Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

15 Mart 2021 Pazartesi

Sinema: Coco - Müzik Aşkı İle Yaşayan Bir Çocuğun Sevgi ve Bağlılık Dolu Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Coco

Oyuncular; Anthony Gonzalez, Gael García Bernal, Benjamin Bratt
Yönetmen; Lee Unkrich, Adrian Molina
Tür; Animasyon, Macera, Aile

Konusu: Film, müzik aşkı ile dolu bir çocuğun kendisini ölüler diyarında bulmasına kadar giden hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Meksika'da yaşayan Miguel'in ailesi geçmişte yaşanan tatsız bir olay yüzünden müzik dinlemeyi kendi çevrelerinde yasaklamışlardır ancak Miguel, bu yasağa umursamadan müzik aşkı ile yaşayan bir çocuk olmuştur. Bir çanın altında kalarak yaşamını yitiren büyük sanatçı Ernesto de la Cruz'un hayranıdır ve hep O'nun gibi olmak istemiştir. Ve ailesi yıllardır ayakkabıcılık yapmıştır ve Miguel'in de bir ayakkabıcı olmasını istemektedirler. Ancak Miguel, onların bu isteklerine uymayacak ve kendi istediği şeyi, yani müzikle uğraşmak için elinden geleni yapacaktır. Ailesinin müziğe olan nefreti ünlü bir müzisyen olan büyük büyük babalarının kendilerini terk etmeleri ile başlamıştır ve Miguel, bu kişinin de Ernesto de la Cruz olduğunu öğrenince müzikle uğraşmak için çok daha büyük istek duyacaktır. 




Ve büyük büyük babasının Ernesto de la Cruz olduğunu anlayınca bunu ailesi ile paylaşacak ve müzisyen olmak istediğini söyleyince, ailesinden büyük bir tepki alacak ve babaannesi gitarını kıracaktır. 

Bunun üzerine ailesine sinirlenerek evden kaçan Miguel, o günlerde düzenlenen şarkı yarışmasına katılmak için meydana gidecektir ancak gitarı olmadığı için yarışmaya katılamayacaktır. 

Ve yarışmaya katılmak için Ernesto de la Cruz'un mezarının bulunduğu yerde sergilenen gitarını almaya çalışacak ve gitarı aldığında bir kere tellerine basacak ve kendisini ölüler diyarında bulacaktır. Ne olduğunu anlayamayan Miguel, insanların kendisini görmediğini ancak ölülerin kendisini gördüğünü fark edecek ve bu toplu mezar alanında kendi akrabaları ile tanışacaktır. Ve onlarla birlikte birbirinden renkli ve eğlenceli içeriği olan ruhlar alemine girecektir. Aynı zamanda köpeği Dante'de ruhlar alemini görmektedir ve bu macerada Miguel'in yanındadır. Ve Miguel, gelirken ofrendo odasından büyük büyük annesi Mamá Imelda'nın resmini de almıştır ve bu durum Mamá Imelda'nın ruhunun çiçekli köprüden geçmesine engel olmaktadır. Bunun üzerine büyük annesinin ruhu ile bir rıza anlaşması yapacaklar ve O'nu yeniden yaşayanlar alemine göndereceklerdir ancak bu anlaşmanın içinde müzikle uğraşmaması adına bir şartı da ekleyince Miguel, bundan vazgeçecek ve yine Ernesto de la Cruz'un gitarını çalarak ölüler diyarına geri gelecektir. Buradaki bütün ailesi müzikle uğraşmamasını istemektedir ve Miguel'de çareyi Ernesto de la Cruz'un ruhunu bulmakta görecektir. 




Ve bu sırada ölülerden biri olan Hector ile tanışacak ve çiçekli köprüden mezarlıklarda resmi olmadığı için geçemeyen Hector, Miguel ile bir anlaşma yapacak ve O'nu Ernesto de la Cruz'a götürmesi karşılığında O'da yaşayanların dünyasında mezarlığa Hector'un resmini koyacaktır. 

Mezarlıklarda ölülerin resimleri olmadığı zaman köprüden geçememektedirler. Ve Miguel ile Hector, Ernesto de la Cruz'a ulaşmak için düzenlenen bir şarkı yarışmasına katılmaya karar verecekler ve bunun için son ölüm olayını yaşayan ve bu olayla bu diyardan da ayrılan dostundan gitar alarak yarışmaya katılacaklardır. 

