Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

18 Aralık 2020 Cuma

Sinema: Zaman Makinesi 1973 - 2013 Yılından 1973 Yılına Dönen Tolga'nın Zaman Yolculuğu Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Zaman Makinesi 1973

Oyuncular; Gürgen Öz, Seda Bakan, Mustafa Uzunyılmaz
Yönetmen; Aram Gülyüz
Tür; Bilim Kurgu, Komedi

Konusu; Film, 2013 yılından 1973 yılına dönebilme imkanına kavuşan Tolga'nın yaşadığı eğlence ve komedi dolu olayları konu almaktadır.

Özeti; Varlıklı bir ailenin oğlu olan Tolga, o gün şirket işleri ile uğraşırken babasının hastanede son nefesini vermek üzere olduğunu öğrenecek ve acele ile hastaneye gittiğinde babası Ali Rıza, O'na bir gün bunu yaptığım için bana teşekkür edeceksin oğlum, yakında anlarsın babacım diyecek ve gülerek hayata gözlerini yumacaktır. Bu ölüm üzerine aile üyeleri toplanacak ve Ali Rıza beyin avukatı mirası açıklayacaktır ve Tolga'nın annesi ve iki kardeşine bir çok şey kalmışken, Tolga'ya maddi hiç bir şey bırakmayacaktır. Ancak Tolga'ya bir yüzük ve 1973 model Anadol bir araba bırakacaktır ve birde mektup yazmıştır. Mektupta kendisine hiç bir şey bırakmadığını, bütün kartlarını ve hesaplarını iptal ettiğini söylemiş ve O'nu çok sevdiğini dile getirmiştir. Bu olanlardan hiç bir şey anlamayan ve çok üzülen Tolga, babasına sitem edecektir. 




Ve arabaya binerek yola çıkan Tolga, arabanın eski model olmasına sinirlenecek ve içerideki bazı düğmelere dokunması ile araba birden hızlanacak ve sonrasında havalanmaya başlayacaktır. Havalanan araba bulutların arasında girecek ve bu sırada öldüğünü sanan Tolga, araba ile kendisini 1973 yılında bulacaktır ve bir plajda insanların arasına arabası düşecektir. 

Arabasını alan çekici ile tamirciye giden Tolga, yoldayken değişikliği fark edecek ancak anlam getiremeyecektir. Tamirciye gittiğinde ödeme için kredi kartını tanımayan insanların 1973 yılında olduklarını söylemesi üzerine bulundukları yere Zeki Müren gelecek ve O'nu gören Tolga, bayılacaktır. Bayılan Tolga'yı evine götüren çırak Çiko, burada Tolga'yı anne ve babası ile tanıştıracak, Tolga evin içindeki 1973 yılı düzeni sayesinde şaşkınlık içinde kalacaktır. 

Ertesi gün aynı bölgede yaşayan Yasemin, kız arkadaşı ile abisi Köksal'dan kaçarak eğlenmeye gideceklerdir ancak yolda arabası bozulmaya başlayınca, en yakın tamirci olarak Tolga'nın arabasının bulunduğu tamirciye gideceklerdir. Tolga ise arabanın tamir edilmesini istemektedir, böylelikle yeniden kendi zamanına dönecektir ve ustaya verecek parası olmadığı için tamircide işe başlamıştır. Ve bu karşılaşma ile Yasemin ve Tolga tanışacak, sonrasında Yasemin arkadaşı ile tamirciden ayrılacaktır. Tolga, gelecekten geldiğini Çiko'ya da Kadir ustaya da söylemiş olsa da O'na inanmamışlardır ve Tolga, çaresizce arabasının tamir edilmesini beklemektedir. Sonraki gün gitar çalan Yasemin'e kendi besteleri olduğunu söyleyen Tolga, O'nunla görüşme fırsatı bulunca günümüz zamanında meşhur olan şarkıları kendi bestesi olarak okuyacaktır ve Yasemin şarkıları çok beğenecektir.




Ancak bu görüşmeleri sırasında Yasemin'in ülkücü abisi Köksal'a yakalanan Tolga, can havliyle kaçacak, bu sırada devrimci sol örgüt üyelerinin duvar yazıları yazmasına denk gelince, onlar sayesinde peşindeki Köksal'dan kurtulacak ancak onlarla da anlaşamadığı için yine dayak yemek durumunda kalacaktır. 

