Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

21 Şubat 2021 Pazar

Sinema: M.Ö. 10.000 - 10,000 BC - Tarih Öncesi Zamanlarda Yaşanan Romantik Bir Özgürlük Mücadelesi... / Konusu, Özeti, Afişler

M.Ö. 10.000 - 10,000 BC

Oyuncular; Camilla Belle, Steven Strait, Marco Khan
Yönetmen; Roland Emmerich
Tür; Aksiyon, Macera, Dram

Konusu; Film, M.Ö.10.000'li yıllarda yaşayan Yagal halkından D'Leh isimli bir avcının halkını ve sevdiği kadını zorbalardan kurtarmak için verdiği mücadeleleri konu almaktadır.

Özeti; M.Ö.10.000 yıllarında dağlık bir arazide mannak isimli hayvan avcılığı ile geçinen yagal halkı, son dönemde artık hayvanların azalması ile geçim sıkıntıları yaşayacaklar ve yaşlı bilge kadından bu konuda yardım isteyeceklerdir. Bilge kadın, günler süren ritüelleri ile atalarının ruhlarından yardım isteyecek ve bu sırada ölü bir kadının cesedine sarılmış mavi gözlü küçük bir kız bulacaklardır ve O'nu bilge kadının yanına getireceklerdir. Bilge kadın, bu kıza dokunduğunda O'nu atalarının gönderdiğini ve yakında kabilelerinin saldırıya uğrayarak yok edileceğini ancak bu saldırı sırasında aralarından bir savaşçının çıkacağını ve bu kızın O savaşçının kadını olacağını söyleyecektir. Ve kabilesini farklı bir anlayışa götürecek olan bu çifti, bilge kadın şimdiden görmüştür. 




Evolet isimli bu kızı çadırın dışından izleyen D'Leh isimli başka bir çocuk, bilge kadının bahsettiği savaşçı olacaktır. Ve geçen zaman içinde çocuklukları birlikte geçen Evolet ve D'Leh, birbirlerine aşık olacak ve ergenlik zamanları geldiğinde son av günü gelecektir ve mannak isimli hayvanları avlamak için bekleyeceklerdir. 

D'Leh'in bu avda başarılı olması gerekmektedir yoksa Evolet ile birlikte olma şansı kalmayacaktır, çünkü kabilenin içindeki Tic'Tic isimli başka biride Evolet ile evlenmek için durumunda kalacaktır. Ve kabilenin bütün erkekleri toplanarak sürü ile gelen mannakları avlamaya çalışacaklardır. 

Ancak dev boyda olan mannakları avlamak hiç kolay değildir ve içlerinden birini tuzağa düşürdüklerinde başarılı olamayacaklar ancak D'Leh, mannakın çektiği halata takılacak ve yaşanan aksiyon dolu bir mücadele sonrasında mannağı kaza ile D'Leh öldürecektir. Ve beyaz mızrak ile Evolet'i alma hakkına sahip olarak yagalları bu yaptığı olay ile şereflendirmiş olacaktır. Ancak kısa bir süre sonra D'Leh'in mannakı yanlışlıkla öldürdüğünü öğrenecekler ve beyaz mızrağı geri vermek, Evolet'den de ayrılmak zorunda kalacaktır. Ve bu durumun üzüntüsü ile yağan beyaz yağmur sonrasında bilge kadının söylediği dört ayaklı şeytanlarda kabilelerine gelecektir. Bunlar atlar üzerinde gelen ve kabileleri istila eden zorba insanlardır ve bir çok kişiyi öldürdükten sonra diğerlerini esir alarak götüreceklerdir ve içlerinde Evolet'de vardır. D'Leh ise bu duruma engel olamayacak ancak hepsi gittikten sonra peşlerinden gitmeye karar verecektir. Ve D'Leh'in bu isteğini duyan geride kalan diğer erkeklerden bazıları da O'nunla gelecek, bilge kadında hepsini başarılı olabilmeleri adına kutsayacaktır. Tic'Tic, Ka'Ren ve D'Leh, çıktıkları bu yolculukta peşlerine kabilenin genç çocuğu Baku'nun da takıldığını göreceklerdir. 




Ve günler süren bu yolculukta, izleri takip edip dağları aşacaklar ve bu zorbaların öldürdüğü Evolet'in halkının yok olmuş arazisine geleceklerdir. Evolet aynı zamanda D'Leh'e izlerini bulabilmesi için işaretler bırakmaktadır ancak zorbalar bunu anlayacak ve engel olacaklardır. 

Ve yollarına yagal halkı ile devam eden zorbalar, uzun otların bulunduğu bir alana gelecekler ve burada dev ve uçamayan kuşların saldırısına uğrayacaklar, bazıları kuşlara yem olacak, bu sırada D'Leh ve arkadaşları gelecek ve Evolet'i ve bir çok kişiyi kurtarmayı başaracak ancak dev kuşlar onlara da saldırmaya başlayacaktır. Uzun otların arasında aksiyon ve gerilim dolu anlar yaşanacaktır. 

