Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

28 Ekim 2019 Pazartesi

Sinema: Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı - Replikantların Özgürlük Mücadelesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı

Oyuncular; Ryan Gosling, Harrison Ford, Jared Leto
Yönetmen; Denis Villeneuve
Tür; Dram, Gizem, Distopik, Fantastik, Bilim Kurgu

Konusu; Serinin ilk filminin üzerinden 30 yıl geçtikten sonra devam eden hikayede, bu sefer Rachael ve Deckard'ın birlikteliklerinden dünyaya gelmiş olan çocuğu bulup bir devrim başlatmayı planlamaktadırlar. Film, bir insan ve replikant melezi olan bu çocuğun varlığının anlaşılması üzerine yaşanan olayları konu almaktadır.

Özeti; Dış görünümü olarak insandan ayırt edilemeyen robotlar olan replikantların artık yeni sürümleri dedikleri modelleri yapılmıştır ve eski sürümler Blade Runner ekibi tarafından teker teker bulunup yok edilmektedirler. Yıl 2049 olmuştur ve bu dönemde bu işi daha yeni model olan replikantlar yapmaktadır. Onlardan biri olan polis memuru K, eski bir model replikantı yok etmek üzere gittiği bir evde hiç alışık olmadığı bir sohbetin içine girecek, işini tamamlayıp içerideki replikantı öldürdükten sonra evinin önündeki ağacın altında gömülü olan bir kasayı fark edecektir. 





Bu kasa dışarı çıkarıldığında içinden bir replikantın iskelet sistemi çıkacaktır ancak bu replikant doğum yapmıştır ve böyle bir durum onlar için imkansızdır. 

Bu olayın ortaya çıkmasını istemeyen polis şefi Lt. Joshi, gizli bir şekilde polis memuru ve replikant olan K'ya doğan bu çocuğun izini bulmasını ve bulursa yok etmesini isteyecektir. Ancak kendide replikant olan polis memuru K, bu durumun ciddiyetini anlayacak ve eğer bir doğum olayı gerçekleşiyorsa alt sınıftan görülen replikantlar için bu durum özgürlük ve eşitlik anlamına gelecektir. 

Replikantlar, dünyada insanların yapmadıkları işleri yaptırdıkları, toplum içinde aşağılandıkları bir durumdadırlar ve bu doğum olayı bu düzeni tamamen değiştirebilecek devrimsel bir olaydır. K, buldukları kemik ve saç örneklerine DNA analizleri yaptırarak kime ait olduğunu öğrenmek istediğinde gittiği replikant üretim merkezinde araştırmaları uyarı verecek ve bunun üzerine merkezin sahibi olan Niander Wallace için çalışan Luv, bu konu ile özel olarak ilgilenecek ve Rachael ile Deckard'ın kısa bir görüşmelerine tanık olacaklardır.





Bu bilgi üzerine Niander, bu doğan çocuğu bulmak isteyecek ve yeni üretilen replikantlar için O'nun DNA yapısını kullanmayı düşünecektir.

Yeni modellerine de doğurma özelliği katmak isteyen Niander, bu iş için Luv'u görevlendirecek ve Luv, ilk iş olarak polis merkezinde saklanan Rachael'in kemiklerini çalacaktır. Diğer taraftan kendi yerleştirilmiş anıları ile ilgili soruları olan K, öğrendiği en iyi anı oluşturan bir laboratuvar merkezine gidecek ve buradaki Dr. Ana Stelline'nin zamanında çevre şartlarından zarar görmemesi için ailesi tarafından buraya kapatıldığını görecektir. 

Bu kapalı mekanda yaşayan doktor, aynı zamanda anı oluşturma işi ile ilgilenmektedir ve alanında uzmandır. K'nın çocukluğu ile ilgili olan bir anısını incelediğinde bu anının gerçekte yaşanmış olduğunu söyleyecek ve bunu duyan K, sinir krizi geçirecektir. Kendisinin Rachael ile Deckard'ın oğlu olduğunu düşünmeye başlayan K, buraya geldiği için polis merkezi tarafından alı konulacak ancak polis şefine verdiği ifadesinde aradıkları çocuğu yok ettiğini söylemesi üzerine O'nu serbest bırakacaklardır.





Bunun üzerine K, evinde bir dost, sevgili gibi yaşadığı hologramik sistemle görüntüsü oluşan yapay zekaya sahip bilgisayar sistemini de yanına alarak ve bu sistemin üretildiği merkezden takip edilmesini sağlayan mekanizmasını yok ederek, babası olduğu düşündüğü Deckard'ın peşine düşecektir. 

Los Angeles'ın eski yerleşim bölgelerinde Deckard'ı bulacak ve O'nunla belirli bir süre kavga ettikten sonra konuşmaya karar vereceklerdir. Deckard'a çocuğu ve Rachel ile ilgili sorular soracak ve Deckard, çocuğunun güvenliği için O'nu saklamak zorunda olduğunu, kendisininde bir avcı olduğu için O'ndan uzak durması gerektiği gibi cevapları verecek ve bu sırada bulundukları yeri Niander Wallace için çalışan Luv ve adamları basacaktır ve K'yı öldü sanılarak bırakıp, Deckard'ı alıp götüreceklerdir. 

Geride kalan K'yı kendi gibi replikantlar bulacak ve O'na gerçekleri açıklayacaklardır. Replikantlar, insan ve replikant melezi olarak bir çocuğun dünyaya geldiğini öğrenmişlerdir ve bunun üzerine bir isyan başlatmayı düşünmektedirler. Aynı zamanda bu çocuğun kız olduğunu söylediklerinde K, bu duruma şaşıracak ve bu kızın kim olduğunu anlayacaktır. Bu sırada Deckard, Niander Wallace'ın yanına götürülmüştür ve burada O'ndan çocuğu ile ilgili bilgiler almak istemektedirler. Ancak Deckard, buna yanaşmayınca Rachael'in kemiklerinden aldıkları DNA örneği ile oluşturdukları ve tıpkı Rachael'e benzeyen bir replikantı Deckard'ın yanına getireceklerdir.





Bundan etkilenmesini beklerlerken Deckard, Rachael'in gözlerinin yeşil olduğunu söyleyecek ve bu yeni kopyanın ki kahverengi olunca Niander Wallace O'nu öldürecektir.

Ardından Deckard'ı başka bir yere götürmek üzereler iken onları arayan polis memuru K, uçan arabalarına ateş açacak ve içeride Luv ile Deckard'ın bulunduğu araba yere çakılacaktır. Bunun üzerine aksiyon dolu bir mücadele yaşanacak ve K, Luv'u öldürüp Deckard'ı alarak kendi kızının yanına götürecektir. 

Deckard'ın o çok merak edilen kızı Dr. Ana Stelline'indir ve K'nın çocukluk anılarını yaşayan kişide kendisidir. Bu yüzden anıları izlerken gözleri yaşarmıştır ve bu yüzden bu şekilde kapalı bir yerde korunmaktadır. Deckard'ın içeriye girip kızını görmesi sonrasında film son bulur.

1982 yılında çekilmiş olan '' Blade Runner, Bıçak Sırtı '' filminin devamı olan, film müzikleri ile de oldukça dikkat çekici, durağan temposunun içinde sürükleyici bir konuya sahip, izlemekten keyif alacağınız, yer yer gerilim sahneleri de bulunan bir dram, gizem ve distopik fantastik bilim kurgu filmidir.