Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

29 Ocak 2021 Cuma

Sinema: Umudunu Kaybetme - The Pursuit of Happyness - Umudunu Hiç Kaybetmeden Mücadele Eden Bir Babanın Başarı Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Umudunu Kaybetme - The Pursuit of Happyness

Oyuncular;  Will Smith, Thandie Newton, Jaden Smith
Yönetmen;  Gabriele Muccino
Tür; Biyografi, Dram

Konusu; Gerçek bir hikayeden esinlenerek hazırlanan filmde hayatı zorluklar içinde geçen Chris isimli bir babanın, umudunu hiç kaybetmeden başarıya ulaşma hikayesi konu alınmaktadır.

Özeti; 1981 yılının San Francisco'sun da oğlu Christopher ve eşi Linda ile yaşayan Chris Gardner, portatif kemik yoğunluğu tarayıcısı satmaya çalışarak geçimini sağlamaktadır. Kira ve yuva masrafları için ayda iki makine satması gerekmektedir. Geçim sıkıntısı ve vergi borçları yüzünden eşi Linda ile sürekli tartışmaktadırlar ve Linda'nın Chris'e bir çok konuda güveni kalmamıştır. Ve para kazanabilmek için artı olarak borsa aracılığı işi ile uğraşmak için başvuruda bulunacağı sırada tarayıcı makinesini binanın dışındaki bir hippi kıza emanet edecek, ancak kız tarayıcı alarak kaçacak, bunu başvuru sırasında camdan gören Chris, peşinden koşsa da yetişemeyecektir. 




Başvuruda bulunduğu program için 20 kişiden bir kişiyi işe almaktadırlar ve başvuru şartları içinde çok dolu bir özgeçmişi yoktur. Gün başlayınca Linda ve Chris, işe gitmektedirler ve Christopher'u yuvaya bırakmaktadırlar. 

Ve borsa programına başvurduğu gün şansı yerinde gidecek ve çalınan tarayıcısını bulacaktır. Ancak o günde tarayıcıları satamayacak ve Linda ile araları daha çok açılacaktır. Ve sonraki gün borsa şirketinin önünde programdan sorumlu Jay Twistle'i bekleyen Chris, O'nunla takside konuşma imkanı yaratacak ve açıklamalarını dinlemeyen Jay Twistle'in elindeki her köşesinde ayrı renkler olan rubik zeka küpünü çözmesi ile dikkatini çekecektir ancak taksiden inen Jay Twistle, taksi parasını ödemeyince ve Chris'de de yeterli para olmayınca taksiciden kaçmak zorunda kalacak ve kaçarken tarayıcısını metro istasyonunda kaybetmek zorunda kalacaktır. 

Bu olaylar yaşanırken eve geç kalan Chris, Linda'yı aradığında O'nun oğlunu da alarak kendisini terk ettiğini öğrenecektir. Eve geldiğinde Linda'nın evde olmadığını anlayacak ve bu sırada Jay Twistle arayacak ve başvurusu için gün verecektir. Ertesi gün Christopher'ı yuvadan alarak eve getiren Chris, şimdide ev sahibinin kirayı istemesi sorunu ile karşı karşıya kalacaktır. Ve ev sahibi son bir hafta daha süre tanıyacaktır. Buda yetmezmiş gibi ertesi gün trafik cezaları yüzünden kapısına polisler dayanacak ve cezalarla ilgili bir gün boyunca polis merkezinde kalmasını isteyeceklerdir. Polisler tarafından alınırken evi boyamakla uğraşan Chris, polis merkezinde bir gece kaldıktan sonra iş başvurusu için borsa şirketine gitmesi gerekecek ancak ne kıyafetini değiştirebilecektir nede üzerindeki boya izlerini çıkarabilecektir. 




Ancak yine de başarılı bir görüşme geçirecektir ama program süreci bitene kadar maaş verilmediğini öğrenmesi moralini bozacaktır ve bu altı ay sürecektir. Bir yandan programda başarılı olması diğer yandan da tarayıcıları satabilmesi gerekecektir.  