Ve bu saldırı sırasında Tic'Tic ağır yaralanacak, Evolet, Baku ve Ka'Ren ile birlikte yeniden zorbalara yakalanacaktır ve zorbalar kaldıkları yerden yollarına devam edeceklerdir. D'Leh ise kuşlarla mücadele ederken onlarla ilgilenememiştir ancak Tic'Tic'i otların arasında bulacak ve O'nu taşıyarak zorbaları takip etmeye devam edecektir. Gece olunca mola verecekler ve yiyecek bir şey bulmak için ava çıkan D'Leh, bir çukura düşecektir ve baygınlık geçirecektir. Yağan yağmur sayesinde kendisine gelen D'Leh, içeride dev bir kaplanın tutsak kaldığını ve kurtarmaz ise suda boğulacağını görecektir ve çok çekinmesine rağmen kaplanın hayatını kurtaracaktır ve dev vahşi kaplan, D'Leh'e zarar vermeden gidecektir. Zorbalar ise geçtikleri yolda bulunan bütün kabileleri yok ederek insanları öldürüp istediklerini esir almaktadırlar. Ve kendisine gelen Tic'Tic ile yağmalanan kabileye giden D'Leh, burada yerlilerin saldırısına uğrayacak ancak D'Leh'i bu seferde gece kurtardığı kaplan kurtaracaktır ve Mızrak Diş dedikleri kaplanın D'Leh'i savunduğunu gören yerliler, O'na saygı duymaya başlayacaklardır. 




Çünkü onların kehanetine göre bir gün gelen bir yabancı, Mızrak Diş ile konuşacaktır ve zorbaların gittiği tanrılar dağına gitmek için onlara önderlik edecektir. Ve D'Leh'in gelişini bekleyen bölgedeki bütün kabileler bir araya gelecektir ve zorbalarla savaşmak için tanrılar dağına doğru yola çıkacaklardır. 

Ve çölü aştıktan sonra zorbaların kendi yelkenli gemilerine bindiğini ve bütün esirleri de bu şekilde nehirden götürdüklerini göreceklerdir. Bunun üzerine D'Leh ve yerliler, nehrin başını bulmaya çalışacaklardır. Ve uzun süren bir yolculuk sonrasında nehrin başına ulaştıklarında, piramit inşaatı ile uğraşılan ve kaçırılan esirlerin burada çalıştırıldığı bir şehir göreceklerdir. Ve burada Tanrı olarak inandıkları ve yıldızlardan geldiği söylenen insanlar vardır. 

Ve gece olunca gizlice esirlerin bulunduğu yere giren D'Leh ve yerliler, burada kör bir adamla konuşarak tanrıları nasıl yeneceklerini soracaklardır ve kör adam, vücudunda geceleri parlayan bir iz olan adamın ancak tanrıları yenebileceğini ve eskiden üç tane olan tanrılardan şimdi bir tanesinin kaldığını söyleyecektir. Ve esirlerde bu direnişinde D'Leh'e yardım edeceklerini söyleyeceklerdir. Ancak onları fark eden zorbalar saldırmaya başlayacaklar ve bu saldırı sırasında Tic'Tic hayatını kaybedecektir. Evolet'i ise zorbaların lideri kendisi için satın alacaktır ve evine götürecektir. Bu sırada Evolet'in elindeki gece parlayan izi gören rahipler, O'nu tanrının yanına götürecekler ve aynı zamanda D'Leh'de yerlilerle halkın içinde bir isyan çıkaracak ve mannakları kullanarak bütün askerlere karşı gelecekler ve bir olup, bütün esirlerle zorbaları etkisiz hale getirerek tanrının yaşadığı yere gideceklerdir. 


Onların şehri kuşattığını ve piramidi yıktıklarını öğrenen tanrı, Evolet'i tehdit aracı olarak kullanacak ancak D'Leh, bu oyuna gelmeyecek ve tüm halkın gözü önünde kendisi ile anlaşma yapmaya çalışan sahte tanrıya attığı mızrak ile ölümüne neden olacaktır. 

Bu olay sonrasında bütün halk O'nun tanrı olmadığını anlayacak ve bütün rahipleri öldüreceklerdir. Bu sırada zorbaların lideri Evolet'i kaçıracak ve Evolet, attan inmeyi başarıp D'Leh'e doğru koşarken, zorbanın arkasından attığı ok ile hayatını kaybedecektir. 

Aynı zamanda yolculuk boyunca bilge kadında kabilesinden sürekli onları izlemiştir ve Evolet'in ölümü ile O'da hayatını kaybedecektir. Ancak bilge kadının bu ölümü, beklediği bu an, Evolet'e hayat vermiş olacaktır ve Evolet, gözlerini açacaktır. Sonrasında diğer kabiledekilerle vedalaşan D'Leh ve kendi halkı, uzun bir yolculuk sonunda kendi kabilesine gelecektir ve burada kabileye önderlik ederek mutlu bir hayat süreceklerdir. Böylelikle film son bulacaktır.

D'Leh isimli bir gencin sevdiği kadın ve halkının özgürlüğü için verdiği mücadeleleri izleyeceğiniz, izleyicisini tarih öncesi zamanlara götüren aksiyon, macera ve dram filmidir.