Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

25 Aralık 2020 Cuma

Sinema: Pinokyo - Pinocchio - Tahtadan Bir Kukla Olan Pinokyo'nun Gerçek Bir Çocuk Olma Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Pinokyo - Pinocchio

Oyuncular; Federico Ielapi, Roberto Benigni, Rocco Papaleo
Yönetmen; Matteo Garrone
Tür; Dram, Fantastik

Konusu; Film, tahtadan bir kukla olarak yaratılan Pinokyo'nun gerçek bir çocuk olmaya kadar uzanan maceralarını konu almaktadır.

Özeti; Geppetto isimli ve geçim sıkıntısı yaşayan bir adam, bulunduğu kasabada insanların eşyalarını tamir ederek yaşamaktadır ve o günlerde kasabalarına gelen bir kukla göstericisinin tahtadan yapılmış kuklalarını görecek ve bu yolla para kazanmak fikri kendisine daha cazip gelince, tanıdığı bir marangoza gidecek ve oradan kukla yapmak için tahta almak isteyecektir. Ancak bu sırada marangozda parçalamak için bir ağaç gövdesini çıkarmıştır ve gövdenin kendi kendine hareket ettiğini görecek, bu durum O'nu şaşkınlığa çevirecek ve bu sırada Geppetto içeri gelecektir. Marangozun şaşkınlığı sırasında kukla hayalinden bahseden Geppetto, ona Pinokyo ismini vereceğini söyleyecektir ve marangozdan bir tahta isteyecektir. Marangozda O'na hareket eden ağaç gövdesini verecektir ve gövdeyi alan Geppetto, sevinçle marangozdan çıkıp evine gidecektir ve Pinokyo'yu yapmaya başlayacaktır. 





Pinokyo'yu yaparken birden kalp atışlarını olduğunu fark edecek ve yüzünün ve bedeninin bir kısmını yaptıktan sonra Pinokyo konuşmaya başlayacaktır ve bunu gören Geppetto, sevinçle Pinokyo'nun geri kalan kısımlarını bitirecektir. Sonrasında O'na bir elbise yapacak ve yürümeyi öğretmek istediği sırada Pinokyo koşarak evden kaçacaktır ve babası O'nu bulmak istese de Pinokyo söz dinlemeyecek ve kendi hayatını yaşamak için uzaklaşacaktır. 

Bu kaçış sırasında babasını atlatıp kendi evlerine geri gelen Pinokyo, orada Cırcır böceği ile konuşacak ve evden kaçan çocukların kötü şeylerle karşılaştığını öğrenecektir. Bu duruma canı sıkılan Pinokyo, Cırcır böceğini incitecek ve ateşin başında uyuya kalması sonrasında babası kapıya gelecektir. Babasına kapıyı açmak isteyen Pinokyo, bacaklarının yandığını ve kül olduğunu görecek ve babasına kapıyı açamayacaktır. Penceren içeri giren babası, Pinokyo'ya yeniden bacak yapacak ve ertesi gün O'nu okula gönderecektir. 

Bunun için ceketini satıp kitap alacak ve okula giderken kuklacıların gösterisini gören Pinokyo, babası gittikten sonra okuldan kaçacak ve gösteriye babasının aldığı defteri satarak girecektir. İçeride kendisi gibi canlı kuklalar vardır ancak onlar iplerle Mangiafuoco tarafından yönetilmektedirler. İçeride izleyiciler arasında Pinokyo'yu görünce O'nu yanlarına çağıracaklar ve bu sırada kuklaları yöneten Mangiafuoco, Pinokyo'yu görecek ve tutsak alacaktır. Sonrasında kukla tiyatrosunun çadırını toplayıp kasabadan ayrılacaklardır. Pinokyo'nun babası ise okulun kapısının önüne gelecek ve Pinokyo'nun çıkmadığını görünce kaçırıldığını anlayacak ve O'nu aramaya başlayacaktır. Mangiafuoco, Pinokyo'yu götürmüştür ve mola verdikleri bir yerde ateşte pişirdiği et tam pişmeyince Pinokyo'yu yakmak isteyecek ancak Pinokyo'nun duygu yüklü karşı çıkması nedeni ile bundan vazgeçecek ve Mangiafuoco, O'nun iyi bir kukla olduğuna karar vererek babasının yanına gitmesi için Pinokyo'ya 5 altın verecektir. 





5 altını alan Pinokyo, yola çıkacak ve yolda Tilki ve Kedi isimli iki adam Pinokyo'daki altınların farkına varınca, O'na oyun oynayarak altınlarını almaya çalışacaklardır. Pinokyo'ya altınları gömdüğü zaman altın ağacının çıktığını söyleyecekler ve buna inanan Pinokyo'ya gece olunca saldıracaklar, geriye 4 altını kalan Pinokyo, altınları ağzına atacak ve altınları alamadıkları için Pinokyo'yu ağaca asıp ölmesini bekleyeceklerdir. 

