İstek Nedir? İstekler Nasıl Oluşur? İsteğin Felsefi Tanımı? Hakikati Öğrenmeyi İstemek...
İstek kısaca, bir iradenin kendini gerçekleştirmesi için yapmaya karar verdiği bilgisidir, açıklamasıdır. Her şeyi bizler isteyerek yaparız. Bizler özgür irade sahibi varlıklarız. İstemeden durağan yapılara dönerdik, her hareketimizin, kararlarımızın, başlangıçlarımızın başı istektir. Bir şeyi istediğimiz için tüm bu yaptıklarımızı yapıyoruzdur. Bu bir iradi özelliktir ve bir iradenin içinde olduğu istekler, iradesinin gücü ve bilgisi şeklinde gerçekleşmekle ilgili olurlar. İstemek pozitif bir etkiler, bilgiler bütünlüğünün varlıklarda kendisine gerekli olan, ihtiyacı olan şeylere kavuşmasını sağlayıcı, bunun aradığı ve elde etmesi gerektiği şey olduğunu belli eden açıklamalarıdır, kararlarıdır, yönelmeleridir. Hissel olarak da yaşatılabilmesi ve bu bilgiler ve etkilerin istekler şeklinde ortaya çıkması durumları da vardır ve bu bir varlığın karar vermesinden sonra, duygular olarak da bunu istekleri ile yaşarsa, yani istediği şeyin bilgisini duyguları ile de algılarsa ve tanımlarsa, arzu ile istemek doğar sonrasında ve artık o istek, olmak yolunda çok daha başarılı bir halde bulunur. Bu istekler, alelade söylenmesi ile olunması beklenen sözler değildir, gerçek isteklerdir.
Ve bu istekler, varlığın kendisine defalarca sorulduğunda, uzun zaman geçtiğinde bile, eğer zamanla ilgili değilse, değişmeyen isteklerdir bunlar. Kendisine gerçekten gerekli olmayanları istemekle ilgili olan egosal istekler, bu açıklamanın bahsettiği istekler değillerdir. Açlık ihtiyacı, karşılanması gereken bir isteği ortaya çıkarır ve açlığını gidermek isteyen varlıkların istekleri gerçek isteklerdir diye bir örnek verebiliriz.Egosal ve benzeri gibi olanlar bu bahsedilen isteklerin dışındadır. Bir isteğin varlıklarda gerçekten istek olarak tezahür etmesi ve ilgili alanlarla temas etmesi için bunun hakiki, gerçek ve gerekli olması durumunu yaşatmak gereklidir. Bilgilerle ve tecrübelerle ve açıklamalarla bu isteklerin sebepleri ve nedenlerine kadar bir çok konuda varlıklar kendilerini bilgili bir şekilde hazırlamalıdırlar. Yoksa Dünya şartları bile gerçek isteklerin oluşması açısından bütün imkanlara sahiptir, yolları vardır, istemek başarmanın yarısıdır sözü doğrudur... İstek, varlıkların bu yaratılış içinde kendilerini anlamaları, tanımaları için istedikleri şeyleri elde etmeleri gibi bir sonuçla bitmesi gereken en gerekli ve duyu şeklinde tezahür etmiş varlıksal özelliktir.
Mesela bir aile babasının her gün ailesinin güvenliğini ve mutluluğunu en içten ve samimi bir şekilde istemesi ve bunu çok uzun zamandır sürekli yapması, o babanın bu isteğinin gerçek bir istek olduğu sonucunu doğurur. Olup olmaması artık sadece O ve kendi yaşamı, varlığı ile ilgili olur. İstekler olmadan hiçbir şey yapamazdık. İsteklerimiz bizleri biz yapan başka bir özelliğimiz, farklılıklarımız, kendimize ait ihtiyaçlarımızı belirtme şeklidir.En Güzel İstek; Hakikati Öğrenmek İstemek
Ve bu açıklama sonrasında herkese istemesinin kendisi için en faydalı şeylerden biri olacağı bir istekten bahsedersek, hiç bir şekilde art niyeti olmayan ve çok samimi ve çok dürüst bir istek olarak kendiniz ve yaşamınızla ilgili hakikati öğrenmeyi istemelisiniz, hem de her zaman. '' Çevremdeki, kendimdeki, yaratılışımdaki, yaşamımdaki her şey ile ilgili hakikati öğrenmek istiyorum'' şeklindeki istek, kendi görevini sebepler ve sonuçlar şeklinde yaptığı uygulamalar ile yaşatır ve hakikat ile temas edebilme yolunu bulabilirsiniz.
Anladığınız, bilebildiğiniz ve algıladığınız kadar da öğrene bilirsiniz. Yaşadığımız bütün sorunların gerçek nedeni gerçekleri, hakikati bilmemekle ilgili değil mi? Bir varlık için en gerekli ve ilk isteklerden biri, her zaman her konuda ve olayda, durumda, kendimle ve çevremle ilgili hakikati öğrenmek ve bilmek istiyorum olmalıdır. Sonrasında zaten neler istenmesi gerektiğini en iyi şekilde bilebilirsiniz.