Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

13 Ocak 2021 Çarşamba

Sinema: Zindan Adası - Shutter Island - Bir Akıl Hastasının Başka Bir Akıl Hastalığı Olayını Araştırma ve Kendini Tanıma Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Zindan Adası - Shutter Island

Oyuncular; Leonardo DiCaprio, Emily Mortimer, Mark Ruffalo
Yönetmen; Martin Scorsese
Tür; Gerilim, Gizem, Psikoloji

Konusu; Film, bir akıl hastanesinden firar olayını araştırmak için Zindan Adası'na giden ajan Teddy Daniels'ın sonrasında kendisinin aslında akıl hastası olduğunu anlamasına kadar giden hikayesini konu almaktadır.

Özeti; 1954 yılında Teddy Daniels ve Chuck Aule isimli iki federal ajan, Zindan Adası isimli adadaki bir akıl hastanesini incelemek için gemi ile yola çıkarlar ve oldukça güvenli bir şekilde korunan bu akıl hastanesine girişlerde silahları alınır. Akıl hastanesinin üç bölümü vardır, erkekler A bölümü, kadınlar B bölümü ve çok ağır hastaların kaldığı C bölümü, C bölümüne izinsiz girmelerinin yasak olduğu söylenecek ve ajanlar içeri alınacaklardır. Burası çok ağır şekilde hasta olan ve tedavi edilemez olarak görülen akıl hastaları için kurulmuştur ve yakın zamanlarda hastalardan biri kaçmıştır. Bu hastalar oldukça tehlikelidir, hepsi şiddete başvurmuş suçlu hastalardır ve bahçelerde gezerken bile hepsinin kollarında zincirler vardır. Ajanların gelme sebebi ise Rachel isimli ve çocuklarını öldürmüş olan bir hastanın kaçmış olmasıdır. Odası tamamen kilitli iken kaçacak hiç bir imkanı yokken odanın içinde kaybolmuştur ve hastane yetkilileri bu durumun nasıl olduğunu anlamamıştır. 




Tüm bunları ajanlara yetkili Dr. Cawley anlatmıştır. Ve Rachel'in kaldığı odayı araştıran ajanlar, yer döşemesinin altına gizlenmiş bir not bulacaklar ve notta, 4 kuralı 67 kim? yazdığını göreceklerdir ancak bunun ne anlama geldiğini bulamayacaklardır. Sonrasında bütün personeli sorguya tutacaklar, her hangi bir bilgi edinemeyecekler ve Rachel ile ilgilenen doktorunda tatile çıktığını öğrenince, bu durumun anlamsız olduğunu düşünerek telefonla doktora ulaşmaya çalışacaklar ancak başaramayacaklardır. 

Teddy, aynı zamanda yaşanan olaylarla ilgili ilginç rüyalar görmektedir ve bu rüyalardan çok etkilenmektedir. Araştırmalarına devam etmek için yeni tanıştıkları ve sorumlu olarak görev yapan Dr. Naehring, onlara personelin dosyalarını vermeyi reddince ve sohbetleri sırasında Dr. Naehring hakkında olumsuz şeyler hissedince, onları bu yaptıklarının suç olduğunu söyleyip adadan ayrılmaya karar vereceklerdir. 

Ancak o gece uyuduklarında Teddy, çok sevdiği ve yangında ölen eşini rüyasında görecek ve Dolores O'na, buradan gitmemesi gerektiğini, Rachel'ın burada olduğunu söyleyecektir. Bu rüya sonrasında bütün hastalarla özel konuşma yapan ajanlar, onların ezberletilmiş bilgiler verdiklerini anlayacaklar ve Teddy, özellikle Andrew Laeddis isimli bir adamı soracaktır ve hastalardan biri gizlice kağıda kaçması gerektiğini yazacaktır. Andrew Laeddis isimli adam ise Teddy'in eşinin yangında ölmesine neden olan kundakçıdır ve Teddy, bu işi özellikle istemiştir, Andrew Laeddis'e zindan adasına nakledildiği için ulaşabileceğini düşünmektedir. Aynı zamanda Teddy, geçmişte yaptığı askerlik sırasında oldukça fazla insan öldürmüştür ve bunun pişmanlıklarını yaşamaktadır ve bu adaya gelme sebeplerinden biride burada yapılan yasa dışı deneyleri açığa çıkarmaktır. Akıl hastaları üzerinde bu adada yasa dışı deneylerin yapıldığını düşünmektedir ve ortağı Chuck Aule'de bunun üzerine bu adaya özellikle gönderildiklerini ve burada tutsak alınacaklarını düşünmeye başlayacaktır. 




Ancak sonrasında birden bire Rachel'ın bulunduğunu öğrenecekler ve sorguladıklarında hiç bir anlamı olmayan şeyler söyleyecektir. Ve odasında buldukları 67 kim notunun hastanede bulunan 66 hastanın dışında bir hastayı ifade ettiğini anlayacaklardır. Bu sırada baş ağrıları çekmeye başlayan Teddy, hastanede tedavi edilmeye başlanacaktır. 

