Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

14 Ocak 2021 Perşembe

Sinema: Doom - Mars'a Açılan Bir Geçit ve Ölümcül Yaratıklarla Verilen Mücadele... / Konusu, Özeti, Afişler

Doom

Oyuncular; Karl Urban, Rosamund Pike, Dwayne Johnson
Yönetmen; Andrzej Bartkowiak
Tür; Aksiyon, Bilim Kurgu, Gerilim, Korku

Konusu; Film, Mars'da ortaya çıkan ölümcül bir yaratığı araştırmaya giden askeri görevlilerin, bu görevleri sırasında yaşadıkları aksiyon ve gerilim dolu olayları konu almaktadır.

Özeti; 2026 yılında Nevada çölünde kazı yapan arkeologlar, Mars'da ki eski bir şehre açılan bir geçit buldular. Bu geçide nuhun gemisi adını verdiler. 20 yıl sonra hala neden inşa edildiği ve inşa eden uygarlığa ne olduğu anlaşılmaya çalışılmaktadır. Ve Mars'da ki bu nuhun gemisinin bulunduğu uzay araştırma merkezinde oldukça vahşi ve güçlü bir yaratık ortaya çıkarak, araştırma merkezinin bütün çalışanlarına saldıracaktır ve herkesi öldürecektir. Son olarak saldırıya uğrayan doktor, karantina ve saldırı bilgilerini bilgisayara girmiştir ve askeri birlikler bu alanda olanları öğrenecek ve araştırmaları için bir askeri birlik göndereceklerdir. Ve askerlerin komutanı olan Sarge, bir ekip oluşturarak nuhun gemisi isimli uzay araştırma merkezinin Dünya merkezindeki geçidi kullanarak Mars'a gideceklerdir. Burada karantina altında bir çok insan mahsur kalmıştır ve buradan sorumlu olan ve John isimli askerin kardeşi olan doktor Samantha Grimm ile tanışacaklar ve yapılması gerekenler için birlikte hareket edeceklerdir. 




Bilim araştırma ekibinin saldırıya uğradığı alan tamamen çelik kapılarla kapatılmıştır ve içerisi tam bir karantina alanı olarak kimse alınmamaktadır. Ancak askerler içeri girecekler, içeride kısımlara ayrılarak incelemeler yapmaya başlayacaklardır. Dr. Samantha ise Mars'da insanımsı özellikler gösteren varlıkların fosillerine ulaştıklarını ve onların insanlardan bir fazla kromozoma sahip olduğunu ve bu özellikleri ile süper insan modeli şeklinde yaşadıklarını açıklayacaktır. 

Bu sırada askerlerin içeride bir hareketlilik algılayan sensörleri, Carmack ismindeki saldırıya uğrayan ve bilgisayara karantina bilgilerini giren doktoru, komaya girmiş ve elinde bir kol varken, kanlar içinde ve bilincini kaybetmiş bir şekilde bulacaklardır. 

Ve araştırmaya devam ettiklerinde kısa bir süre önce yanlarından geçtikleri kafesler içindeki hayvanların parçalandığını ve bunu yapanında vahşileşmiş ve insanlıktan çıkmış olan başka bir doktor olduğunu göreceklerdir ve hayvanları yiyen bu doktor, askerlere saldırınca O'nu vurmak zorunda kalacaklardır. Doktor Carmack'ın da kanını incelediklerinde kanında olmaması gereken ve yapısını bozmuş bir maddenin olduğunu görecekler ve doktorların bu madde yüzünden vahşi bir hale dönüştüğünü anlayacaklardır. Bu sırada askerler insan olmayan bir yaratığı fark edecekler ve onu takip etmek için tesisin kanalizasyonuna gireceklerdir. Aynı zamanda Dr. Carmack, ortalıklardan kaybolmuştur ve askerler kanalizasyonda ürkütücü görüntüsü olan dev bir yaratıkla karşılaşmışlardır ve bu yaratık, askerlerden Goat'ı ağzından çıkardığı başka bir yaratık ile yaralamıştır ve askere bir şey enjekte etmiştir. Yaratığı öldürdükten sonra yaralı olan askeri, tesisin tıp bölümüne getirecekler ve tedavi etmeye çalışacaklardır ancak O'nu kaybedeceklerdir. Bu olay sonrasında öldürülen yaratığı inceleyince, onlardan daha çok olduğuna karar verecekler ve Dünya'ya açılan geçitten yaratıkların gitmesine engel olmak için iki geçit kapısının da güvenliğini almaya çalışacaklardır. 




Eğer bu yaratıklar nuhun gemisi geçitlerinden Dünya'ya giderseler, o zaman tam bir katliam yaşanacaktır. Ve Dr. Samantha dışındaki bütün personel Dünya'ya gönderilecek ve içeride sadece askeri ekip kalacaktır. Bu sırada Dr. Samantha ve asker Duke, bir arada iken peşlerinden gelen bir yaratığın saldırısına uğrayacaklar ve nano duvarlar sayesinde yaratığı öldürmeyi başaracaklardır. 

