Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

3 Kasım 2019 Pazar

Sinema: Tekne - The Boat - Okyanusun Ortasında Kendi İradesi Olan Yelkenli Bir Tekne... / Konusu, Özeti, Afişler

Tekne - The Boat

Oyuncular; Joe Azzopardi
Yönetmen; Winston Azzopardi
Tür; Gizem, Gerilim

Konusu; Film, Sailor isminde bir genç adamın balık avlamak için kendi küçük teknesi ile denize açıldığında, sislerin arasından karşısına çıkan terk edilmiş bir tekneye binmesi ile gelişen gerilim dolu olayları konu almaktadır.

Özeti; Sailor, kendine ait küçük balıkçı teknesi ile denize açıldığı bir gün denizin sisli olduğu bölümlerde karşısına terk edilmiş yelkenli bir tekne çıkar. Önce etrafını dolaşıp içeride kimselerin olup olmadığını kontrol edecek sonra dışarıdan seslenip cevap alamayınca kendi teknesini yelkenliye bağlayarak yelkenliye çıkacaktır. Seslenerek her yerini kontrol eder ama içeri ve dışarıda kimseyi bulamaz. Bunun üzerine yelkenlinin telsizinden yardım çağrısında bulunur ancak yine cevap alamaz. Bu sırada dışarı çıkıp baktığında kendi teknesinin yok olduğunu görür. Bunun nasıl olduğunu anlayamayan Sailor, dürbünle bakmış olsa da kendi teknesini göremez ve yelkenlinin içinde ve okyanusun ortasında mahsur kalmıştır artık.






Yelkenlinin motorunu çalıştırmak istese de başaramaz ama yelkenlerini indirip rüzgarın sayesinde yol almaya başlar. Ancak ne yöne doğru gittiğini bilemez, çünkü teknenin pusulası bozulmuştur. Bu olaylar üzerine tuvaletini yapmak için içeri girdiğinde teknenin tuvaletinin kapısı arkasından kapanır ve uzun bir süre burada mahsur kalacaktır.

İçeriden kapıyı açamaz ve bu dar alanda yaşam mücadelesi vermeye başlar. Ne yapsa da kapıyı açmayı başaramayan Sailor, bu sırada telsize gelen ses ile panik yaşamaya başlar. Telsizden yakınlarındaki bir yük gemisinden önlerinden çekilmesi için uyarı mesajı gelmektedir ve Sailor, tuvaletin penceresinden baktığında bu yük gemisini görür. 

Kısa bir zaman sonra çarpışacakları dev yük gemisinden tuvaletin penceresinden gönderdiği halatların teknenin pervanesine takılması sayesinde kurtulur ancak bu sırada halat boynuna dolanacak ve boğulma tehlikesi yaşayacaktır. Yük gemisi ile minik bir sürtüşme yaşayan tekne, bu darbe sonucunda içeri su almaya da başlar. Yorgunluktan tuvalette uyuya kalan Sailor, her yerin su dolu olduğunu görerek uyanır. Bu sırada yine kapıyı açmak için uğraşacak ve bu sefer kırmayı başaracaktır. Teknenin batacağını düşünen Sailor, panikle gitmek isteyecek ancak sonrasında batmayacağını anlayınca içerisindeki suyu boşaltıp yoluna devam edecektir. Bu sırada ileride bir yük gemisi daha görecek, O'na ulaşmak için kendi yaptığı bir sala binecek, kürek ile yük gemisine ulaşmaya çalışırken arkasından çalışmış bir şekilde gelen tekne salını parçalayıp O'nu suya düşürecektir.






Bu olay sonrasında denizde mahsur kalan Sailor, gecenin geç saatlerine kadar suda kalacak, yanına yunus balıkları gelecek, sonrasında birden yelkenlinin geldiğini fark edecektir. Çalışarak geri gelen tekne yanında duracaktır. Ne olduğunu anlayamayan Sailor, teknenin içinde birinin gizlenmiş olduğunu ve kendisine oyun oynadığını düşünmeye başlar.

Bu yorgunlukla tekneye binip kamarada uykuya dalacak, sabah uyandığında odasının kapısının yine kilitli olduğunu görecektir. Bu sırada tekne ise motoru çalışmış bir şekilde hareket etmektedir. Bulunduğu kapalı alandan çıkmaya çalışan Sailor, çevresi denizlerle kaplı bir şehre geldiğini görecek ve kısa bir zaman sonra kapısının kilidi açılacaktır. 

Dışarı çıktığında teknenin karaya yanaştığını görüp, içerisinden inen kişiyi bulmaya çalışacak ama kimseyi bulamayacaktır. Karaya indiğinde teknenin yeniden çalışmaya başladığını ve denizde kendi başına yol aldığını görecek, kayaların arkasından bakarken teknenin kaybolduğunu fark edecektir. Bunun üzerine şehrin sahiline geldiğinde kendi küçük balıkçı teknesini görecek ve uzaklardan yelkenlinin yeniden görünmesi ile film son bulacaktır.

Yelkenlinin mahiyeti ile ilgili gizemin açıklanmadığı, bu gizemli olaya neyin sebep olduğu ile ilgili fikirleri izleyicisinin yorumlarına bıraktıkları ve tek bir oyuncu ile çekilmiş film bir yaşam mücadelesi, gizem ve gerilim filmidir.