Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

1 Şubat 2021 Pazartesi

Sinema: Prenses Mononoke - Mononoke-hime - Princess Mononoke - Kadim Ormanda Yaşayan Tanrısal Hayvanlarla İnsanlar Arasındaki Savaşın Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Prenses Mononoke - Mononoke-hime - Princess Mononoke

Oyuncular; Yôji Matsuda, Yuriko Ishida, Yûko Tanaka
Yönetmen; Hayao Miyazaki
Tür; Animasyon, Aksiyon, Macera

Konusu; Film, kadim ormanlarda yaşayan tanrısal hayvanlarla insanlar arasında yaşanan savaşın hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Film Yazısı: Kadim zamanlarda etrafı ormanlarla çevrili olan bir ülke vardı, çok uzak bir geçmişten beri tanrıların ruhu ile yaşamaktaydı. O günlerde insanlar ve hayvanlar uyum içinde yaşıyordu ancak bir gün büyük ormanların çoğu yok edildi. Geriye kalanlar büyük ormanın ruhlarına bağlı olan devasa hayvanlar tarafından korunuyordu. Tanrıların ve iblislerin günlerinde...

Ve çevresi ormanlarla çevrili olan bir şehre bir gün, ormandan çıkan bir iblis saldıracak ve Ashitaka, bu iblisi fark ederek bütün şehri uyarmaya çalışacaktır. Yürüdüğü her yeri yok eden iblis insanlara saldırmak üzereyken Ashitaka, O'nu okları ile vurmayı başaracak ve gözlerinden yaralanan iblis sonunda etkisiz hale gelecek ve bilge kadın gelerek yaralanmış olan prens Ashitaka'yı iyileştirip bir ritüel yaparak, ölmek üzere olan nefretin ve öfkenin tanrısının ölümünü gerçekleştirecektir ancak bu iblis ölürken bile insanlara beddua edecektir.





Ve bu iblis yüzünden yaralanan Ashitaka'nın da zamanla enfeksiyon bütün bedenine yayılacaktır ve O'nu öldürecektir. Buna engel olmak için bu lanetlenmiş olan iblisin lanetini bozmak adına batı topraklarına gitmesi gerekecektir. 

Ve bu gidişi kendi kabilesi tarafından tamamen öldü olarak sayılacaktır ve giderken kız kardeşi Kaya, O'na kristal hançerini hediye edecektir. Ve Yaku isimli geyiğine binerek Ashitaka, uzun bir yolculuğa çıkacaktır. Ve yol üzerinde bir kasabaya denk gelecek, burada yaşanan katliam sırasında zorbalardan birine ok atan Ashitaka, O'nun kafasını kopmasına neden olacaktır ve O'nun iblis olduğunu düşüneceklerdir.

Ve ardından kasabanın merkezinde pirinç alırken Jigo isimli bir rahip ile tanışacak ve O'nunla dostluk kurmaya başlayacaktır. Ashitaka, kendisini lanetleyen iblisin içinden çıkan demir topuda yanında getirmiştir ve bu lanete sebep olan bu demir topu yapanları bulmak istemektedir. Ve rahip Ashitaka'ya uzak dağlardaki tanrıların yaşadığı kadim ormandan bahsedecek ve Ashitaka'da ertesi gün oraya gitmek üzere yola çıkacaktır. Bu sırada bu kadim ormanda öküzlerle pirinç taşıyan ticaret işi yapan Lady Eboshi ve adamları, dev kurtların saldırısına uğrayacaklar ve tanrı olan bu kurtlardan birini yaralayacaklardır. Ve ormanda bu saldırı sırasında yaralanan iki kişiyi bulan Ashitaka, bu sırada yaralı olan kurda yardım eden prenses Mononoke'yi görecektir ancak seslense de O'nunla konuşmayacaktır. Ardından ormanın büyülü minik varlıkları ile tanışacaklar ve çıkışı bulmak için yaralı olan insanları da yanına alarak bu varlıkları izleyeceklerdir. 




Bu ormandaki her şey büyülüdür ve kısa bir süre sonra Ashitaka, bir geyik sürüsü ve aralarında ormanın ruhunu görecek ve kutsal olan ormanın ruhu ortaya çıkınca yarası rahatsız olacaktır. Ve ormandan yanındaki insanlarla çıkmayı başaran Ashitaka, bir madenci şehrine gelecektir. 

Bu madenci şehri uzun zamandır ormandaki tanrısal hayvanlarla savaş içindedirler. Burada Lady Eboshi ile tanışan Ashitaka, kendisini lanetleyen domuz iblisi lanetleyen kişinin Lady Eboshi olduğunu öğrenecek ve diğer hayvanları da öldürmek için silah ürettiğine tanık olacaktır. Lady Eboshi, ormanın ruhunu yok etmek istemektedir ve bunun için Ashitaka'ın kendilerine katılmasını isteyecektir.

