Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

5 Temmuz 2019 Cuma

Sinema: Tron Efsanesi - TRON Legacy - Dijital Bir Evrenin İçinde Yaşanan Aksiyon Dolu Olaylar... / Konusu, Özeti, Afişler

Tron Efsanesi, TRON, Legacy

Oyuncular; Jeff Bridges, Garrett Hedlund, Olivia Wilde
Yönetmen; Joseph Kosinski
Tür; Aksiyon, Macera, Bilim Kurgu

Konusu; Film, tamamen dijital bir evrenin içinde geçen olayları anlatmaktadır. 

Özeti; Bir bilgisayar oyun şirketlerinin sahibi olan Kevin ve Tron, Tron isminde bir dijital evreni yaratmayı başarırlar. 

Bu evrende her şey programlardan oluşmaktadır. İnsan kılığında gözüken ama bilgisayar programı olan canlıların yaşadığı bir evrendir burası. Kevin ve Tron, bu dijital evreni yarattıktan sonra Kevin, bu evrenin içinde kendisinin kopyası olan Clu isminde bir program yaratır, ancak ilerleyen zamanlarda Clu, bu dijital evrende darbe yapıp yönetimi ele alacaktır. Sam, Kevin'ın oğludur ve daha çocukken babası bu dijital evrene girmiş ve bir daha geri dönmemiştir. Bu yüzden 20 yıl boyunca Kevin'dan kimse haber alamamıştır, herkes öldüğünü düşünmektedir fakat Kevin, bu dijital evrenin içinde sıkışmış kalmıştır. Ve olayların başladığı zamanda Kevin'ın bir iş adamı aile dostuna bu dijital evrenden çağrı gelir ve 20 yıl boyunca hiç bir şekilde çağrı gelmemiştir. 






Bu durumdan şüphelenen aile dostları bu konuyu gidip Kevin'ın oğlu Sam'a bildirir ve babasının 20 yıl önce kullandığı oyun salonunun anahtarını verir, babası hep burada zaman geçirmekteydi ve Sam'da bunun üzerine bu oyun salonuna gider.

Sam, oyun salonunda Tron isimli bir atari oyununun arkasında gizli bir kapı bulur ve bu kapıdan içeri girdikten sonra babasının özel çalışma alanına ulaşır. Bu alandaki bilgisayarları incelerken birden kendini babasının bulunduğu Tron isimli dijital dünyanın içinde bulur. Ancak ne var ki bu dünyayı babasının gençlik yıllarının kopyası olan Clu yönetmektedir ve Sam'ı Clu'nun adamları hemen yakalarlar ve O'nu programlar arasında yapılan sonu ölümlerle biten geleneksel yarışmalara gönderirler. Bu yarışmalardaki görüntüler gerçekten görülmeye değerdir. 

Sam'ın bu yarışma esnasında bir program olmadığı anlaşılır ve Clu, O'nun Kevin'ın oğlu olduğunu anlar ve biran önce öldürmek ister. Çünkü Kevin'da bu dijital evrenin içindedir ve Clu ile karşı görüşler içindedirler. Ancak oğlunun Tron'nun içinde olduğunu öğrenen babasının yakın dostu Quorra, Sam'ı Clu'nun elinden kurtarır ve Kevin'in yanına götürür.






Oğlunu gören Kevin, burada başına gelenleri ve neden geri dönemediğini, Tron'nun nasıl oluşturulduğunu anlatır ve sonrasında Sam, babasını da alıp bu evrenden çıkmak, dünyaya geri dönmek ister. Bunun için planlar yapar Quorra ile birlikte fakat başarılı olamaz.

Clu, onları yakalamıştır ama peşlerinden gelen babası Kevin, onları Clu'nun elinden kurtaracaktır. Aksiyon dolu bir kaçma kovalamacanın yaşandığı sahnelerden sonra Kevin, Clu ile bütünleşerek ve bu bütünleşme ile kendisinin ve dijital evrenin yok olmasına sebep olacak, sonrasında Sam'ı ve Quorra'yı gerçek dünyaya gönderecektir. 

Quorra aynı zamanda İzo isimli özel bir programdır ve varlıksal yapısı olarak dünyada devrim yaratacak bilgileri içermektedir. Bunu bilen Kevin, özellikle gönderir Quorra'yı, ve Sam ile birlikte dünyaya gelirler. Bu sırada artık Tron isimli dijital evrende yok olmuştur. Sam ve Quorra gerçek dünyada yapacakları devrimleri konuşurken filmde son bulur.

Film görselleri açısından kesinlikle izlenmesi gereken, dijital evrenin içindeki varlıkların, araçların, tasarımların her izleyende yeni yeni hayal dünyası pencereleri açacağına inandığımız, aynı zamanda bol aksiyonlu, macera, aksiyon ve bilim kurgu filmidir.