Linda ise Newyork'a yerleşeceğini söyleyecek ve oğlu Christopher'a artık Chris bakacaktır. Ve ardından kirayı ödeyemeyen Chris, oğlu ile birlikte yakınlardaki bir otele yerleşeceklerdir. Ve o günlerde şansı dönen Chris, bir tarayıcı satmayı başaracaktır ve stajyerlik işi ile ilgilenmesi için zamanı olacaktır. 

Staja başladığı ilk gün öğle molası verildiği sırada kaybettiği tarayıcısını bir evsizin elinde görünce O'nun peşinden koşan Chris'e bir araba çarpacak ve yara almadan kurtulsa da ayakkabısını kaybedecek ve staja bu şekilde katılmak zorunda kalacaktır. Ve Chris'in günleri staj ve oğlunun bakımları içinde bir hayat mücadelesini koşturması şeklinde geçmeye başlayacaktır. Terslikler hiç peşini bırakmasa da stajda başarılı olabilmek için dürüstlük içinde çalışmaya devam edecektir ve Christopher ile en iyi şekilde ilgilenecektir. 4 ay içinde bütün tarayıcıları satan Chris, ardından 600 dolarlık vergi borcu yüzünden devletin banka hesabından parayı sorgusuz sualsiz çekmesi ile karşısında cebinde 21 dolarla kalacaktır. Ancak ertesi gün tüm umudunu kaybetmek üzere iken parkta oğlu ile birlikteyken kaybettiği tarayıcısını bir evsizin elinde görecek ve onu alarak satıp para kazanmaya çalışacaktır. Ancak tarayıcı hırpalandığı için arıza verecek ve satışını sağlayamayacaktır. Bunlar yetmezmiş gibi otele geri döndüklerinde otel parasını ödeyemedikleri için otelcinin eşyalarını odanın dışına taşıdığını göreceklerdir. 



Bunun üzerine Wayne isimli arkadaşının yanına gitmeyi düşünecek ancak bir kaç gün öncesinden 14 dolarlık borcunu istediği için Wayne, O'na kapıyı açmayacaktır ve geceyi bir metro istasyonunun tuvaletinde geçirmek zorunda kalacaklardır. 

Ertesi gün evsizler için çalışan odalardan birinde son anda yer bulmayı başaracaklar ve oğlu ile buraya yerleşeceklerdir. Burada kaldıkları gece zor olsa da tarayıcıyı tamir etmeye çalışacak ve staj için sabahın ilk ışıklarına kadar çalışmaya devam edecektir ve her gün bu odalar için sıraya girmeleri gerekecektir. Ve altı ay sonunda staj için son olarak bir sınav yapılacaktır ve o gün, odalar için yer bulamayacaklardır. 

Ve geceyi yine metroda geçirecekler ve ertesi gün kanını satarak bozuk olan tarayıcı için gereken parçaları alacaktır. Ve ardından tarayıcı satmayı başaracak ve 250 dolar alacaktır. Ve sonunda üstün başarısından dolayı stajyerler arasından Chris'i seçecekler ve Chris, mutluluk göz yaşlarıyla iş yerinden yarın işe başlamak için ayrılacaktır. Ve bu mutluluk ile yuvadaki oğlunun yanına gidecek ve uzun uzadıya sarılacaktır. Ve zamanla artık işinde çok başarılı olan Chris, 2006 yılında multi milyon dolarlık anlaşmalara imza atan bir iş adamı haline gelecektir. Böylelikle film son bulacaktır.

Bir çok zorlukla karşılaşan ve umudunu hiç bir zaman kaybetmeden mücadele etmeye devam eden Chris'in gerçek hayat hikayesini izleyeceğiniz, Will Smith'in baş rolünde yer aldığı biyografik dram filmidir.