Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

6 Aralık 2020 Pazar

Sinema: Ruhların Kaçışı - Sen to Chihiro no kamikakushi - Spirited Away - Sihirli Bir Aleme Giren Chihiro'nun Maceraları... / Konusu, Özeti, Afişler

Ruhların Kaçışı - Sen to Chihiro no kamikakushi - Spirited Away

Oyuncular; Daveigh Chase, Suzanne Pleshette, Miyu Irino
Yönetmen; Hayao Miyazaki
Tür; Animasyon, Macera, Aile

Konusu; Film, fantastik ve sihirli bir aleme giren Chihiro'nun yaşadığı macera dolu olayları konu almaktadır.

Özeti; Chihiro isimli bir kız, anne ve babası ile yeni yerleşecekleri bölgeye doğru seyahat etmektedirler ve yol üzerinde kaybolacaklar, ormanlık bir alana girecekler ve karşılarına bir tünel çıkacaktır. Arabanın geçmediği bu tünelin içinde neler olduğunu merak eden aile, yürüyerek yollarına devam edecekler ve içeri girdiklerinde, çok güzel bir manzara ve terk edilmiş bir kasaba bulacaklardır. Ve bir restoranda çok özel yiyecekler bulunmaktadır ve aile, çevrede kimseyi görememektedir. Ancak Chihiro bu yerden oldukça rahatsızdır ve annesi ile babası, Akio ile Yüko, hiç umursamadan yiyeceklerin tadına bakacaklardır. 





Ailesi yemekleri yerken etrafı gezen Chihiro, burada bir çocukla karşılaşacak ve O'na biran önce buradan gitmesi gerektiğini söyleyecektir. Hava kararmadan nehri geçmesini söyleyecek ancak o sırada hava kararacak ve annesi ile babasının yanına giden Chihiro, onların bir domuza dönüştüğünü görecek ve etrafta karanlık görüntüleri ile bir çok hayalet görmeye başlayacaktır. 

Panikle bu kasabadan çıkmaya çalışacak ve nehre geldiğinde suyunda karanlık olduğunu görecek ve kendisinin şeffaflaştığına tanık olacaktır. Bu sırada nehirden bir vapur gelecek ve içinden maskeli hayvan ve hayalet görünümlü varlıklar çıkacaktır ve korkarak kaçan Chihiro, bir yerde saklanacak ve O'nu kasabada konuştuğu çocuk bularak özel bir şey yemesini isteyecek ve böylece yok olmaktan kurtulacaktır. 

Ancak kasabada yaşayan varlıklar Chihiro'nun kasabada olduğunu bilmektedirler ve O'nu aramaktadırlar. Haku isimli bu çocuk ise O'na yardım etmeye çalışmaktadır, Haku, kasabadaki büyüden etkilenmeyen insanlardan biridir. Ve Chihiro'ya buradan çıkması için yol gösterecek, Kamajî'yi bulmasını ve O'ndan iş istemesini söyleyecektir. Bu şekilde bir hayvana dönüşmekten kurtulacaktır. Altı tane eli olan Kamajî'ye ulaşan Chihiro, burada kömür taşıyan minik is topları isminde kömür varlıklarını görecek ve O'ndan iş isteyecektir. Ancak istediği gibi iş alamayacak ve Kamaji, O'nu sorumlu olan Yubaba'ın yanına gönderecektir. Burası birbirinden ilginç bir çok fantastik varlıkların bulunduğu büyülü bir yerdir ve ismi, ruhlar hamamı olarak geçmektedir. Ruhlar buraya kendilerini yenilemek için gelmektedir ve yaşlı Yubaba ile görüşmeye giden Chihiro, iş konusunda ısrar edecek ve aslında kötü biri olan ve Chihiro'yu domuza çevirmek isteyen Yubaba, herkese iş vermek konusunda yemin ettiği için Chihiro'ya da iş vermek zorunda kalacaktır ve O'nu bir hayvana dönüştürmeyecektir. Burada Haku, O'nu karşılayacak ve Chihiro'yu çalışacağı yere götürecektir. Burada Rin, Chihiro'ya yardım edecek ve birlikte çalışacaklardır. 





Sonrasında Haku, Chihiro'ya annesi ve babasını gösterecek ve onların bir domuz olduğunu ve insan oldukları zamanlara dair hiç bir şey hatırlamadıklarını öğrenecektir. O yemeklerden çok yedikleri için cezalandırılmışlardır. Aynı zamanda Yubaba, insanların ismini çalarak onları kontrol etmektedir ve Chihiro'un ismi San olmuştur ve bu olay insanların isimlerini unutmasına neden olmaktadır. İsmini unutan artık oradan çıkamamaktadır. 

