Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

4 Temmuz 2019 Perşembe

Sinema: Zamana Karşı - In Time - Zamanın Her Şey Olduğu Bir Dünya... / Konusu, Özeti, Afişler

Zamana Karşı, In Time

Oyuncular; Amanda Seyfried, Justin Timberlake, Cillian Murphy
Yönetmen; Andrew Niccol
Tür; Aksiyon, Bilim Kurgu

Konusu; Film, genel olarak zaman kavramının şuan bizim kullandığımız para kavramına dönüşmesi ile yaşanan olayları konu almaktadır. 

Özeti; Yani insanlar doğduktan sonra bedenlerine yerleştirilen bir sistem ile ve ayarlanmış gen yapıları ile sadece 25 yaşına kadar gelişim gösteriyorlar ve fiziksel olarak bu yaştan sonra kesinlikle yaşlanmıyorlardır. Ayrıca her yirmi beş yaşına gelen insanın elinde öncelikle bir senesi olur ve sonra kazandıkça bu zamanlar kendisine eklenir. Zaman mekanizması ise insanların bileklerine uygulanmış bir sistem ile kullanılmaktadır ve kimin ne kadar zamanı olduğu, ne kadar ve nasıl kullanacağı bileklerindeki hologramik bir sistem ile gösterilmektedir. 




Hatta karşılıklı insanların zaman alış verişi de bileklerini kavraması ve aşağı yukarı çevirmesi ile olmaktadır. Para diye bir kavram yoktur, para yerine geçmiş olan sadece zaman diye bir kavram vardır.

Bankalar da insanlar zamanlarını biriktirmekte, yiyecek içecek gibi her şey zaman karşılığında alınıp satılmaktadır ve böyle bir toplumun yaşatıldığı filmde toplum gettolara ayrılmıştır. 

En çok zamanı olan insanlar yani zenginler sınıflarına göre ayrı ayrı yaşam alanı bölümlerinde yaşamaktadır ve zamanı en az olan insanların bulunduğu gettoda ise filmin başrol oyuncusu Will, annesi Rachel ile yaşamaktadır. Annesi çok yaşlı olmasına rağmen yirmi beş yaşında gözükmektedir çünkü yaşlanmak diye bir kavram yoktur, aynı şekilde Will'de yirmi beş yaşında gözükmektedir. Bu Getto'da ağır yaşam şartları içinde yaşayan Will, bir gün bir barda yüz yıl civarı zamanı olan bir adamı görür ve bu adam artık çok yaşadığı için yaşamdan bıkmıştır ve bu Getto'ya gelip herkesin arasına karışıp kendini öldürtmek istemektedir.





Will, bu adama saldıran serserilere engel olur ve adam bütün zamanını Will uyurken O'na devreder ve kendini öldürür. Will, artık zengin olmuştur ama adamın ölümünden sorumlu tutulacak ve şimdinin polisleri olarak sayılan zaman tutucular tarafından aranmaya başlayacaktır.

Will, bu sırada zamanı kalmaması nedeni ile annesinin ölümünü kollarındayken izlemek zorunda kalmıştır ve bu durumdan çok etkilenip, kendisine yüz yıl veren adamın söylediklerini de hatırlayarak, zengin insanların bu Getto'da ki kötü yaşama sebep olduğu fikri ile onlardan intikam almak için zenginlerin olduğu yaşam alanı bölümlerine gider.

Burada kumar oynar, büyük zamanlar kazanır ve diğer başrol oyuncusu Sylvia ile tanışır. Sylvia, babası zaman bankaları olan isyankar bir kızdır ve yaşadığı bu zengin ve sahte toplumu beğenmemektedir. Zaman tutuculara yakalanan Will, sonrasında Sylvia ile kaçacak ve birbirlerine aşık olacaklardır. Artık her ikisininde bir tek
amacı olur oda Getto'da ki yoksul insanlara zaman bulmak ve sistemin yapısını bozmaktır. Sylvia, babası zaman bankalarının sahibi olması nedeni ile bir çok banka soygununu rahatça yapabilmektedir ve son olarak da bir milyon yıl zamanı babasından çalarak sisteme en büyük darbeyi verirler.





Ve sistemin bu denli büyük zaman akışının sağlanması üzerine çöküşünü gören halk, toplum değişmeye başlar ve amaçlarına ulaştıklarını düşünen Sylvia ve Will'in çok iyi bir ikili oldukları görünür bir şekilde çok daha büyük bankaları soymak için işe koyulurlar. Ve film böylelikle son bulur.

Will'in annesinin ölüm sahnesi gibi dram ve yer yer gerilim sahneleri olan, konusu bakımından oldukça sürükleyici, izlerken kesinlikle sıkılmayacağınız farklı ve dikkat çekici bir aksiyon ve bilim kurgu filmidir.