Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

15 Nisan 2020 Çarşamba

Sinema: Yıldız Savaşları: Bölüm 5, İmparator - Star Wars: Episode 5: The Empire Strikes Back, 1980 - İsyancı Grupların Peşinde Olan İmparatorluk... / Konusu, Özeti, Afişler

Yıldız Savaşları: Bölüm 5, İmparator - Episode 5: The Empire Strikes Back, 1980

Oyuncular; Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher
Yönetmen; Irvin Kershner
Tür; Aksiyon, Savaş, Fantastik, Bilim Kurgu

Konusu; Film genel olarak, galaksiye hükmetmeye çalışan imparatorluğun hala peşinde olduğu isyancı gruplarla arasında yaşanan mücadeleyi konu almaktadır.

Giriş Yazısı;
Uzun yıllar önce çok çok uzak bir galakside...
İsyancılar için zor bir dönemdi. Ölüm yıldızının yok edilmiş olmasına rağmen imparatorluk askerleri, isyancıları gizli üslerinden galaksinin diğer ucuna
sürmüşlerdir. İmparatorluğun dehşet saçan yıldız filosundan kaçan Luke Skywalker önderliğindeki bir grup özgürlük savaşçısı, gözlerden uzak bir buzul olan Hoth gezegeninde yeni bir üs kurmuşlardır. Genç Skywalker'ı bulmayı bir saplantı haline getirmiş olan kötü lord Darth Vader,  bu amaçla uzayın en ücra köşelerine bile droid birlikler göndermiştir...






Özeti; İsyancı gruplar, her yanı karlarla kaplı ve çok soğuk olan Hoth gezegeninde üs kurmuşlardır ve imparatorluktan burada saklanmaktadırlar. Gezegende keşfe çıkmış olan Luke'a vahşi bir kar adam saldıracak ve O'nu yemek üzere iken son anda ışın kılıcına ulaşarak kendini kurtaracaktır.

Ancak kar adamın mağarasından çıktıktan sonra soğuk yüzünden baygınlık geçirecek ve karların arasına yığılacaktır. Diğer tarafta üssün içinde olan Han, Jabba the Hutt'a olan borcunu ödemek için gezegenden ayrılmaya karar vermiştir ancak Luke geri dönmeyince O'nu merak edecek ve iki ayaklı dev bir canlıya binerek, karlı ortam içinde Luke'i aramaya gidecektir. Ancak gezegen çok soğuk olduğu için belirli bir saatten sonra üssün kapıları kapanmaktadır ve Luke ile Han, bu sebeple dışarıda kalacaklardır. 

Dışarıda Luke ise baygınlık geçirdiği yerde Obi Van Kenobi'nin suretini görecektir ve manevi alemlerden kendisi ile konuşan Kenobi, Luke'a Degobah gezegenine gitmesini ve oradaki kendi öğretmeni olan usta jedi şövalyesi Yoda'dan ders almasını söyleyecektir. Bu baygınlıkla duydukları karşısında şaşıran Luke'i kısa bir süre sonra Han bulacaktır ve ölen hayvanın ısısı ile O'nu koruyacaktır. Ertesi gün Han ve Luke'i aramaya çıkan bir gemi onları bulacak ve üsse getirecektir. Üsse geldiklerinde Leia'ya kur yapmaya ve O'nu etkilemeye çalışan Han, Leia'nın sinirlerini bozunca Leia, kardeşi olduğunu bilmediği için Luke'in dudaklarından öpecektir. Bu sırada imparatorluk droidleride üssün yerini bulmuştur ve isyancılar droidleri yok etmişlerdir.






Droidden gelen bilgilerden sonra Vader, isyancıların Hoth gezegeninde olduğunu anlayacak ve generalleri ile Hoth sistemine ulaştıklarında, isyancı grupların kendilerini fark etmesi sonrasında kalkanlarını çalıştırınca, bu durumu bir başarısızlık olarak gören Vader, generalini öldürecektir.

İmparatorluğun kendilerini bulduğunu anlayan isyancılar, biran önce tahliye kararı alacaklar ancak imparatorluk gemileri ve askerleri, dev savaş makineleri ile karadan saldırmaya başlamışlardır. İsyancı birlikler hem onlarla savaşa katılacaklar hemde yıldız gemileri ile tahliyeyi gerçekleştireceklerdir. Aksiyon dolu mücadelenin sonunda bütün isyancılar bir buluşma yeri belirleyecekler ve oraya doğru gideceklerdir. 

Han, yanında Leia, Chewbacca ve C-3PO ile kendi gemilerine binerek kaçacak ve peşindeki imparatorluk gemilerinden kurtulmak için yol üzerindeki bir asteroit kuşağına girecektir. Burada dev bir asteroitin içindeki mağaraya girerek saklanacaklar ve imparatorluk gemileri onları kaybedecektir. Milenyum Şahini gemisinin ışık hızı sistemleri bozulmuştur ve bu sırada onu tamir etmeye çalışacaklar, ancak kısa bir zaman sonra mynock isimli geminin kablolarını kemiren yaratıkların saldırısına uğrayacaklardır. Bu saldırıdan kaçmaya çalıştıklarında aslında bir mağarada değil, dev bir galaksi yaratığının ağzında olduğunu anlayacaklardır. Yaratık onları yutmadan son anda çıkmayı başaracaklar ve tamir ettiklerini sandıkları ışık hızı sistemi çalışmayınca, imparatorluğun dev yıldız gemilerinin saldırısına uğrayacaklar ve bir anda ortalıklardan kaybolmayı başarıp, sonrasında hiper uzaya çıkacaklar ve eski dostu Lando Calrissian'in yanına gitmeye karar vereceklerdir.






