Dostluk ve Arkadaşlık Erdemsel Özelliği, Dostluk Nedir?, Arkadaşlık Nedir?, Dostluk ve Arkadaşlığın Felsefi Tanımı
Dostluk, iki varlığın yada oluşumun kendisinden başka kendisini en iyi anlayan, en iyi tanıyan, her konuda aralarından su sızmayan, birbirlerini beraber olmaları ile sanki tamamlayan, birbirleri ile birlikteyken her an zevk ve neşe alınmasını, dostların kendi yapılarına göre zamanın onlar için iyi geçmesini sağlayan ilişkilerin yaşanmasını tanımlayan ilişki çeşididir. Dostu O'nun hakkında sanki her şeyi bilir, birbirlerinin eksiklerini tamamlarlar, biri mutlu iken diğeri de O'nun mutluluğundan mutluluk duyar, biri üzgün ise diğeri de O'nun üzüntüsünü geçirmek için elinden geleni yapar. Bu aslında yaşam halinde bütün yakın ilişkiler içinde bulunan varlıklar arasında da böyle olur ancak dostluk çok daha ileri seviyesi olarak yaşanmaktadır.
Yani iki varlığın yada oluşumun birbirlerine, aslında bu üçte olabilir yada daha fazla, sayı arttıkça anlamının yaşatılması duruma göre değişir ve sevgiyle uyumlu erdemlerin yaşatılması nedeniyle olumlu etkileri sağlayan özelliklerde olur.Bu bakış açısı ve anlamı ile oldukça güzel ve alanları, varlıkları birbirine sımsıkı ve çok zevkli bir şekilde bağlayan gücün adıdır dostluk, yaşanan samimiyetin, eğlencenin, tecrübelerin adıdır dostluk. Ve sevginin içeriğindeki yer ile erdemler arasındaki yerini alır ve gereken şekilde çalışır.
Dostluk, iki veya bir çok varlığın çok yakın olarak ilişkiler içine girmesi ve yaşamın neredeyse bir çok anında, olayında birlikte olmaları ile anlamlanan, birbirlerini çok iyi anlayabildikleri ve birlikte çok mutlu olmayı başardıkları, birbirlerine uyumlu olarak anlaşan varlıkları ifade eden ve onların arasındaki bu birlikteliği ifade eden sıfattır dostluk. En özellerini paylaştığın kişidir dostlar. Aynı zamanda birde arkadaşlık vardır, oda dostluk kadar yakınlık gerektirmeyen ancak iletişimde olduklarını ifade eden, birbirlerinin yanında, çevresinde olduğunu ve gereken zamanlarda görüştüklerini tanımlayan bir kavramdır.
Arkadaşlarda birlikte olduklarında çok eğlenirler ve aralarında bir uyum söz konusu olur. Yaşam hallerinde bu iki kavramı da varlıklar kendileri belirlerler ve kesinlikle birlikteliklerinden mutluluk duyulan ilişkiler şeklidir. İkisi de birbirinden güzel, güven, mutluluk, eğlence, neşe, gelişim gibi katkıları olan kavramlardır ve sevgiyle uyumlu olan bir ilişki çeşidi olarak varlıkların her zaman ihtiyaç duyacağı özellikleri ile erdemler arasındaki yerini alır.