Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

29 Temmuz 2019 Pazartesi

Belgesel: Vahşi Büyüyenler - Growing Up Wild - Hayvan Belgeselleri - Vahşi Doğa Belgeseli, Boz Ayılar, Çitalar, Makak Maymunları, Şempanzeler, Aslanlar.../ Konusu, Özeti, Afişler

Vahşi Büyüyenler, Growing Up Wild

Yönetmen; Mark Linfield, Keith Scholey
Tür; Belgesel

Konusu; Belgesel, olağan üstü beş yavru hayvanın, inanılmaz vahşi doğada büyüme masalını anlatmaktadır. Boz ayılar, Çitalar, Aslanlar, Makak Maymunları ve Şempanzeler üzerine hazırlanmış bu belgesel filmi, bu beş hayvan cinsinden olan yavruların, tamamen büyümesi ve olgunlaşması sırasında yaşadıkları olayları anlatmaktadır.

Özeti; Bu gezegenin her yanında vahşi doğadaki yavru hayvanlar hayatta kalıp büyümeyi öğrenirler. Bu hayat derslerini ebeveynlerinden öğrenirler, ama aynı zamanda topluluklarının diğer üyelerinden öğrenirler. Hepsi apayrı yollardan geçecek, hepsi eşsiz zorluklar yaşayacak ve  nesilden nesile aktarılan farklı yeteneklerde ustalaşacaklardır. Yavru bir hayvanın hayatındaki ilk bir kaç ay, gerçek bir şaşkınlık zamanıdır  ve büyük tehlikeler vardır.

Boz Ayı ve Yavruları
Alaska'dayız, her yer karlarla kaplı, ilk baharın sonları ve burada anne boz ayı ve iki küçük yavrusunun kış inindeler. Yavrular burada doğdu ve anneleri onlara tek başına bakıyor.









Bir kaç ay önce, onlara bu sıcak ini kazdı ve içini kuru otlarla kapladı. Girdiklerinden beri bir şey yememiş olsa da, hala süt verebiliyor, bu ayıları diğer hayvanlardan ayıran özelliklerden biride budur. Ama bir sorun var, annenin kış için biriktirdiği yağ rezervi tükeniyor, yani yavruların ihtiyacı olan sütte tükeniyor. Yakında açlık onları güvenli inlerinden dışarı ilk adımlarını atmaya zorlayacak, inanılmaz bir yolculuğa çıkacaklar. Büyük riskli ve büyük ödüllü bir yolculuğa, muhtemelen üç yavrudan sadece biri ilk doğum gününü görebilecek, bu hayatlarının en önemli yılı olacak.

Çita ve Yavruları
Afrika'nın açık düzlüklerinde bir başka yalnız anne, yeni doğan yavrularına, yeni dünyalarını tanıtıyor. Beş yavru Çita ve sevgi dolu anneleri.









Bu yavruların bir ini yok, onlar bu çayırların ortasında doğdu, ve burada hayat son derece zor, tehlikeli. Bu yavru kediler hayatta kalmak ve dünyanın en hızlı avcıları olmak için, annelerinin izinden gitmek zorunda. Onları tek başına eğitecek, sınırlarını zorlayacak ve en azılı düşmanlarına karşı hazırlayacak.

Aslan ve Yavruları
Afrika'da bir başka görkemli kedi familyası var. Genç bir aslan yavrusu 12 ve daha fazla akrabası olan bir familyada büyüyor. Oynayacağı bir sürü kuzeni var.







Sayısız teyzesi ve ona bakacak sevecen bir annesi, ve tabi hepsinin üstünde kudretli koruyucu ve savaşcı babası var. Bir gün bu yavru, kendi topraklarını yönetebilir,  ama o zamana kadar sürüdeki yerini ve familyanın en büyük rakiplerine karşı nasıl birleştiğini anlamak zorunda.

Makak Maymunu ve Yavruları
Sirilanka'da terk edilmiş harabeler, daha da büyük bir aileye ev sahipliği yapıyor. Bunlar makak maymunları. 50 üyelik bir toplulukta yaşıyorlar.












Bir kedi yada ayı familyasından çok daha geniş ve karmaşık. Genç bir maymun olarak hayat çok eğlenceli görünebilir, ama onlar katı toplum kuralları ile yönetilir. Bir sürünün parçası olmak, yemek ve korunma açısından harikadır ama bunun bir bedeli var, ne kadar önemli olduğun, ne yemeğe iznin olduğu ve annenin kim olduğuna bağlıdır. Asil yavrular, kraliyet muamelesi görür. Alt sınıftaki yavrulara ise, her gün her dakika bulundukları yer hatırlatılır. Altında altı olanlar için ise, günlük hayat zorlu bir mücadeleye dönüşür, o herşey de son sıradadır,  ve toplumun kıyısında hayatta kalmanın yolunu bulmak zorundadır.

Şempanze ve Yavruları
Akfrika'nın vahşi kalbindeki büyük bir yağmur ormanındayız. Makak'ların katı hiyerarşisinin aksine, bu yavru 30 akrabalı bir toplulukta çok daha rahat yaşıyor.










Bu şempanzeler harika yetenekler geliştirmişlerdir ve bu bilgi nesilden nesile aktarılıyor. En yaşlı ve akıllı şempanzelerde sürüye liderlik ediyor. Genç şempanzenin bu bilgeliği kazanması 20 yıl alabilir. Bu sürede gerçekten yararlı yeteneklerle, o kadarda işe yaramayan yetenekleri ayırt etmeyi öğrenmek zorunda. Bu anlama yolculuğunda tüm sürünün ve yaşlıların bilgisinden yararlanacak. Vahşi doğada büyüyen genç bir şempanze için tek başına gitmek yok.

Bu belgesel filminde, hayvanların aralarındaki hiyerarşiye, yavruların büyürken ne kadar zorluklar yaşadığına, vahşi doğanın acımasızlığına tanık olacak, yer yer duygulanacak ve hayvanlar hakkında çok fazla bilgiye sahip olacaksınız. Hayvan belgeselleri sevenlerin kaçırmaması gereken bir belgesel filmidir.