Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

2 Kasım 2019 Cumartesi

Sinema: 451 Fahrenayt - 451 Fahrenheit - Kitapların ve Sanat Eserlerinin Yasaklandığı Bir Toplum... / Konusu, Özeti, Afişler

451 Fahrenayt - 451 Fahrenheit

Oyuncular; Michael B. Jordan, Michael Shannon, Sofia Boutella
Yönetmen; Ramin Bahrani
Tür; Aksiyon, Dram, Bilim Kurgu

Konusu; Film, ileri bir gelecekte devletin kitapları ve sanat eserlerini yasaklaması ve insanlara tekdüze bir yaşam biçimini kabul ettirmesi üzerine yaşanan olayları konu almaktadır.

Özeti; İleri bir gelecekte geçen filmde kitaplar ve sanat eserleri tüm dünyada yasaklanmıştır ve buldukları özgürleştirici, farklılıklar yaratıcı bütün kitapları, sanat eserlerini yakarak yok etmektedirler. Ve bu işi de itfaiyeciler yapmaktadırlar. Eskiden yangın söndüren itfaiyeciler şimdi ise yangın çıkarmaktadırlar ve bu yaptıkları işlerden gurur duymaktadırlar. Geçen zaman içinde kitap okumadıkları ve sanat ile ilgilenmedikleri için çok cahil kalmış olan toplum, kendilerinden istenenleri sorgulamadan yapan insanlara bürünmüşlerdir.






Çocuklara artık kitapların zararlı ve yok edilmesi gerektiği gibi bilgiler verilmektedir ve kitap gördükleri zaman insanlar yuhlamaktadırlar. Teknolojinin gelişmiş olduğu bu dönemde herkesin evinde Yuxie isminde bir yapay zeka sistemi vardır ve evlerindeki teknolojik bütün aletleri kontrol edebildiği gibi aynı zamanda evde yaşayan insanları da kontrol ederek bakanlığa raporlar vermektedirler.

İnsanlar tam kontrollü bir şekilde özgürlük ve farklılık anlayışlarından uzak, cahillik içinde yaşamaktadırlar. Ancak bu düzene isyan eden Yılan Balıkları isminde isyancı, direnişçi gruplar vardır ve onlar evlerinde, kendi gizli bölgelerinde kitaplar saklamaktadırlar ve okumaktadırlar. Düzenin ne kadar saçma olduğunun farkında olan Yılan Balıkları'nı itfaiyeciler her yerde aramaktadırlar ve bularak parmak izlerini yok edip, kimliklerini silmektedirler ve buldukları bütün kitapları ve sanat eserlerini de yok etmektedirler. 

Aynı zamanda itfaiyecilere verilen ilaçlarla da geçmiş hafızalarını yok ettirmektedirler. Dünyada geçmişte yaşanan bir çok olayı hatırlamaları istenmemektedir. Böyle bir dönemde itfaiyecilerin içinde çalışan ve işinde başarılı olan Montag, hem çocuklara kurslar vermektedir hemde şehirde Yılan Balıkları'nı bulup kitaplarını yakmaktadır. Montag, çocukken yaşadığı bir anısını kullandığı ilaçlar yüzünden hatırlayamamaktadır ve Montag'in de babası geçmişte bir Yılan Balığı savunucusu olmuştur. Yine bir gün Yılan Balıkları üyesinin çok fazla kitabı bulunan bir evini yakaladıklarında, kaptanı ile birlikte odaya giren Montag, buradan bir kitap çalacak ve saklayacaktır. Bu alanı yaktıklarında evin sahibi olan kadın kitaplarla birlikte kendini yakacak, bu sırada '' Her şey'' şeklinde bir kelimeden bahsedecektir.






O'nun ne demek istediğini anlayamayan itfaiyeciler işlerini bitirip döndüklerinde Montag, evinde çaldığı kitabı okumaya başlayınca zihninde de bazı şeyleri sorgulamaya başlayacaktır. Bu kuşkuların ve aydınlanmanın üzerine bir Yılan Balığı üyesi olan kızın yanına giderek O'nunla sohbet edecek, kitaplar okuyacaklar ve artık gerçeklerin ne olduğunu anlayacaktır. 

Düzenin aslında bir yalandan ibaret olduğunu anlayan Montag, '' Her şey'' in de ne anlama geldiğini öğrenir. '' Her şey'' diye bahsedilen, insanlığın şu ana kadar yaşadığı bütün olayları ve edindikleri bütün bilgileri bir DNA'ya taşımış olan bilim insanları, bu DNA'yı bir kuşa enjekte etmişlerdir ve yakın bir zamanda bu DNA bütün hayvanlara geçecektir ve böylece artık insanlığa ait olan bilgileri kitapları yakarak yok etmelerinin bir anlamı olmayacaktır. Bu sistem Yılan Balıkları'nın '' Her şey'' olarak adlandırdıkları projeleridir.

Ancak bunu yapmaları için bir vericiye ihtiyaçları vardır ve bu vericiyi de Montag bulacaktır. Montag, itfaiyecilerin çalıştığı yerden vericiyi alırken kendisini Yılan Balıkları ile gören kaptanına yakalanacak ve suçlanacaktır. Bunun üzerine yakalanmak üzere çevresi sarılan Montag, kaçmayı başaracak ancak itfaiyeciler '' Her şey'' in olduğu kuşun bulunduğu alanı bulmuşlardır ve orayı yakıp yok etmek üzerelerdir. Son anda Montag, bu alana gelecek ve kapalı bir kafeste olan kuşun ayağına kendisindeki vericiyi takarak serbest bırakmayı başaracaktır. 





Serbest kalan kuş kıtaları aşacak ve Yılan Balıkları amacına ulaşacaktır. Bu olaylar yaşanırken Montag'da yanarak ölecek ve film böylelikle son bulacaktır.

Bir devleti bağnazlığın yönetmesi sonucu ortaya çıkan olaylara tanık olacak, sanat ve kitap düşmanı olarak yetiştirilmiş bir toplumda sanatçıların ve yazarların verdiği mücadeleleri izleyeceksiniz. Bir çok kitaptan alıntılarında yapıldığı ve kitap uyarlaması olan film, yer yer politik konularında işlendiği aksiyon, dram ve bilim kurgu filmidir.