Bu sırada kurtların prensesi olan Mononoke, şehre saldıracak ve Eboshi'yi öldürmeye çalışacaktır. Ve bu sırada Ashitaka'ın laneti git gide güçlenmeye başlayacak ve bu güç ile şehirdeki herkesin karşısında durarak Mononoke'yi alarak şehirden ayrılacaktır. Ardından yaralanan Ashitaka, ormanın içinde baygınlık geçirecektir ve Mononoke, ilk başta Eboshi'yi öldürmesine engel olduğu için sinirlensede sonrasında Ashitaka'nın iyi biri olduğunu anlayacak ve O'na yardım edecektir. Ashitaka'yı bir göl kenarında bırakacak ve sonrasında ormanın ruhu ortaya çıkarak O'nu iyileştirecektir. Ve ormanın domuz sürüsü gelerek Ashitaka'yı öldürmek isteyecekler ve ardından O'nun iblis olan domuzu öldürdüğünü duyunca buna sevinecekler ve insanlarla çok büyük bir savaş yapmak için hazırlıklara başlayacaklardır. Aynı şekilde maymunlarda ve diğer orman canlıları da insanlardan nefret etmektedirler. Lady Eboshi ise yeni icat ettiği tüfeklerle sürekli orman hayvanlarına saldırmaktadır. Lady Eboshi, aynı zamanda ormandaki hayvanların kanları ile kendi halkındaki cüzzamlıları iyileştirmeyi düşünmektedir. 




Aynı zamanda ormanın ruhunun başının ölümsüzlük vaatettiğini öğrenen Eboshi, başka bir tüfekçi toplum ile daha anlaşarak birlikte ormanın hayvanları ve ruhu ile savaşacaklardır. Ashitaka ise bu sırada Mononoke ile daha da yakınlaşmıştır ve ormanın ruhunun kolundaki laneti yok etmesini beklemektedir. Bu sırada kurt tanrıdan Mononoke'nin bebekken ailesi tarafından kurtların önüne bırakılarak kaçtıklarını ve bebekliğinden bu yana bir kurt gibi onu kurt tanrıların yetiştirdiğini öğrenecektir. Ve ardından kurt tanrılar Ashitaka'nın yanlarından ayrılmasını isteyecektir. 

Diğer tarafta Eboshi ise topladığı ordu ile kötü koku çıkarak ateşler yakarak ormandaki hayvanların koku alma duyularını etkilemeye çalışmaktadır ve bu şekilde bir saldırı planı yapmaktadır. Domuzlarda hiç geri durmadan sürü halinde insanlara saldırmaya başlayacaklardır. Ve bu savaşta bir çok insan ve domuz hayatını kaybedecektir. Diğer tarafta samuraylarda Eboshi'nin demir şehrine saldırmaya başlayacak ve bölgede her yerde tam bir kaos yaşanacaktır. 

Mononoke ise orman ruhunun yanına giderek yardımını isteyecektir ancak O'nu Eboshi, gizlice takip ederek ormanın ruhunu yakalamayı deneyecektir. Diğer tarafta insanlar domuzların lideri olan lord Okkoto'yu da bir iblise çevirmeyi başaracaklardır. Ve bu sırada Okkoto'ya yardım etmeye çalışan Mononoke'de lanetten etkilenecektir ve iblis olmaya başlayacaktır. Ancak Ashitaka ve kurtlar buna engel olmaya çalışacak ve bu sırada ormanın ruhu ortaya çıkarak iblis olan Okkoto'nun hayatına son verecektir ve Mononoke'nin annesi olan kurt tanrıda bu sırada hayatını kaybedecektir. Bu olanlardan fırsat bulan Eboshi ise ormanın ruhunu öldürmeye çalışacak ve geceleri yürüdüğü şekle girmesi sırasında ormanın ruhuna saldıracaklardır. 



Ve silahı ile ormanın ruhunun kafasını koparacak ve bütün orman yavaş yavaş yok olmaya başlayacaktır. Aynı zamanda kafası kopmasına rağmen yok olmayan ormanın ruhu kafasını kaçıran insanlardan kafasını geri almaya çalışacaktır. Bu sırada bölgede bütün alana siyah bir sıvı bırakacak ve insanları öldürmeye çalışacaktır. Ancak Ashitaka ve Mononoke, orman ruhuna kafasını geri vermeyi başaracak ve orman ruhu huzura kavuşunca her yerde çiçekler açmaya ve ağaçlar yeşermeye başlayacaktır. Ve bu olay ile Ashitaka ve Mononoke'nin üzerindeki iblis laneti de yok olacaktır. Ardından insanlarla orman hayvanları arasında bir barış sağlanacak ve bütün olumsuzluklar sona erecektir. Böylelikle film son bulacaktır.

Kadim ormanlarda yaşayan tanrısal hayvanlarla insanlar arasında yaşanan savaşın konu edildiği ve sonunda barışın sağlandığı film anime, aksiyon ve macera filmidir.