Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

16 Nisan 2020 Perşembe

Sinema: Yıldız Savaşları: Bölüm 7, Güç Uyanıyor - Star Wars: Episode 7, The Force Awakens, 2015 - Han Solo'nun Ölümü, İlk Düzen ve Yeni Yıldız Katili Üssü Silahı... / Konusu, Özeti, Afişler

Yıldız Savaşları: Bölüm 7, Güç Uyanıyor - Star Wars: Episode 7, The Force Awakens, 2015

Oyuncular; Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Harrison Ford
Yönetmen; J.J. Abrams
Tür; Aksiyon, Savaş, Fantastik, Bilim Kurgu

Konusu; Film genel olarak, imparatorluğun çöküşünden sonra İlk Düzen isminde yeni bir karanlık gücün ortaya çıkması ile gelişen olayları konu almaktadır.

Giriş Yazısı;
Uzun yıllar önce çok çok uzak bir galakside... Luke Skywalker kaybolmuştur. O'nun yokluğunda şeytani ilk düzen, imparatorluğun küllerinden doğmuştur ve Skywalker, yani son jedi yok edilene kadar durmayacaktır. Cumhuriyetin desteğiyle general Leia Organa, cesur bir direnişe önderlik etmektedir. Umutsuzca kardeşi Luke'i aramakta, galaksiye barış ve adaleti getirmek için yardım bulmaya çalışmaktadır. Leia, en cesur pilotunu, Jakku'ya gizli bir göreve göndermiştir. Eski bir müttefikin, Luke'un nerede olduğuna dair bir iz bulduğu yerdir...





Özeti; Film, İlk Düzen isminde galakside yönetimi ele almak isteyen organizasyonun stormtrooper ismindeki askerleri ile Jakku gezegenindeki Poe isimli deniz pilotunu aramaları ile başlamaktadır. Ancak onların geldiğini gören Poe, kendisindeki haritayı bb8 droidine saklayacak ve onun çok uzaklara kaçmasını isteyecektir.

Bu haritada uzun zamandır ortalıklarda olmayan ve yerini kimsenin bilmediği Luke Skywalker'ın bulunduğu yerin bilgileri vardır. Poe'yi esir alan İlk Düzen askerleri, O'nu Kylo Ren'in yanına getireceklerdir ve Kylo, Poe'nin zihnini okuyarak haritanın yerini öğrenmeye çalışacaktır. 

Kylo, geçmişte Luke'dan jedi dersleri almış olan ancak sonrasında karanlık lider Snoke'in etkisinde kalarak karanlık tarafa geçmiş, Han ile Leia'nın oğlu olduğu gibi aynı zamanda büyük babası Vader gibi olmak isteyen karanlık bir Lord'dur. Ve Snoke'un emirleri ile Luke'i bulup öldürmeye çalışmaktadır. Bu yüzden bu haritaya ulaşmaları gerekmektedir. Aynı zamanda bu sıralarda doğuştan programlanmış askerler olan Finn isminde bir stormtrooper, kendisinde farklılıklar hissetmeye ve İlk Düzen organizasyonuna baş kaldırmaya başlayacaktır. Diğer tarafta ise Rey isminde bir kız, Jakku gezegeninde yaşamakta ve yemek almak için gemi parçalarını yağmalayarak satmaktadır. Bu sırada bb8 ile yolları kesişecek ve O'nu başka bir yağmacının elinden kurtaracaktır.





Bu olay sonrasında Rey ile birlikte giden bb8, bu süre zarfında Poe'nin gelmesini bekleyecektir. Ancak Kylo, Poe'nin zihnine girerek haritanın bb8'de olduğunu öğrenecek ve askerlerine droidi aramaları için emir verecektir.

Rey'in parça satarak yemek aldığı kişi bb8'i görünce ona sahip olmak isteyecek ve peşlerine adamlar gönderecektir. Kendini tanımaya ve iyilikle ilgili olan şeyleri yapmaya karar veren Finn ise, gemide kendi birliğine ihanet etmeye başlayacak ve Poe'yi tutsaklıktan kurtaracaktır. 

