Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

12 Şubat 2021 Cuma

Sinema: Kazı - The Dig - 2. Dünya Savaşı Yıllarında Önemli Bir Keşif Yapan Edith Pretty ve Basil Brown'un Gerçek Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Kazı - The Dig

Oyuncular; Carey Mulligan, Ralph Fiennes, Lily James
Yönetmen; Simon Stone
Tür; Biyografi, Dram, Tarih

Konusu; Film, 2. Dünya savaşı yıllarında önemli bir tarihi keşif yapan Edith Pretty ve Basil Brown'un gerçek hikayelerini konu almaktadır.

Özeti; 1939 yılının İngiltere Suffolk'un da kazı yapmak için Edith Pretty ile görüşmeye giden arkeolog Basil Brown , burada toprak altında bir kazı işi ile ilgilenecektir. Bayan Edith, albay olan kocası ölmüş ve oğlu Robert ile yaşayan yalnız bir kadındır. Savaş yıllarında olduğu için gerekli yardımı bulamayan Edith, Brown'a ulaşmıştır ve Brown, babası tarafından eğitilmiş bir kazıcıdır. Geldiği bölgeye zamanında 8. Henry'de kazı yapmak için gelmiştir ve Edith'de bu bölgede bir keşif yapma umudu içerisindedir. Edith'in arsasında höyükler vardır ve ilk başta ücret konusunda anlaşamasalar da sonrasında bayan Edith, Brown'ın istediği ücreti verecek ve işe başlayacaklardır. Ve kazı yapmaya başlayan Brown, ilk başta bir tahta sütun bulacak ve çıkarırken kırılmasına neden olacak ancak toprağın altında çok eski zamanlara ait bir şeyler olduğunu anlayacaktır ve bu sırada bayan Edith ile görüşmeye gelen Roma müzesi, bu işi almak isteyecek ancak Brown, bunu kabul etmeyecektir. 




Sonrasında işlerine devam eden bay Brown, kazı yaparken toprak altında kalacak ve O'nu, Edith ile çalışanları kurtaracaktır. Bu olay sonrasında Brown'ın aklına başka bir höyüğü kazması gerektiği gelecektir ve çalışmalarına bu höyükle devam edecektir. 

Ve bu höyüğü kazarken demir bir perçin bulacaklar ve bunun üzerine yapılan kazılar sonrasında burada bir gemi olduğunu fark edeceklerdir. Ve müzeye bu konuda bilgi gittikten sonra bulunanları sahiplenemeyeceklerini bildireceklerdir. Aynı zamanda bu sırada bayan Edith'in ciddi bir kalp rahatsızlığı ortaya çıkacaktır. Bay Brown ise böyle değerli bir kazı çalışmasına öncülük ettiği için oldukça mutludur. 

Ancak müzeden gelen yetkililer artık kazı çalışmalarını kanunlar gereği kendilerinin devralmaları gerektiğini söyleyecekler, Brown buna karşı çıkmak istese de bayan Edith'in zamansız ortaya çıkan hastalığı bu konuda direnmesinin önüne geçecek ve işi müze yetkililerine vermeyi uygun görecektir. Ve artık müze, kazı çalışmaları ile ilgilenecek ancak Brown, bu durumdan oldukça rahatsız olacaktır. Gemiyi ilk kendi bulmasına rağmen isminin bile bu çalışmada geçmeyecek olması oldukça rahatsız edici gelecektir. Ve daha fazla ekiple devam eden kazı çalışmaları ilerledikçe bir çok eski medeniyete ait eşyalar ve altınlar bulunacaktır ve bu geminin 6. yüzyıldan kalan Anglosaksonlar'a ait olduğunu düşüneceklerdir. Aynı zamanda ülke 2. Dünya savaşı hazırlığı içindedir ve kazı çalışmalarının biran önce bitirilmesi gerekmektedir. Ve bulunan bu gemi aslında önemli birinin mezarıdır ve geminin içindeki mezar odasını aramaktadırlar. 








Bu sırada hava kuvvetlerinde görev yapan bir asker, uçağı ile bayan Edith'in arazisine düşecek ve ölümle sonuçlanan bu olumsuz olay hepsini derinden üzecektir. Ve kısa bir zaman sonra 2. Dünya savaşı başlayacak ve ülkede her eli silah tutan erkekler savaşması için ordu tarafından çağırılacaklardır. Onların arasında kazı çalışmalarına katılmış olan bayan Edith'in kardeşi de vardır. 

Aynı zamanda kamu tarafından büyük bir ilgi gören kazı çalışması ile bayan Edith, basının ilgi odağı olacaktır. Karanlık çağ olarak bilinen dönemler bu keşifle artık aydınlatılmış olarak belirtilecektir. Ve bayan Edith, basın açıklamalarında bu önemli keşfi bulan kişinin bay Brown olduğunu belirtecektir. Bayan Edith'in hastalığı ise gitgide ilerlemektedir ve bu durum oğlu Robert'ı oldukça üzmektedir. 

Bayan Edith, keşiften çıkan hazineyi ise Britanya müzesine vermeye karar verecektir ve bay Brown'ın ismi bu kazı çalışmaları içinde hak ettiği gibi anılacaktır. Ancak 2. Dünya savaşının başlaması tüm ülkeye bildirimler şeklinde açıklanınca, kazı çalışma alanı ve bulunan hazineyi saklayacaklardır. Böylelikle film son bulacaktır.

Film Yazısı; Sutton Hoo hazineleri 2. Dünya savaşı boyunca Londra'da bir metro istasyonunda güvenle saklandı. Edith'in ölümünden dokuz yıl sonra ilk kez halka açık sergilendi. Basil Brown'un adı geçmedi. Basil'in arkeolojiye eşsiz katkısı ancak son yıllarda kabul gördü. Britanya Müzesindeki kalıcı sergide Edith'in adının yanına adı yazıldı.

2. Dünya savaşı yıllarında önemli bir arkeolojik keşif yapan Basil Brown ve Edith Pretty'in gerçek hikayesinin konu edildiği biyografi, tarih ve dram filmidir.