Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

21 Aralık 2020 Pazartesi

Sinema: Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum - I'm Thinking of Ending Things - Bir Aile Yolculuğuna Çıkan İki Sevgilinin Hayat Amaçlarını Bulma Yolculuğu... / Konusu, Özeti, Afişler

Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum - I'm Thinking of Ending Things

Oyuncular; Jesse Plemons, Jessie Buckley, Toni Collette
Yönetmen; Charlie Kaufman
Tür; Psikoloji, Gerilim, Dram

Konusu; Film, Jake ve Louisa isimli iki çiftin yaşam hakkındaki fikirlerinden, yorumlarına, hayatı eleştirmelerine kadar uzanan hikayelerini konu almaktadır.

Özeti; Kendi kendine konuşan ve hayatı, çevresinde gelişen olayları eleştiren, yorumlayan Louisa, sevgilisi olan Jake ile buluşacak ve yanındayken bile içinden ilişkilerini değerlendirecek, eleştirecek hatta bazen ilişkilerini bitirmeyi düşünecektir. Jake ise O'nu anne ve babası ile tanıştırmaya götürmektedir. Yol boyunca kendilerinden, şiirden, felsefeden, yaşamdan konuşan çift, bu şekilde Jake'in ailesinin yanına doğru yol alacaklardır. Aynı zamanda Louisa, ressamdır ve şu sıralar bir makale yazmaktadır ve Jake ile bir uyumları söz konusudur. Ancak Louisa, sürekli eleştirel yaşam tarzı ile Jake'i eleştirmektedir. Yolda O'na kendi yazdığı şiiri okuyacak, Jake bunu çok beğenecek ve Louisa, tüm bunlara rağmen Jake'de kendisine itici gelen bazı şeylerin olduğunu düşünecektir. Düşündüğünde kendisine uyumlu olduğuna karar versede, anlamını veremediği bir durum Jake hakkında düşünmesine neden olmuştur. Sohbetle geçen bu yolculuk sonunda bitecek ve karlarla kaplı olan Jake'in ailesinin ıssız bir aladan bulunan çiftliğine geleceklerdir. 




Geldikleri gibi annesi penceren onlara el sallamıştır ancak Jake, ayaklarının çok uyuştuğunu söyleyerek Louisa'i alıp ahırları gezdirecektir. Burada ölü koyunlar görecekler ve çiftlikte yaşanan olumsuzluklardan bahsedecektir. 

Sonrasında eve girecekler ve uzun bir süre ailesi yukarı kattan aşağı inmeyecektir ve bu sırada evi inceleyen Louisa, evde içeriden kapatılmış bir bodrum katı kapısı görecektir. Buranın ne işe yaradığını sorduğunda Jake'in verdiği cevapları da şüpheli bulacaktır. Kapıda çizikler vardır ve evin içinde garip bir hava esmektedir. Sonunda ailesi gelecek ve garip tavırları ile hep birlikte yemeğe oturacaklardır. Yemekte Jake'in anne ve babasının oldukça garip davranışları, yanlış kullandıkları lisan oldukça dikkat çekici bir şekilde Louisa'in gözünden kaçmayacaktır ve bazen Jake, yanlış şeyler konuştukları için ailesine sinirlenecektir. 

Bu sırada Louisa'da çok şarap içmiştir. Ve evde sürekli ıslak olan bir köpek vardır, Louisa fırsat buldukça onu sevmektedir. Aynı zamanda Louisa, Jake ve ailesi ile sohbet ettiği sırada aniden gözden kaybolmaktadırlar ve sonrasında onları başka bir odada bulmaktadır. Evde garip şeyler olmaktadır, Louisa evde asılı bir resimde kendi çocukluk resmini görecek ve bu olanlara bir anlam getiremeyecektir. Ve  yine böyle bir kaybolma sonrasında Jake'in çocukluk odasına giden Louisa, Jake'in babasının çok daha yaşlanmış bir şekilde yanına geldiğine tanık olacaktır ve alzeimer olmuştur. Aynı şekilde Jake'de başka bir odada oldukça yaşlanmış olan annesine yemek yedirmektedir ve Luisa, geç kaldığı için havanında kötü olması nedeni ile eve gitmek istemektedir. 




