Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

31 Temmuz 2019 Çarşamba

Sinema: 9 - Dokuz - Nine - Bir Ruhtan Oluşmuş 9 Bez Bebeğin Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

9, Dokuz, Nine

Oyuncular;  Elijah Wood, Jennifer Connelly, Christopher Plummer
Yönetmen; Shane Acker
Tür; Post Apokaliptik, Macera, Dram, Animasyon

Konusu; Dünyada robot üretebilen yapay zekaya sahip bir makine üreten bilim adamının, bu icadını kötü emelleri için kullanan insanlar yüzünden dünyada robotlar ve insanlar arasında savaşlar çıkmış ve robotlar insan ırkını yok etmişlerdir. Bunun üzerine kalan son insan olan bilim adamı, kendi ruhunu 9 tane bez bebeğe ayırarak dağıtmıştır ve film, bu oluşumdan sonra kendilerine gelen bez bebeklerin yaşadığı olayları konu almaktadır.

Özeti; Film, 9 numaranın hayata gelmesi ile başlamaktadır. Nerede olduğunu, ne olduğunu bilmeden etrafı inceleme başlar ve ortalıklarda bir tılsımlı alet bulur ve onuda yanına alarak dışarı çıkar. Dışarıda her yer savaştan çıkılmış bir şekilde harabedir.








Ve bu sırada 2 numara ile karşılaşır. 9 numara ilk başta konuşamamaktadır ama 2 numara, O'na gereken aracı bulur ve artık konuşmaya başlar.

Ve ortalıklarda bu bez bebeklerin yaşamını tehdit eden birde makineler vardır. Bu makineler, zamanında insanlarla savaşan ve yok eden makinelerden arta kalanlardır. Bu sırada 2 ve 9'u gören bir makine, onlara saldırır ve 2'yi alıp götürür. Bunun üzerine oradan kaçan 9'u, bu seferde 2'nin arkadaşları olan 1,8,6 ve 5 bulur. Onları görünce neler olduğunu anlamaya çalışan 9, sonrasında 5 ile beraber onların yanından kaçacaklardır. Kaçmak zorunda kalmışlardır, çünkü 1 çok korkmaktadır ve liderleri olarak hep saklanmayı uygun görmektedir.

Makinelerin bulunduğu alana giden 9 ve 5, burada 7 ile karşılaşacak ve 7'nin yardımları sayesinde 2'yi kurtaracaklardır. Ancak sonrasında 9'un elinde olan tılsımlı aleti, ona uygun bir yere yerleştirdiği için büyük beyni olan makine canlanacaktır ve bu canlanmadan sonra 2'nin ruhunu alacaktır. Ardından kaçmaya başlayacaklar ama makinede sonrasında yeni makineler yapıp bütün bez bebeklerin ruhlarını almaya çalışacaktır. 9 ve 5, sürekli neden bunların olduğunun ve nasıl olduğu ile ilgili sorular sormakta, bunların cevaplarını aramaktadırlar.








Ve bu arayış sırasında 3 ve 4 ile de tanışırlar. Onlarda bilgi toplamak için belirli bir alanda saklanmışlardır.

Burada bir çok konuyu öğrenen bebekler, sonrasında 8' i de kaybedecekler, ardından 5 ve 6'nın da ruhlarını dev makine alıp, kendi içerisinde hapsedecektir. Bütün bunlar sonucunda aradığı cevapların kendi ilk oluşturulduğu yerde olduğunu öğrenen 9, buraya gider ve bilim adamının kendisine bıraktığı video kaydını izler. 

Bu kayıt sonrasında anlaşılır ki, bütün bez bebekler bu bilim adamının ruhunun parçalarıdır ve dünyada kalan son ruhlardır bunlar. Sonrasında gerçeği öğrenen ve tılsımlı aletin aslında ne işe yaradığını anlayan 9, geride kalan arkadaşlarının yanına gider ve burada dev makine ile savaşıp, tılsımlı aleti çıkarmaya çalışacaklardır. Bu sırada kendini feda eden 1 sayesinde, tılsımlı aleti çıkarırlar ve aletin ateşlenmesi sayesinde dev makine yok olur. Sonrasında tılsımlı aletin içinde hapsolan bütün bez bebeklerin ruhları çıkar ve gökyüzüne doğru özgürce uçarlar. Geride sadece 3,4,7 ve 9 numara kalmıştır ve dünyada artık sadece onlar bulunmaktadır. Böylelikle film son bulur.

Filmin sonunda anlaşıldığı üzere, bütün bez bebekler aslında bilim adamının ruhunun ayrı parçalarıdır ve bilim adamının ayrı ayrı olan karakteristik halleridir, kimi korkak, kimi cesur, kimi sorgulayıcıdır. Oldukça etkileyici ve kendine has bir konusu olan film, tavsiye edebileceğimiz türden bir post apokaliptik macera, dram ve animasyon filmidir.