Ve geçen gün sonrasında arabasının tamiri biten Tolga, usta Kadir'in borcunu ödemeden arabasını vermemesi üzerine anahtarları emanet ettiği Çiko'dan arabanın anahtarlarını almanın bir yolunu bulacak ve geleceğe dönmek yerine Yasemin'i arabaya alarak O'nunla güzel vakitler geçirmek isteyecektir. Bu sırada 68 kuşağının açık hava partilerine katılacak, bekçiye yakalanacaklar ve sonrasında kendi kendine çalışan araba ile kaza yaparak Köksal'ın bulunduğu ülkü ocağının içine gireceklerdir. Kardeşi ile Tolga'yı aynı arabanın içinden çıkarken gören Köksal ve ülkücü arkadaşları, Tolga'ya yine dayak atacaklardır. 

Ertesi gün hastanede gözlerini açan Tolga, yanındaki Çiko'ya Yasemin'e aşık olduğunu ve O'nu 2013 yılına götürmek istediğini söyleyecektir. Bu sırada ülkü ocağına araba ile girdiği için bunu bir başarı olarak gören devrimci sol örgütü, hastaneye gelerek Tolga'yı tebrik edeceklerdir. Birbirinden komik olaylarla Tolga'nın macerası devam edecektir. Hastaneden çıkan Tolga, sonrasında Çiko'nun aslında babası olan Ali Rıza olduğunu ve bununla birlikte evlerinde kaldığı Nurgül'ün babaannesi ve Mustafa'nın da dedesi olduğunu anlayacaktır. Bunu Çiko'ya anlatsa da Çiko, O'nun deli olduğunu sanacaktır. Artık Tolga'nın kendisine baba demesine ve öyle davranmasına dayanamayan Çiko, Tolga ile görüşmeyi istemeyecektir ve sokaklarda kalan Tolga, devrimci sol örgütleri ile bir araya gelecek ve onlarla bir Amerikan ajanını kaçırma planları yapacaktır. 



Bunun için kendi arabasını da Kadir ustanın tamirhanesinden kaçıracaklardır. Arabasını almasına rağmen 2013 yılına dönmeyen Tolga, aşık olduğu kız Yasemin'i de götürmek istemektedir ancak O'nunla görüştükleri sırada Yasemin'in solcu Mehmet'e aşık olduğunu öğrenecek ve giderken O'nu da götürmekten vazgeçecektir. 

Gitmeden önce Mehmet ve Yasemin'in arasını yapmaya karar verecek ve onları bir araya getirdiğinde devrimci sol örgütü üyeleri bu romantizmi kabul etmeyecek ve Tolga, Yasemin ve Mehmet'i tutsak alacaklardır ancak uykusundan uyanan Mehmet'in dedesi onları kurtaracaktır. Ertesi gün arabası ile geleceğe gitmeye karar veren Tolga, gitmeden önce babası Ali Rıza'nın Anadol marka arabasını kazanması için deterjan alacaktır ve bu şekilde babası kullandığı Anadol'u çekilişte kazanacaktır. Son görevini de yaptıktan sonra yola çıkan Tolga'yı ülkücüler, solcular ve tamirci Kadir üsta araba ile kovalamaya başlayacaktır. 

Bu kovalamaca sonunda çıkmaz bir yola giren Tolga, arabası ile son hızla devam edecek ve peşindekiler O'nun öldüğünü düşünürken Tolga, geleceğe gidecektir ancak kendisini denizde baygın olarak bir teknedeki balıkçı bulacaktır. Kendisine gelen Tolga, baygın halinden çıkaran kişinin O'na kalp masajı yapan 1973 yılındaki Yasemin ve Mehmet'in kızı olan Deniz'i görecektir ve birebir Yasemin'e benzeyen Deniz'i görünce oldukça mutlu olacaktır. Diğer tarafta ise Yasemin ve Mehmet evlenmiş, Kadir ustada Tolga'nın babasından kalan yüzüğü  Çiko'ya vermiştir ve yüzük zamanı gelince yeniden Tolga'ya verilecektir. Ve son olarak 2013 yılında Tolga ve Deniz'in evlendiğinin görüntülenmesi ile film son bulacaktır.

Oldukça komik ve eğlenceli sahnelerin olduğu, geçmiş zamana bir yolculuk yapan Tolga'nın yaşadığı olayların anlatıldığı komedi ve bilim kurgu filmidir.