Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

8 Kasım 2019 Cuma

Sinema: Kral - The King - İngiltere Kralı 5. Henry... / Konusu, Özeti, Afişler

Kral - The King

Oyuncular; Timothée Chalamet, Robert Pattinson, Ben Mendelsohn
Yönetmen; David Michôd
Tür; Dram, Tarihi, Dönem, Biyografi, Savaş

Konusu; 1400'lü yıllarda geçen film, İngiltere'nin kralı olan 5. Henry'nin yaşadığı olayları konu almaktadır.

Özeti; 4. Henry'nin İngiltere'yi yönettiği dönemlerde iki oğlu O'nun varisi olarak kendi zamanlarını beklemekteydiler. Ancak içlerinden Hal, babasına isyan ettiği ve O'nun yönetim şeklini ve fikirlerini onaylamadığı için halkın arasında kraliyetten ayrı bir şekilde yaşamaktadır. Bu sebeple 5. Henry'nin kardeşi Thomas olması beklenmekteydi. Hasta olan 4. Henry, yakında öleceğini bildiği için bir toplantı düzenleyip oğlu Hal'ı da bu toplantıya çağırarak kendisinden sonraki varisin Thomas olacağını bildirir. Hal'da bu duruma şaşırmaz, hatta zaten istemediğini söyler. Ancak kardeşi Thomas için endişelenmektedir. 







Yakında babasının planları yüzünden yapılacak bir savaş vardır ve bu savaşın karşısındaki kişiler aslında düşman değillerdir. Bunu bilen Hal, Thomas'a bu savaşa katılmamasını söyleyecek ancak Thomas, kendisini ispatlamaya çalışan bir prens olduğu için abisini dinlemeyip savaş meydanına askerleri ile birlikte gidecektir.

Ardından bu meydana Hal'da gelecek ve Thomas'ın ölmemesi için karşı tarafın prensi ile yalnız bir düelloya girilmesi teklifinde bulunacaktır ve bu düello sonucunda galip gelecek, savaşta olmayacaktır. Ancak bu durum Thomas'ı üzecek, kendini ispatlayamadığını düşündüğü için başka bir savaşa katılacak ve o savaşta hayatını kaybedecektir. Diğer tarafta her gün içki kullanan ve sorumsuz bir şekilde yaşayan Hal'a bir haberci gelecek ve babasının ölüm döşeğinde olduğunu ve kardeşi Thomas'ın da savaşta öldüğünü söyleyecektir. Bunun üzerine yeni kral olarak Hal seçilecektir ve buna mecbur kalacaktır. 

Bu haber üzerine krallığa giden Hal, babasını ölüm döşeğinde görür ve sonrasında 5. Henry olarak tahta oturur. 5. Henry, düşünceleri bakımından kesinlikle babasına benzemeyen, savaş ve kaos istemeyen, halkı ve insanları düşünen bir kraldır. Bunun için mücadele edecektir ve elinden geldiğince hep makul kararlar almaya özen gösterir. Krallığının şerefine düzenlenen partide kendisine gelen hediyeler arasında Fransa kralından bir top hediye gelir ve bunun anlamı 5. Henry'in henüz çocuk olduğunu anlatmaktır. Ancak bu durumu 5. Henry'nin sürekli fikir aldığı sadık kumandanı William, kendisine yapılmış bir hakaret olarak yorumlayıp Fransa'ya savaş açmasını önerecektir. 








5. Henry bunu kabul etmeyecek, sakin bir şekilde olayın üzerini kapatacak ancak kısa bir zaman sonra 5. Henry'i öldürmesi için bir suikastçının kendisini ifşa ettiği haberini getireceklerdir. 

Fransa kralının gönderdiği sanılan bu suikastçının ardından gelen haberlere göre Fransa kralının bu olaylardan haberinin olmadığı söylenecektir. Ancak 5. Henry, buna inanmayacak ve askerlerini alarak Fransa'ya savaş açmaya gidecektir. Donanması ile birlikte Fransa topraklarına giren Henry, yakın arkadaşı olan Falstaff'ı da yanında götürecek ve zorlu mücadeleler ve bir çok askerin ölümü ile sonuçlanan savaş sonrasında Fransa'yı yenilgiye uğratacaklardır. Fransa prensi Louis ölecek, kral teslim olacak ve 5. Henry'nin kendi kızı ile evlenmesini isteyecektir.

Bunu kabul edip Catherine ile evlenmek için İngiltere'ye geri dönen 5. Henry, evlilik arifesinde Catherine ile konuşacak ve O'ndan bütün gerçekleri öğrenecektir. Aslında suikastçıyı ve kendisine hediye olarak gönderilen topu Fransa kralı göndermemiştir ve bu olayları düzenleyen Fransa'dan savaş sonrasında kendi üzerine toprak alma derdinde olan William'dır. Olayların arkasında William'ın olduğunu anlayan 5. Henry, hem Fransa savaşında en yakın arkadaşı Falstaff'ı kaybetmiştir, hemde bir çok hristiyanın ölümüne neden olmuştur. Bunun pişmanlığı ve üzüntüsü ile William'ı sorguladıktan sonra öldürecek ve Catherine ile evlenmeye karar verecektir. Böylelikle film son bulur.

Gerçek yaşanmış bir hikayenin anlatıldığı filmde tarihi bir yolculuğa çıkacaksınız. Savaşmaktan özellikle kaçınan ve insanların ölümünden rahatsız olan bir kralın yinede kandırılarak savaşın içine çekilmesine tanık olacağınız netflix yapımı olan bir dram, tarihi dönem ve biyografik savaş filmidir.