Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

4 Temmuz 2019 Perşembe

Sinema: Yok Oluş - Annihilation - Uzaydan Gelen ve Her Şeyi Mutasyona Uğratan Bir Varlık... / Konusu, Özeti, Afişler

Yok Oluş, Annihilation

Oyuncular; Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez
Yönetmen; Alex Garland
Tür; Gizem, Macera, Fantastik, Bilim Kurgu

Konusu; Film de uzaydan gelen bir varlık türü söz konusudur ve bu varlık türü gök taşı şeklinde yeryüzüne iner ve bir deniz fenerinin içine girer. 

Özeti; Bu deniz fenerini merkez alan bu varlık türü, küre şeklinde çevresine doğru belirli bir orantı ile yayılan ve ismine parıltı dedikleri bir alan oluşturmaya başlar. Ve bu alanın içindeki her şey mutasyona uğramaya başlar, yapısı değişir bambaşka canlılar, organizmalar olmaya başlarlar. İşte filmimiz, bu parıltı alanı dışındaki insanların bu alanın içinde neler olduğunu anlamaya çalışması üzerine gelişen ve içeriye gönderilen görevlilerin başına gelenleri anlatmaktadır. Küre şeklindeki rengarenk bulutumsu bir yapısı olan bu parıltı git gide büyüdüğü için dünyadaki bilim insanlarının ve ilgili kişilerin dikkatini çekmiştir ve içeriyi incelemek için bir çok kere ekip göndermişlerdir, fakat içeriye girenlerden hiç bir şekilde haber alınamadığı gibi de kimsede dışarı çıkmamıştır. 





Ve sıra filmin başrol oyuncularının ekip şeklinde gönderilmesine gelmiştir ve bizimde genellikle izlediğimiz sahneler bu ekibin başına gelenlerdir. 

Bu yeni ekip bir jeomorfolog, bir ambulans görevlisi, bir fizikçi, bir biyolog ve son olarak ekip lideri olan doktordur. Ekipteki herkes kadındır hiç erkek yoktur. Aynı zamanda ekip görevlisi içinden biyolog olan kadın yani Lena, bundan önce içeri gönderilen ekipteki bir askerin eşidir. Lena, aynı zamanda kocası içinde içeri girmek istemektedir.

Bu yeni ekibi parıltıdan içeri gönderirler ve ekip içeri girdikten sonra birden kendilerini çadırlarla kamp yapmış şekilde bulurlar. Aradan 4 gün geçmesine rağmen bu geçen dört günde neler olduğunu hatırlamamaktadırlar. İçerisi zaman, yön vb. bir çok konuda ekibin algısını değiştirmiştir ve bu sahneden sonra içerideki ekip gergin anlar yaşamaya başlayacaktır. Sonrasında bir göle ulaşırlar ve burada bütün çiçeklerin mutasyona uğradığını, onlara saldıran timsahın mutasyona uğradığını ve bambaşka canlılar olduklarını görürler. Bitkilerin mutasyonu çok güzel gözükmektedir, hayvanların ki ise çok ilginçtir.




Sonrasında ekip artık iyice gerilmiştir, içerisi hiç sandıkları gibi bir yer değildir. Bir askeri alana gelmişlerdir ve burada kendilerinden önce gelenlerin video görüntülerini bulurlar ve bu görüntüleri izledikten sonra artık korkmaya başlamışlardır.


İnsanların bedenleri de mutasyona uğramaya başlamıştır ve bedenlerinin içinde başka şekilde gözüken canlılar var gibidir ve kendileri de dönüşmeye başlamışlardır. Sonrasında onlara saldıran ayı çok farklı bir şekilde mutasyon olmuş, öldürdükleri insanların son anlarının zihinsel özelliklerini alıp ölen insanların sesinden konuşabilmektedir ve bu şekilde ekibi yanıltmış iki kişiyi öldürmüştür. 

Bütün bu olaylardan sonra ekip lideri doktor tek başına fenere gider, zaten amaç ekibin fenere ulaşması ve bu parıltı alanında neler olduğunu öğrenmesi ve geri dönmesidir. Ekipten kalan diğer kadın fizikçi bitkiye dönüşür ve bu alandaki insan şeklindeki bitkilerden biri olur. Lena ise, doktorun peşinden fenere doğru gider. Ve fenerin içinde kocası ile ilgili bir video izler ki bu video sayesinde sonrasında göreceği kişinin gerçek kocası olmadığını anlayacaktır. Ardından fenerin içindeki bir tünele girer ve bu tünelde doktor vardır, gözleri tamamen mutasyon sonucu yok olmuştur ve parıltı alanını oluşturan varlığı tanımlamaya çalışırken yok oluş olayını yaşar, bütün hücreleri dağılır. Bu olay sonrasında bir varlık ortaya çıkar ve Lena'nın kanından örnek alarak Lena'ya benzer bir görünüm kazanır. Sonrasında bu varlık Lena'nın bütün hareketlerini yansıtarak O'nunla iletişim kurmaya çalışır ama Lena, bu durumdan korkar ve bu varlığı fosfor bombası ile yakarak yok eder.






Sonrasında Lena, fenerden kaçar ve fenerde fosfor bombasının etkisi ile yanacak, bu yanış sebebi ile varlığa bağlı olan bütün parıltı alanı da yok olacaktır. 

Film Lena'nın bu alandan çıktıktan sonra bilim insanları tarafından sorgulanması ve Lena'nın kocasının bu varlıkla ilgili olan biri olarak ortaya çıkıp görünmesi ve bunu Lena'ya hissettirmesi sonrasında film son bulur.

Gerek görüntüleriyle, gerek senaryosu ile izlenmesini kesinlikle tavsiye edebileceğimiz, mutasyona uğrayan canlıların, bitkilerin görülmeye değer görüntüleri ile fantastik anlamda görsel bir şölen ile karşılaşmak isteyenlerin kaçırmaması gereken, yer yer gerilim ve dramında söz konusu olduğu gizem, macera ve fantastik bilim kurgu filmidir.