Ancak bu gelgitleri yaşayan Louisa, hiç bir şey olmamış gibi onlarla uyum içinde yaşamaya devam edecek ve içinde Jake'i eleştirecektir. Bu sırada yine sahne değişecek Jake, babasını uyutmaya götürmektedir ve Louisa'e gecelik verecektir ve onlar yanından ayrıldıktan sonra ardından annesi gençleşmiş bir şekilde geri gelecektir ve Louisa'in elindeki geceliği bodruma götürmesini isteyecektir. 

Eve geldiklerinde Jake, bodruma girilmediğini söylemiştir ve bu yüzden tedirgin bir şekilde içeri giren Louisa, bodruma indikten sonra bir telefon bulup kendisinin aradığını ve şiir okunduğunu duyacak, sonrasında bodrumdan çıkınca bu seferde Jake'in annesinin vefat ettiğini ve Jake'in başında ağladığını görecektir. Babası ise hiç bir şey olmamış gibi gelip Louisa'e gideceği için hoşçakal diyecektir. 

Sonrasında arabalarının tekerlerine zincir takarak yola çıkan Louisa ve Jake, yolda ailesi hakkında konuşmaya başlayacaklar ve bu ardı ardına görünen sahnelerin nedenleri anlaşılacaktır. Louise, kendi içsel yeteneği olarak Jake'in ailesinin geçmişini, geleceğini evde yaşamıştır, onları bu şekilde görmüştür. Değişen sahneler onların farklı zamanlardaki halleridir ve dönüş yolunda, yaşadıklarını düşünecek ve Jake ile sohbete koyulacaklardır. Yine karlı yolda felsefe ve sinemadan konuşacaklar, hayatı eleştirecekler, birbirlerine karşı ve ortak görüşler şeklinde yorumlar yapacaklardır. Bu sırada Louisa, ağzından Jake'in annesi için tatlı ve soğuk olmasını kaçıracak, bu durumu insanın yaşadıklarının sebebinin annesi olduğu sözüne bağlayacaklar ve tartışmaları uzayıp gidecektir. Yolda bir dondurmacıda duracaklar ve buradaki tuhaf kızlardan dondurma alarak yollarına devam edeceklerdir. Tartışmaları ve eleştirileri, hayat hakkındaki yorumları hiç bitmeyen çift, aldıkları dondurmaları atmak için Jake'in lisesine gideceklerdir ve her yerin karlarla kaplı olması Louisa'yı endişeye sokacaktır. Eşcinsellik, annelik, gençlik, yazarlar, sinema, psikoloji, çocuklar v.b hakkında konuşmadıkları konu kalmayacak, yol boyunca sohbet edeceklerdir. 


Okula gittiklerinde çöplerini atacaklar ve sonra arabanın içinde öpüşürken Jake, okuldan birinin kendilerini izlediğini düşünecek ve bunun kabul edilemez olduğunu düşünerek kendilerini izleyen adamla hesaplaşmak için arabadan inecektir. Beklemekten sıkılan ve sinirlenen Louisa, sonrasında dışarı çıkacak, Jake'e seslenecek ve bu sırada arabanın kapısı kapanınca dışarıda kalacak ve okula girmek zorunda kalacaktır. İçeri girdikten sonra hademe ile karşılaşıp Jake'i O'na soracak ve dertlerini O'na anlatacaktır ve ardından Louisa'ya terlik verenin aslında Jake'in yaşlanmış hali olduğu anlaşılacaktır. Yine geçmiş ve gelecekler konusunda görüler izleyen Louisa, okulun içinde duygulu anlar yaşayacak, klasik müzik eşliğinde dans eden bir çiftin görüntüleri Jake ile Louisa'nın hikayelerine renk katacaktır. Ve Jake'in de kendisi ile ilgili hademe ve ödüllü bir sanatçı olması görülerinden ve karlar altında kalmış okulun önündeki arabanın görüntülerinden sonra film son bulacaktır.

Jake ve Louisa isimli iki sevgilinin çıktıkları aile yolculuğu sırasında yaşanan felsefi olaylardan, hayat hakkındaki amaçlarına kadar uzanan hikayelerini izleyeceğiniz, yer yer gerilim sahneleri de olan, psikoloji gerilim ve dram filmidir.