Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

2 Ocak 2020 Perşembe

Sinema: Ayin - The Rite - Şeytan Çıkarma Ayinleri Üzerine... / Konusu, Özeti, Afişler

Ayin - The Rite

Oyuncular; Anthony Hopkins, Colin O'Donoghue, Alice Braga
Yönetmen; Mikael Hafstrom
Tür; Dram, Gizem, Biyografi, Gerilim, Korku

Konusu; Film, şeytan çıkarma ayinlerini incelemesi için Vatikan'a gönderilen ilahiyat fakültesi öğrencisi Michael Kovak'ın hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Michael, babası ile birlikte cenazeler için ölülerin cesetlerini hazırladıkları bir iş ile uğraşmaktadırlar ve aileden gelen rahiplik konusunda oldukça isteksizdir. Rahip olmak istememektedir ve başka işlerle uğraşmaya çalışmaktadır. Ne kadar istemese de ilahiyat bölümünü bitirdikten sonra hocası Matthew tarafından Vatikan'a gönderilecek ve burada şeytan çıkarmak ve inançlar üzerine kurslar alacaktır. İlahiyat okumasına rağmen Tanrı'ya inanmayan ve bu konuda içinde bir boşluk olduğunu düşünen Michael, Vatikan'da rahip Xavier'in şeytan çıkarmak ile ilgili kurslarına katılacak ve kurs sırasında Angelina isimli bir gazeteci ile tanışacaktır.





Angelina'da şeytan çıkarma ayinlerinin gerçek yüzünü ortaya çıkarmaya çalışan ve bu konuda bir makale yazmak isteyen bir gazetecidir. Kurs sonrasında rahip Xavier, Michael'ın inançsızlığını gördüğü ve O'nda bir kıvılcım hissettiği için O'nu şeytan çıkarma konusunda uzman olan ve sürekli ayinler yapan rahip Lucas'ın yanına gönderecektir.

Yalnız bir şekilde kendi evinde kedileriyle yaşayan Lucas, Michael evine geldiğinde tam o anda şeytan çıkarma ayini yapmak için hamile bir kadını eve alacaktır ve ayine Michael'de katılacaktır. Çok belirgin bir şekilde kadının kötü bir varlığın etkisinde olduğunun görünmüş olmasına rağmen Michael, buna inanmayacak ve olanların psikiyatrik bir sorun olduğunu düşünecektir. Şeytana inanmadan onunla savaşılamayacağını düşünen Lucas, bu konuda Michael'ı eğitmeye çalışacak ancak Michael, peder Lucas'ı gösteri yapmakla bile suçlayacaktır. 

Başka bir çocuk vaka ile de görüşen peder, çocuğun bedenindeki yara izlerini görecek ve küçük bir ritüel ile musallat olmuş şeytanı göndermeye çalışacaktır. Ancak Michael, yine inanmayacak ve bu inançsızlığı musallat olan varlıkların hakimiyetini güçlendirecektir. Bu sırada öncesinde şeytan çıkarma ayini düzenledikleri hamile kadın, kendini öldürmek istediği için hastaneye kaldırılacak ve oraya giden peder Lucas, yanında Michael varken bir ayin daha düzenleyecek, ayin sırasında kadının içindeki şeytan açıkça ortaya çıkarak Michael ile konuşacak, kimsenin bilmediği şeyleri O'na söyleyecek ancak Michael, bütün inançsızlığı ile olanlara bir açıklama getirerek hala kendi inançsızlığını ve şüphelerini tatmin etmeye çalışacaktır.





Bu olay sonrasında içinde şeytan olan hamile kadın, elleri bağlı bir şekilde yalnız kaldığı sırada içindeki şeytan O'nun ölümüne neden olacak ve sonrasında şeytan, bu kadının ölümüne çok üzülen peder Lucas'ın içerisine girecektir. Kadında olduğu gibi peder Lucas'ın da ağzından çiviler çıkacak ve peder zamanla içindeki şeytanın etkisi altında kalacaktır.

Diğer tarafta Michael, kaldığı odada gördüğü kabus sonrasında telefonla babası ile konuşacak ve saniyeler sonrasında telefondaki kişi değişecek ve bir yetkili O'na babasının altı saat önce öldüğünü söyleyecektir. Saniyeler öncesinde babası ile konuşan Michael, olanlara bir anlam getiremeyecek ve babası ile ilgili sanrılar görmeye başlayacaktır. Bu sanrılar arasında sonradan çok güçlü bir iblis olduğunu öğreneceği kırmızı gözlü katırı da görecektir ve yaşadıklarının ne anlama geldiğini öğrenmek için peder Lucas'ın yanına gidecektir. 

Öncesinde Angelina ile ayin yaptıkları çocuğun evine gidecekler ve burada günler öncesinden bu çocuğun aslında Michael'ın babasının öldüğünü söylediğini öğrenecek ve çocuk O'na sanrı olarak düşündüğü katırın aslında iblisin kendisi olduğunu söyleyecektir. Bunlar üzerine peder Lucas'ın evine gidecekler ancak peder artık içinde şeytani bir varlık olan ve kötü şeyler yapmaya başlayan biri olmuştur. Bu durumu anlayan peder Lucas, kendisini odaya kapatmalarını ve peder Xavier'i çağırmalarını isteyecek ancak O'na ulaşamayacaklar ve peder Lucas üzerinde ayini Michael ile Angelina yapmak zorunda kalacaklardır. Kapalı kaldığı odada pederi sandalyeye bağlayacaklar ve pederin içindeki iblis ortaya çıkacak ve pederin bedeninden konuşarak Michael ve Angelina ile ilgili kimsenin bilmediği gerçeklerden bahsederek sonrasında bağlı olduğu sandalyeden kurtulacak ve onlara saldıracaktır.





Michael'in inançsızlığı ayinin gerçekleşmesine engel olmaktadır ve bunu bilen iblis, daha da güçlenerek onlara saldırmaktadır. Tüm bu yaşananlardan korkan ve olayların artık gerçekten yaşandığını anlayan ve Angelina'ın da desteğini alan Michael, iblise ve Tanrı'ya inandığını itiraf ederek pederin içindeki Baal isimli şeytanı kovmayı başaracaktır ve bu olay sonrasında peder yeniden kendine gelecektir.



Artık neye inanacağı konusunda bir fikri olan Michael, şeytan kovucu olarak çalışmaya devam edecek ve Angelina'da gördükleri üzerine etkili bir makale yazacaktır.

Peder Lucas ve Michael'in kendi yollarına devam etmek üzere ayrılmalarından sonra film son bulur.

Peder Michael Kovak, bugün Birleşik Devletlerde görev yapan 14 şeytan kovucudan biridir. Şimdi Chicago yakınlarındaki cemaatinde çalışıyor. Peder Lucas Trevant, 200'den fazla şeytan çıkarma ayini gerçekleştirmiştir. Floransa yakınlarındaki bir kasabada çalışmaya devam ediyor.

Gerçek bir hikayeden esinlenerek hazırlanmış film, şeytan çıkarma üzerine yapılmış etkili bir yapımdır. Vatikan'ın şeytanlar hakkındaki uyguladığı yöntemler üzerine bir senaryosu olan, inançsızlıktan inanmaya yol almış bir rahibin hikayesine tanık olacağınız ve  farklı farklı iblis çeşitlerini göreceğiniz dram, gizem, biyografik gerilim ve korku filmidir.