Bunun üzerine Poe ve Finn, birlikte bir gemiye binerek kaçacaklar ve bu kaçış sırasında vurularak Jakku gezegenine düşeceklerdir. Bu düşüş sonrasında gemiden çıkan Finn, Poe'ye ulaşamayacak ve kumlara gömülen gemi yüzünden O'nun öldüğünü sanacaktır. Sonrasında yakınlardaki kasabaya giden Finn, orada su ararken Rey'den bb8'i çalmaya çalışan yağmacıları görecek ve yardım etmeye çalışırken O'nu da yağmacı hırsız sanacaklardır. Ancak sonrasında bb8'i tanıyan ve kendisinin direnişçi gruptan olduğunu söyleyen Finn ile peşlerine takılan stormtrooper askerlerden kaçmaya başlayacaklardır ve çevrelerinde hurda olarak gördükleri, aslında Han Solo'nun Milenyum Şahini olan uzay gemisine binerek kaçmayı başaracaklardır. Bu sırada aksiyon bir kovalamaca yaşanacak ve Rey'in gemiyi ustalıkla kullanması ile bu tehlikeyi atlatacaklardır.





Uzay alanında çıktıkları bu yolculukta Rey, Finn ve bb8, bozulmaya başlayan gemiyi tamir etmeye çalışırlarken onları kendi yük gemileriyle Han Solo bulacaktır. Kendi gemisini bulduğuna sevinen Han ve Chewbacca, geminin içinde saklanan Rey ve Finn ile tanışacaktır. Onun Han Solo olduğunu öğrenen Rey ve Finn, duyduklarının bir efsane olmadığını anlayacaklar ve bu sırada gemilerine Han Solo'nun borçluları olan gangsterler gelecektir.

Onlarla kendi başına mücadele etmeyi düşünen Han, aynı zamanda rathtar denilen vahşi ve dev yaratıkları avlamaktadır ve gemide bir çok rathtar bulunmaktadır. Han'ın hayatı tehlikeye girince O'nu kurtarmak isteyen Rey, yanlışlıkla rathtarların kafesini açacak ve bütün rathtarlar ortaya çıkıp gangsterleri öldüreceklerdir. Bu olay sonrasında hep birlikte Milenyum Şahini'ne binerek yük gemisinden ayrılacaklar ancak gangsterler, her yerde bb8'i arayan İlk Düzen'e onun Han Solo'da olduğunu söyleyeceklerdir.

Diğer tarafta Kylo Ren, lideri olan Snoke ile görüşecek ve Snoke, O'na bb8'in, babası olan Han Solo'da olduğunu söyleyecektir. İçindeki karanlık tarafa tamamen teslim olmak için Vader'in maskesine dua eden Kylo, içindeki aydınlık tarafı yok etmeye çalışmaktadır. Bb8 ise gemide Han Solo'ya haritayı gösterecek ve bu haritanın bir bütünün parçası olduğunu anlayacaklardır. Bunun üzerine Han Solo, bir barda çalışan eski bir dostu olan Maz Kanata'yı ziyarete giderek O'ndan bilgi almak isteyecek ancak burada bb8'i gören varlıklar, İlk Düzen'e haber vereceklerdir. Bu sırada bulundukları yerin mahzeninde bir sandığın içinde bulunan Luke'in ışın kılıcı, Rey'i kendisine çağıracaktır ve elinde olmadan ışın kılıcı ile temas eden Rey, ışın kılıcının anıları ve kendi içindeki acıları ile karşılaşacaktır.





Bu olay ile ışın kılıcının kendisine gelmek istediğini ve gücün çevresinde olduğunu Maz Kanata'dan öğrenen Rey, bu konuların bir parçası olmak istemeyecektir. Rey, çocukluğunda ailesi tarafından terk edilmiştir ve yıllarca Jakku gezegeninde ailesinin geri dönmesini beklemiştir. Işın kılıcı ile yaşadığı bu şok edici olaydan sonra ormana kaçan Rey, peşinden gelen bb8 ile bulundukları alana İlk Düzen'in gemilerinin ve askerlerinin geldiğini göreceklerdir.

Bb8'i arayan askerler, O'nun Rey ile birlikte olduğunu görünce ormanda Kylo, onların peşine düşecek ve Rey'in haritayı gördüğünü anlayınca, bilgileri O'ndan öğrenme fırsatı olacağı için droidi aramayı bırakıp Rey'i götüreceklerdir. 

