Alçak Gönüllü ve Mütevazi Olmak Erdemsel Özelliği, Alçak Gönüllük ve Mütevazilik Nedir?, Alçak Gönüllülüğün ve Mütevaziliğin Felsefi Tanımı
Alçak gönüllü olmak kendisinde olan bir özellik, yetenek, imkan, değer ile ilgili şeylerin söz konusu edildiğinde ve bunun başkaları için çok çok önemli ve kıymetli olarak bilinmesine rağmen, bu durumun verdiği kendini beğenmişlikten etkilenmeyerek, o kıymet ve önemin etkisinde kalmadan davranabilmek erdemidir. Alçak gönüllü olmak değerlerin sahibi olanların şımarmamasını sağlar ve bu sayede elindeki değerin gerçek anlamda nasıl kullanılması gerektiğini anlatır. Hem bu şımarıklık değerin değer olmasına neden olan bilgilerin görülmesini engeller, anlamda değil değerde olunması anlamlarını taşıyan, olmaması gereken bir tavır alma halidir şımarmak. Kendi özellikleri nedeniyle kendini üstün görmek olumsuz eylemine alçak gönüllük engel olarak varlıklarda yaşatılır.
Alçak gönüllü olan varlıklar, küçük düşürülemezler, böyle bir saldırıya maruz kalmaları olasılığı azalır, onlarla alay edilmesi çok zor olur, çünkü kendisini zaten hep başkaları ile eşit göstermek eğilimi içinde olarak büyük şeylerin başarılması derdinde olmuştur ve bu alçak gönüllü tavrı yüzünden küçük düşürülmek denen durum umurunda olmaz, alay edilen konuların kendi işine yarayan erdemlerle yok edildiğini bilir ve alçak gönüllülük, çok yönlü olarak bu şekillerde kullanılır.Hem alçak gönüllü olmak sende olandan başkasında yoksa ve o bunu istiyorsa alçak gönüllü davranarak, onun bu eksikliğini hissetmemesini sağlamakta anlamına gelir. Her şeyin olması gerektiği değerde görünmesini ve öyle davranılmasını öngören erdem, alçak gönüllülüktür. Kendisini sahip oldukları yüzünden üstün görmeden, şımarmadan normal hayatına devam etmesi alçak gönüllülüktür.
Herkeste o şey yokken, o şey sadece O'nda varken ve o herkesin içindeyken, kendisinde olan o şeyden hiç bahsetmeden ve bunu sadece çevresindekilerin kendilerini eksik hissetmemesi için yapması alçak gönüllülüktür. Bu dünya hayatında elde edilen sahipliklerin geçici olduğunu belirtmiştik ve varlıksal olarak sahip olduğumuz üstün güçler herkeste vardır ve bu yüzden kimsenin kendisini üstün görmesi gibi bir yanlışı yaşatması doğru değildir. Düşünceli, saygılı, erdemli davranma biçimidir ve mütevazilik ile eş anlamlıdır. Bu özellikleri ile sevginin içindeki yerini alan erdem gereken şekilde çalışır. Alçak gönüllülük ve mütevazi olmak ilişkilere değer katar, toplumsal yaşam alanlarında birlik ve beraberliği sağlamlaştırır. Bu yaşamda her varlığın kendisine göre özellikleri vardır ve kimsenin kimseden üstün olmaması konusu alçak gönüllü ve mütevazi davranılarak yaşatılır.