Yarışmayı kazanan Ernesto de la Cruz ile birlikte müzik yapacaktır. Ve yarışmaya katılan Miguel, Hector ile birlikte çok iyi performans gösterecekler ancak kendisini arayan diğer akrabaları yüzünden kaçmak zorunda kalacak ve Hector'da Miguel'in akrabaları olduğunu öğrenince O'nunla tartışacak ve Miguel, Ernesto de la Cruz'u yalnız başına aramak zorunda kalacaktır. Ve yarışmayı kazanan diğer müzisyenlerle anlaşma yaparak onlarla gizlice Ernesto de la Cruz'un partisinin olduğu alana girecek ve burada Ernesto de la Cruz'un dikkatini çekmeyi başararak, O'na kendisinin torunu olduğunu söyleyecek ve bu duruma Ernesto de la Cruz, çok sevinecektir. Bunun üzerine Miguel ile eğlenceli zamanlar geçirecekler ve Miguel'e rıza göstererek yaşayanlar dünyasına göndermek üzere iken yanlarına gelmeyi başaran Hector'u gören Ernesto de la Cruz'un, O'nunla çok eski dost olduğu, aslında bütün şarkılarını yaşarken O'ndan çaldığı ve bunun için birde Hector'u öldürdüğü gerçeği ortaya çıkacaktır. Bunu öğrenen Miguel, çok şaşıracak ve Ernesto de la Cruz, bu gerçekleri kimsenin öğrenmemesi için Hector'u ve Miguel'i tutsak alacaktır. 








Bu tutsaklık sırasında unutulduğu için son ölüm anlarını yaşamaya başlayan Hector'un aslında sadece kızını görmek istediği ve kızının da Coco isimli Miguel'in babannesi olduğu ve Miguel'in resme bakarak Ernesto de la Cruz sandığı resimdeki kişinin de Hector olduğu ortaya çıkacaktır. 

Aslında Miguel, Ernesto de la Cruz ile değil Hector ile akrabadır. Ve bu ölüler diyarında herkesin kendilerine yardım eden farklı şekillerde ruhani rehberleri vardır ve Miguel'de kısa bir zaman sonra kendisini kurtarmaya gelen köpeği Dante'nin kendisinin ruhani rehberi olduğunu anlayacak, yanındaki Mamá Imelda ve dev ruhani rehberi ile onları tutsak kaldıkları kuyu alandan kurtaracaklardır. 

Ve aslında Mamá Imelda ile yaşarken evli olan Hector, kızları olan Coco'nun kendisini unutması nedeni ile son ölüm anlarını yaşamaya başlamıştır ve buna engel olmak için Ernesto de la Cruz'da ki resmini alacaklardır ve hep birlikte bunun için mücadele etmeye karar vereceklerdir. Ve Ernesto de la Cruz'da ki resmi almayı başaracaklar, aynı zamanda O'nun yaptığı bütün kötülükleri ifşa ederek hayranları karşısında gerçekleri ortaya çıkaracaklardır. Ve son ölümünü yaşamak üzere olan Hector ile  Mama İmelda, rıza göstererek Miguel'i yaşayanlar dünyasına gönderecek ve burada Miguel, artık çok yaşlanmış olan mama Coco'ya babasını hatırlatmaya çalışacak ve O'na bir şarkı söyleyerek hatıralarında canlandırmayı başaracaktır. Ve bu olay üzerinden bir sene geçecek, yaşayanlar dünyasında da Ernesto de la Cruz'un gerçek yüzü anlaşılacak ve bütün şarkıların yazarı olarak Hector anılmaya başlayacaktır. Aynı zamanda Coco'da hayatını kaybedecek ve ölüler diyarında ailesi ile buluşacaktır. Miguel ise müzik ile uğraşmaya başlayacak ve ailesinin yıllardır uyguladığı müzik yasağı artık son bulacaktır. Böylelikle filmde son bulur.

Müzik aşkı ile dolu bir çocuğun kendisini ölüler diyarında bulmasına kadar giden macerasını izleyeceğiniz, rengarenk görüntüleri ile macera, aile ve animasyon filmidir.