Bu sırada yüzsüz bir ruh sürekli Chihiro'yu takip edip O'na yardım etmektedir. Aynı zamanda hamama bir kötü koku ruhu gelmektedir ve Yubaba, O'nun hamama girmesine engel olmaya çalışmaktadır. Ve bu ruhla ilgilenmesi için Chihiro'yu görevlendirecektir. Oldukça kötü kokan bu ruh, Chihiro'un temizlediği küvete girecek ve burada akıllı davranan Chihiro, bitki özlü jetonla sıcak suyu açmayı başaracak ve bu karışımla temizlenen ruhun içinden binbir çeşit eşyalar çıkacaktır ve sonunda özüne kavuşacaktır. İçindeki bütün pislik ve karışıklıklardan kurtulan ruh, aslında kötü koku ruhu değildir, oldukça güçlü ve özel bir nehir ruhudur. 

Ve bu yaptığı iyilikten dolayı Chihiro'ya teşekkür ederek O'na ilaç olan bir hediye verecek ve hamamdan sevinçle ayrılacaktır. Chihiro'un bu başarısından dolayı O'nu Yubaba'da kutlayacak ve herkesin Chihiro'yu örnek almasını söyleyecektir. Bu olaylar yaşanırken giden nehir ruhunun içinden çıkan altınlar herkesin gözünü boyamıştır ve bu duruma tanık olan ve Chihiro'un peşinde olan yüzsüz ruh, herkese altın vererek banyoya girecek ve sürekli yemekler sipariş edecektir. Bütün çalışanlar bolca altın verdiği için O'nun her istediğini yapmaktadırlar. Chihiro ise annesi ve babasını kurtarmayı düşünmektedir sürekli. Diğer tarafta sürekli altın dağıtan yüzsüz ruh yedikçe büyümektedir ve şimdide insanları yemeğe başlayacaktır. Diğer taraftan Haku, bir ejderhaya dönüşmüştür ve Yubaba'nın ikiz kardeşinden büyülü bir mühür çalmıştır. Bu sebeple peşinde Yubaba'nın ikiz kardeşi Zeniba vardır ve O'nu yaralamıştır. 



Bunu gören Chihiro, Haku'ya yardım etmeye çalışacak ve zor bir mücadele içine girecektir. Bu mücadele sonunda Haku ile birlikte Kamaji'nin yanına gideceklerdir ve burada içindeki zehirli mührü çıkaracaklardır. Bunun için Chihiro, nehir ruhunun kendisine verdiği ilacı kullanacaktır. Ve tam olarak iyileşmeyen Haku için Zeniba'dan yardım istemek zorunda kalacak ve bunun için Bataklık Çıkmazı denilen yere gitmek zorunda kalacaktır. 

Kamaji'nin kendisine verdiği tren biletleri ile buraya gitmeye çalışacak ancak öncesinde hamamda olan yüzsüz ruh ile görüşen Chihiro, O'na nehir ruhundan aldığı ilacın kalanını verecek ve yüzsüz ruh, yediği bütün insanları çıkaracaktır. Sonrasında Chihiro'yu bu yaptığından dolayı kovalamaya başlayacak ancak Chihiro, Bataklık Çıkmazı'na gitmek için yola koyulacaktır. Diğer tarafta Zeniba geldiğinde Yubaba'nın bebeğini fareye çevirmiştir ve 3 kafa şeklinde olan varlıklarıda bebeğine çevirmiştir ve bunu anlayan Yubaba, çok sinirlenecek ve Haku'dan bebeğini getirmesini isteyecektir. 

Haku'da bunu yalnızca Chihiro'yu özgür bırakması ve ailesini O'na geri vermesi şartı ile yapacaktır. Chihiro ise artık yüzsüz ruh ile dost olmuş ve birlikte Zeniba'nın yanına gitmişlerdir. Zeniba ise kardeşi gibi olmayıp iyi biridir ve Chihiro, O'na mührünü verecek ve O'da Chihiro'ya yardım edecektir, O'nu koruması için O'na özel bir toka yapacaktır. Bu sırada ejderha kılığında Haku, Chihiro'yu almaya gelecek ve Yubaba'nın yanına dönerken Chihiro, küçükken bir nehre düştüğünü ve nehrin O'nu kıyaya götürüp boğulmaktan kurtardığını söyleyecek ve bu nehrin Haku olduğunu, gerçek adının Kuaku olduğunu söyleyecektir. Bunu duyan Haku, bir aydınlanma yaşayacak ve Yubaba'nın yanına giderek yanlarındaki fare olmuş olan bebeğini O'na geri vereceklerdir. 

Yubaba'da söz verdiği gibi Chihiro ve ailesini özgür bırakacaktır ama öncesinde O'na küçük bir sınav yapacak, domuzların içinden anne ve babasını bulmasını isteyecek ancak Chihiro, anne ve babasının burada olmadığını söyleyince sınavı kazanacak ve özgür kalacaklardır. Bunun üzerine anne ve babası, bu sihirli aleme girdikleri yerde kendilerini bulacaklar ve Chihiro'da onların yanına gittiğinde kaldıkları yerden hayatlarına devam edeceklerdir. Anne ve babası, hiç birşey hatırlamayacak ve yeni evlerine taşınmak için uğraşacaklardır. Böylelikle film son bulacaktır.

Ailesi ile sihirli bir aleme giren Chihiro'nun macera dolu hikayesinin anlatıldığı anime, macera ve aile filmidir.