Bu tedavi sırasında yine bir rüya görecek ve bu sefer Rachel'in çocuklarını öldürme anını izleyecek, Andrew Laeddis ile konuşacaktır ve sonrasında eşi Dolores ile konuşacak ve Dolores O'na, Andrew Laeddis'in zindan adasında olduğunu ve O'nu öldürmesi gerektiğini söyleyecektir. Ardından ortağı ile birlikte C bölümüne gireceklerdir ve içeride birbirinden feci durumda hücrelerde kalan hastaları görecekler ve içlerinden birinin saldırısına uğrayan Teddy, içeride Laeddis'i arayacaktır ancak hiç tahmin etmediği arkadaşı George Noyce'u hücrelerin birinde görecektir ve George Noyce, O'na kendisi yüzünden burada olduğunu, bura ile ilgili gerçeklerin peşine düşünce bu duruma geldiğini ve kendisinin de aynı şekilde bir labirentin içine düştüğünü, çevresindeki herkesin ortağının bile O'na oyun oynadığını ima eden sözler söyleyecektir ve Laeddis'in peşini bırakmasını, rüyalarındaki Dolores'i dinlememesini söyleyecektir. Bunun üzerine Teddy, adada bulunan deniz fenerine gitmek isteyecek, ortağı buna engel olmaya çalışacak ancak O'nu dinlemeyecektir, çünkü fenerin içinde bütün gerçeklere ulaşacağını düşünmektedir. Ancak bu sırada Chuck'ın uçurumdan düştüğünü görecek, aşağı indiğinde O'nu bulamayacak ve halüsinasyon olan bu ve benzeri görüntüler sonrasında kayaların arasında bir ışık görüp içeri girecek ve içeride gerçek Rachel'ı görecektir. Gerçek Rachel, bir doktordur ve burada yapılan akıl almaz deneyleri protesto ettiği için aforoz edilmiştir. Akıl hastanesinde insan beyni ve acı üzerine askeri deneyler yapılmaktadır ve bunun için hastalar kullanılmaktadır. 




Bulunduğunu söyledikleri Rachel sahtedir ve gerçek Rachel, Teddy'e tüm gerçekleri anlatacaktır. Ve buraya geldikten sonra içtikleri şeyde, aldıkları hapta ve yedikleri herşey de Teddy'i hasta etmeleri için kimyasalların olduğunu söyleyecek ve aniden ortaya çıkan baş ağrıları ve rüyaların sebebi ortaya çıkacaktır. 

Aynı zamanda fenerin içinde dehşet verici beyin ameliyatları yapıldığını söyleyecektir ve Rachel'de çevresindeki herkesin O'na oyun oynadığını söyleyecektir. Sonrasında Teddy, hastaneye gidecek ve orada hiç bir şey olmamış gibi davranarak Dr. Cawley'e gitmesi gerektiğini belirtecek ve ortağının nerede olduğunu sorduğunda, O'na yalnız geldiğini söyleyecektir ve Teddy, bozuntuya vermeden bu durumu kabul edecektir. 

Teddy'i akıl hastası gibi göstererek zindan adasında tutmak istemektedirler ve böyle düşünen Teddy, kendince çıkış yolu aramaktadır. Ve ortağının kaçırılarak deniz fenerinin içinde olduğunu düşünen Teddy, O'nu bulmak için Dr. Cawley'in arabasını patlatıp herkesin dikkatini bu yöne çekerek deniz fenerine gidecek ve içeride Dr. Cawley'in kendisini beklediğini görecektir. Ve içeride Dr. Cawley, Teddy'e aslında kendisinin burada 2 senedir bulunan bir hasta olduğunu ve buraya aslında hiç ortağı ile gelmediğini, askerlik görevi sırasında ve eşi ile yaşadıkları yüzünden şiddete eğilimli bir akıl hastası olduğunu ve yaşadıklarının halüsinasyon olduğuna dair şeylerden bahsedecek ve ortağı olarak bildiği Chuck'da odaya gelip O'nun doktoru olduğunu söyleyecek ve Teddy'in akıl hastası olduğuna inandırmaya çalışacaklardır. Eğer düzelmez ise O'nunla ilgili beyin ameliyatı yapmaları gerektiğini söyleyeceklerdir. Ve kısa bir süre sonra bütün gerçekler ortaya çıkacaktır. Aslında Teddy, bir akıl hastasıdır ve Dolores ile evli iken akıl hastası olan Dolores, üç çocuğunu da gölde boğarak öldürmüştür ve bu yüzden eşi Dolores'i öldürmüştür ve gerçek adı Andrew Laeddis'dir, bu yaşananlar akıl sağlığını bozmuştur ve bu hastanede tedavi edilmektedir.






Bu gerçeklerin farkında varan ve kendisinin kim olduğunu kabul eden Andrew'in bu söylediklerini duyan doktorları, düzeldiğini düşünecek ancak ertesi gün doktorunu görünce yine Chuck olarak O'nunla konuşacak ve adadan kaçma planlarından bahsedecek, bunun üzerine bütün anılarının silinmesine neden olan lobotomi beyin ameliyatı yapılması için fenere götürülecektir ve böylelikle film son bulacaktır.

Gizem dolu ve ters köşe sahneleriyle izleyicisini merak ve heyecan içinde bırakan, bir akıl hastasının kendisini ajan sanarak yaşadığı psikolojik sorunları izleyeceğiniz gizem ve psikolojik gerilim filmidir.