Yaratıklar ağızlarından canlı bir yaratık şeklinde organizmalar fırlatmaktadırlar ve bu organizmalar ölümcüldür. Diğer tarafta araştırmaya devam eden askerler, içinden Mac'de yaratıkların saldırısına uğrayacak ve hayatını kaybedecektir. Askerler teker teker azalmaktadır ve yaratıkların sayısı belli değildir. Dr. Samantha ve Duke, yaratığın organlarını incelerken onun önceden bir insan olduğunu anlayacak ve bu sırada yaratığın bedenine bir madde enjekte ettiği Goat, canlanacaktır ve zombi şeklinde kapalı kaldığı alandan çıkmaya çalışırken kendi kendine zarar verdiği için kafası çatlayacak ve ölecektir.

Diğer tarafta askerlerden Destroyer, yalnız kaldığı bir sırada başka bir yaratığın saldırısına uğrayacak, aksiyon dolu bir mücadele sonrasında ağır bir şekilde yaralanacaktır. Aynı şekilde Portman'da yaratığın saldırısına uğrayacak ve cani bir şekilde hayatını kaybedecektir. Dr. Samantha, yaratıkları iyice inceleyince onların öncesinde insan olduğunu ve genetik bir mutasyonla bu hale dönüştüklerini anlayacaktır. Dr. Carmack'da şuan nano duvarın arasında sıkışmış olan yaratıktır. Ve askerler kendisini zorlayınca Dr. Samatha, aslında bu tesiste 24. kromozomlu varlık üretmeye çalıştıklarını ispatlayan bir bilimsel deney gösterecektir. Bir idam mahkumu katilin üzerinde yapılan deneyler sonrasında 24. kromozomu yapılandırılmıştır ve bu mahkum, şu an mücadele ettikleri yaratıklara dönüşmüştür ve tüm bunların sebebi buradaki bilim ekibidir. 




Ve özenle korudukları Dünya geçit kapısına da ulaşan yaratıklar, buradan geçmeyi başaracaklar ve geriye kalan 4 asker ve Dr. Samantha'da Mars'tan ayrılmak zorunda kalacaklardır ve Dünya'da ki tesisi karantina altına almaya çalışacaklardır. Ancak geçişi kullanarak geldiklerinde tesisteki bir çok insanın öldürüldüğünü göreceklerdir. 

Ve Dünya'daki tesisten yaratıkların ve enfeksiyonun yüzeye çıkmasını engellemeye çalışacaklardır. Ve bu güvenliğin sağlanması için çavuş Sarge, içeride yaşayan bütün insanlarında öldürülmesini isteyecek ancak askerlerin içinde çocuk lakaplı olan bu göreve karşı çıkınca emirlere karşı geldiği için O'nu öldürecektir. 

Bu sırada yaratık ortaya çıkacak ve askerlere saldırmaya başlayacak, aynı zamanda enfekte olmuş insanlarında saldırıları başlayacak ve aksiyon ve gerilim dolu anlar yaşanacaktır. Bu saldırı sırasında çavuş Sarge, yaratıklar tarafından alıkonulacak ve Duke'de hayatını kaybedecek, geriye iki kardeş Samantha ve John kalacak, John ağır yara alacak ve Samantha, bunun üzerine John'a süper insan olmasını sağlayacak bir iğne enjekte edecek ve hemen iyileşen John, çevresinde Samantha'yı göremeyince O'nu aramaya başlayacak, bu sırada bir çok yaratık ve enfekte olmuş insanlarla mücadele edecek ve Samatha'yı baygın bir şekilde bulacaktır. Bu sırada çavuş Sarge ortaya çıkacak ve enfekte olmuş hali ile John'u öldürmek isteyecek, bu sırada tesisin karantina süresi bitecek ve yüzeye çıkan asansörler çalışmaya başlayacaktır. Son olarak John ile bir yaratığa dönüşmek üzere olan Sarge arasında aksiyon dolu bir mücadele yaşanacak ve Sarge'yi geçit aracılığı ile Mars'a gönderen John, peşinden de bir patlayıcı gönderecek ve gittiği yerde patlama yüzünden, hem geçit kapanacak hem de Sarge hayatını kaybedecektir. 





Son olarak John, kardeşi Samantha'yı da alarak yüzeye çıkan asansörlere binecek ve film böylelikle son bulacaktır.

Mars'a açılan bir geçit bulan insanların orada karşılaştıkları ölümcül yaratıklarla aralarında geçen gerilim dolu olayların konu edildiği, bilgisayar oyunu uyarlaması olan film, aksiyon, gerilim, korku ve bilim kurgu filmidir.