Bu sırada onları kaybeden amiral de, Vader'ın öfkesine maruz kalacak ve hayatından olacaktır. Diğer tarafta Luke, Hoth'dan kaçtıktan sonra Artu ile Degobah gezegenine gidecek ve orada Yoda'yı arayacaktır.

Sulak bir alana inen Luke, burada Yoda ile karşılaşacak, ilk başta kendisini tanıtmayan Yoda ile yemek yedikten sonra Yoda, aradığı kişi olduğunu söyleyecektir.

Aynı zamanda Obi Van, Yoda ile de Luke'la konuştuğu gibi içsel bir şekilde konuşmaktadır ve Yoda, Luke'in hazır olmadığını ve ders için uygun biri olmadığını düşünmektedir. Bu sırada Darth Sidious ile görüşen Vader, O'ndan gücün Luke Skywalker ile olduğunu öğrenecek ve kendilerine katılması için çalışması emrini alacaktır. Yoksa öldüreceklerdir. Bu sırada O'nun oğlu olduğunu anlayan Vader, bunu kabul edecek ve saplantılı bir şekilde Luke'i aramaya başlayacaktır. Yoda ise Degobah gezegeninde Luke'a ders vermeye başlamıştır, O'na gücü anlatma başlamıştır ve kendi korkuları ile yüzleşmesi için özel alanlara göndermiştir. Hatta Luke'in gemisi, gezegendeki sulak alana batacak ve zihin gücü ile Luke'in gemiyi çıkarmasını istediğinde bunu başaramayan Luke'a, kendi örnek vererek başarılabileceğini gösterecektir ve gemisini sudan çıkaracaktır. Bu eğitimler sırasında Han ve Leia'ın bulutlar içinde tehlikede olduğunu gören Luke, Yoda ve Obi Van'ın gitmesini istememesine rağmen onları dinlemeyecek ve  Lando'nun şehrine gidecektir.






Bu gidiş sonrasında Yoda, O'nun değersiz biri olduğunu düşünecek ve Obi Van'a başka biri daha olduğunu söyleyecektir. Aynı zamanda Lando'nun şehrine gelmiş olan Han ve arkadaşları, burada saklanmış olan ve C-3PO'ü parçalayan Vader ile karşılaşacaklar ve Vader, Han ve diğerlerini de tutsak alacaktır.

Lando ile anlaşma yapan Vader, anlaşma kurallarına uymayacak ve Han'ı dondurarak hapis edecek ve diğerlerini de Luke'in gelmesini için yem olarak
kullanacaktır. Ancak Lando, Vader'ın kendisine verdiği sözleri yapmadığı için Leia, Chewbacca ve Chewbacca'nın sırtında olan yarı tamir edilmiş C-3PO'e yardım edecektir ve onların kaçmasını sağlayacaktır. 

Luke ise şehre gelmiştir ve içeride Vader ile karşılaşmıştır. O'nunla aksiyon dolu bir ışın kılıcı mücadelesi içine girecekler ve Luke, bu mücadele sırasında bir kolunu kaybedecektir. Bu olay sonrasında Luke'a O'nun babası olduğunu söyleyen Vader, kendisine katılmasını isteyecek ancak Luke, kabul etmeyip kendisini geminin boşluğundan aşağı atacaktır. Bu sırada kaçmak üzere olan Leia, aslında kardeşi olan Luke'in zor durumunu hissedecek ve gemiden düşmek üzere olan Luke'i bularak gemilerine alacaktır. Bu kaçışın farkına varan Vader, Luke seslenecek ve içsel olarak O'na kendisine katılmasını söyleyecektir. Ancak Leia, gemi ile hiper uzaya çıkacaktır ve isyancı gruplarla belirlenen yerde buluşacaklardır. Bu buluşma sonrasında Luke'a robotik bir kol sistemi yapılacak ve Lando, yanında Chewbacca ile Han'ı kurtarmak için yanlarından ayrılacaktır. Böylelikle film son bulacaktır.

Bu bölümde de imparatorluk isyancı grupların peşindedir ancak amacına ulaşamamıştır. Luke, Vader'ın babası olduğunu öğrenmiştir ama O'na katılmamıştır. Güç kimdeyse Darth Sidious'un dikkatini çekmekte ve kendi tarafına almak istemektedir ve bu sefer başaramamıştır. Diğer bölümleri gibi ilgiyle izleyebileceğiniz, izleme sırasına göre serinin 7. olan, aksiyon, savaş ve fantastik bilim kurgu filmidir.