Ancak bu sırada Pinokyo'yu gören ölü peri, O'nu kurtaracak ve kendi evine getirerek yardımcıları ile Pinokyo'yu iyileştireceklerdir. İyileşen Pinokyo ile evinde yaşlı salyangoz ile beraber eğlenceli zamanlar geçirecekler ve bu sırada ölü periye yalan söyleyen Pinokyo, burnunun uzadığını fark edecektir ve sonrasında ağaçkakan kuşları gelerek Pinokyo'nun burnunu kısaltacaklardır. İyice artık iyileşen Pinokyo'yu babasını bulması için gönderen ölü peri, sonrasında geri gelmesini isteyecek ve ayrılacaklardır. 

Yola koyulan Pinokyo, bu sırada yine Tilki ve Kedi ile karşılaşacak ve yine Pinokyo'yu oyuna getirip kalan son dört altınını da alacaklardır. Bunun üzerine yola çıkan Pinokyo, babasının yaşadığı eve geldiğinde babasının kendisini aramak için çok uzun zaman önce gittiğini öğrenecek ve denizi aşan bir yolculuk yaptığını düşünerek denize girecektir ancak daha fazla ilerleyemeden baygın bir şekilde sahile çıkacaktır. O'nu yine ölü peri bulacak ve evine getirecektir. Ancak Pinokyo'nun ilk tanıştığı sırada kendisi gibi çocuk olan ölü peri, şimdi büyümüştür ve Pinokyo'ya yine yardım etmektedir. Sonrasında Pinokyo, aynı kasabada okula başlayacak, okula devam edeceği için ölü periye söz verecek ve okulun yine ilk gününde bir okul arkadaşı ile okuldan kaçarak yaramazlık yapacaklardır. Bunu öğrenen peri, Pinokyo'yu eve almayacak ve sonraki gün affettiğini söyleyerek yeniden okula gitmesini isteyecektir. 





Bu sefer kararlı bir şekilde okula başlayan Pinokyo, okulda çok başarılı olacak ve peri O'nu gerçek bir çocuğa dönüştürmek için parti verecektir. Ve parti için arkadaşlarını davet etmeye giden Pinokyo, Lucignolo isimli arkadaşını partiye davet ederken O'nun oyuncaklar diyarına gideceğini öğrenecek ve Pinokyo'nun da gelmesini isteyen Lucignolo, O'nu almaya gelen çocukla dolu arabanın içine Pinokyo'nun da girmesine neden olacak ve kasabadan uzaklaşacaklardır. 

Onları çocuk dolu bir alana getiren arabacı, burada bir gün oyun oynamalarını sağlayacak ve çocuklar gece uyuduklarında bir eşeğe dönüşmeye başlayacaktır ve Pinokyo'da dahil olmak üzere bütün çocuklar eşek olacaklardır ve pazarda onları satacaktır. Ve satılan Pinokyo'yu bir sirkçi alacak ve sirki izlemeye giden peri, burada Pinokyo'yu eşek olarak görünce çok üzülecek, sonrasında gösteride başarısız olan Pinokyo'yu denizde boğarak öldürmeye çalışacaklar ancak perinin yardımları ile Pinokyo, yeniden eski haline dönecektir ve onların elinden kurtulacaktır. 

Ve denizi yüzerek aşmaya çalışan Pinokyo'yu dev bir balina yutacak ancak içeride Pinokyo, babasını bulacaktır ve uzun zamandır içeride yaşayan babası ile balinanın içinden kaçacaklar ve balinanın içinde tanıştığı ton balığına tutunarak denizde yol alacaklardır. Sonrasında karaya ulaşacaklar ve buldukları eski bir evde yaşamaya başlayacaklar, ve Pinokyo bir çobanın yanında iş bulup çalışmaya başlayacak, babasına bakacaktır. Bu sırada yine Tilki ve Kedi ile karşılaşacak, ve bu sefer kör ve topal olan Tilki ve Kedi'ye inanmayacaktır. 





Bunun üzerine günlerini çalışarak ve iyi bir çocuk olarak geçiren Pinokyo'nun yanına gelen peri, O'nu gerçek bir çocuğa dönüştürecektir ve kendini gerçek bir çocuk olarak gören Pinokyo'nun bu sevincini babası ile paylaşması sonrasında film son bulacaktır.

Bir kukla olarak yaratılan Pinokyo'nun gerçek bir çocuk olma yolunda yaşadığı maceralarının konu edildiği, birbirinden ilginç fantastik varlıkların bulunduğu, dram ve fantastik filmdir.