bulacaktır. Aynı zamanda John'un mevkisin de gözü olan Danny'de O'nun yerini almaya çalışacaktır. Gözleri değişen John ise suç önleme merkezine girmenin bir yolunu bulacak ve içeride kahinlerden kadın olan Agatha'yı kaçıracaktır. 

Ve sonrasında Agatha'yı bir dostuna götürerek zihnindeki kendisi ile ilgili azınlık raporunu öğrenmeye çalışacaktır. Bir azınlık raporunun olmadığını öğrendikten sonra Agatha ile birlikte kendisi ile ilgili oluşan görüntünün olduğu otele gidecek ve otel odasındaki öldüreceği adamla karşılaştığında, yatağın üzerinde yüzlerce çocuk resminin arasında kendi çocuğunun resmini de görecek ve Leo Crow isimli bu adam John'un çocuğunu öldürdüğünü itiraf edecektir. Bunun üzerine sistemden gelen zamanlama ile aynı anda silahını çıkararak katili öldürmek istese de bunu yapmayacak ve O'nu adalete teslim etmek isteyecek ancak bu sırada katil, aslında katil olmadığını ve böyle davranması için kendisini birinin tuttuğunu, karşılığında ailesine para verileceğini itiraf edecektir. 





Ancak adam ailesinin para alması için John'un kendisini öldürmesine neden olacak ve John, işlemediği bir cinayet suçundan dolayı yeniden kaçmaya başlayacaktır. Bu sırada olay yerine gelen Danny, burada John'un silahını bulacak ve O'na bu silahı Lamar Burgess isimli suç öncesi sisteminin direktörünün verdiğini anlayınca O'nunla görüşmeye gidecek ve kahinlerin görüntülerindeki eşleşme yöntemi ile birilerinin kendi suçunu örtbas ettiğini, kahinlerin dejavu olayını kullanarak bir cinayeti örtbas ettiğinden bahsedecek ve bunu duyan Lamar Burgess, o sırada kendisindeki silah ile Danny'i öldürecektir. 

Bu sırada John, Agatha ile birlikte eski eşi Lara'nın yanına gidecek ve Lara'da yardım etmesi için aile dostu sandığı Lamar'ı arayacaktır. Agatha'nın annesi Anne Lively'i öldüren Lamar, bu suçunu örtbas etmeye çalışmıştır ve kendi suçunun ortaya çıkmaması için John'u ihbar etmiştir ve polisler Lara'nın evine gelmiştir ve John, tutuklanarak Leo Crow ve Danny'i öldürme suçundan hapse atılmıştır. Lamar, Agatha'yı suç önlemede kullanmak için, annesinden ayırmak için annesini öldürmüştür, yoksa annesi kahin olarak çalışmasına izin vermemiştir.  Bu gerçeği Lara anlamıştır ve John'a yardım ederek Lamar'ı deşifre etmeye çalışacaktır.

Ve Lara'nın Lamar'ın suçlu olduğunu anlaması üzerine John'u hapisten çıkarması sonrasında John, Lamar'ın bütün kirli işlerini görüntüleri ile bir toplantıda bütün insanlara gösterecektir ve Lamar, John'u öldürmek isteyince kahinler katil olarak Lamar'ın ismini vermeye başlayacaktır. Ve tüm bunlara dayanamayan Lamar, kendisini öldürecektir ve artık suç önleme sistemi kapatılacaktır. Böylelikle film son bulacaktır.

Suçluları duyu ötesi görü yetenekleri ile ortaya çıkaran kahinlerin bir sisteme bağlı olarak çalışması sonrasında ört bas edilmeye çalışılan suçların işlendiği, ters köşe senaryosu ile gerçek suçluların sonradan ortaya çıktığı gizem, suç, aksiyon ve gerilim filmidir.