Bu sırada kısa bir süre önce İlk Düzen ordusu, Cumhuriyet birliklerinin direnişçi gruplara yardım ettiği düşüncesiyle ve yeni ürettikleri gezegen yok eden silahları Yıldız Katil Üssü ile Cumhuriyet'in gezegenini vurmuşlardır. Yok olan gezegenden sonra Han, Fin ve Chewbacca'da esir alınacak ancak onları yardıma gelen direnişçi gruplar kurtaracaktır. Bu grupların arasında general Leia ve C-3PO'de vardır. Kylo, Han ve Leia'nın oğludur ve Han, bu saldırıda O'nu görmüştür. Finn'de bu sırada Poe ile karşılaşacak ve kaza sırasında ölmediğini anlayacaktır. Kylo'da ise Luke'in yerini gösteren haritanın diğer parçaları vardır ve eksik olan parça Rey'in zihninde de vardır. Ancak güç Rey ile birlikte olduğu için O'nun zihnine giremeyecek, aksine Rey'in zihinsel tepkisi ile karşılaşacaktır. Kylo, Snoke'a rapor vermeye gittiği sırada Rey, zihinsel özelliklerinin farkında vardığı için bir stormtrooper askerinin zihnini etkileyerek kendisini çözdürecek ve kaçacaktır. Diğer tarafta bir araya gelen direnişçi birlikler, Yıldız Katil Üssü silahını inceleyecekler ve güneş enerjisini kullandığını öğreneceklerdir. Silahı yok etmek için silahta bulunan osilatörü vurmaları gerekecektir ancak daha önceki bölümlerde olduğu gibi yine silahı koruyan bir kalkan sorunu vardır.


Bu kalkanı kaldırmak için kendi gemilerine binen Han, Chewbacca ve Finn, ışık hızında kalkandan geçmeyi başaracaklar ve istasyonun içerisine girerek, kumanda odasını bulup, görevli askeri tehdit ederek kalkanı kapattıracaklardır. Kalkan kapandıktan sonra uzay alanında gemileriyle bulunan direnişçi gruplarda saldırmaya başlayacak ve aksiyon dolu bir mücadele başlamış olacaktır. Aynı zamanda silahın enerjisini doldurmaya çalışan İlk Düzen ordusu, direnişçilerin gezegenini vurmaya çalışacaklardır ancak silah saldırı altındadır.

İçeriye giren Han, Leia'nın da istemesi üzerine oğlu Kylo'yu görünce O'nu karanlık tarafı bırakması konusunda ikna etmeye çalışacak ancak babasını kandıran Kylo, ışın kılıcı ile Han Solo'yu öldürecektir. Bu sırada istasyona bombalar yerleştirmişlerdir ve Han'ın öldüğünü gören Chewbacca, buna dayanamayacak ve bütün bombaları patlatacaktır. 

Kalkanı kapatma sırasında Rey'e de ulaşmışlardır ve hep birlikte istasyondan kaçacaklar ancak dışarıda karşılarına Kylo çıkacaktır. İlk başta ışın kılıcını kullanarak Kylo ile Finn mücadele edecek ancak yenilgiye uğrayınca, o sırada Kylo yüzünden baygın kalmış olan Rey, kendine gelip ışın kılıcını alacak ve Kylo ile mücadele etmeye başlayacaktır. Kendisindeki gücü yeni yeni tanımaya başlayan Rey, gücün kendisinde olduğunu tam olarak anladıktan sonra Kylo'yu etkisiz hale getirecektir ve yanlarına gemi ile gelen Chewbacca sayesinde, Finn ile yok olmak üzere olan istasyon gezegenden ayrılacaklardır. Bu patlama sayesinde osilatörde bir delik gören direnişçi gruplar, gemileri ile içeri girip saldırmaya başlayacaklar ve tetiklenen zincirleme reaksiyon sayesinde bütün gezegen yok olacaktır. Bu başarı sonrasında direnişçilerin gezegenine geri dönecekler ve orada Luke gittiğinden bu yana kendisini uykuda bırakmış olan Artu, uyanacak ve kendilerindeki haritanın diğer parçalarının da kendisinde olduğunu söyleyecektir. Ve bu parçalarla birleştirilen harita sonrasında Luke'in yerini öğrenecekler ve Rey, kendisindeki ışın kılıcını alarak ilk jedi tapınağının olduğu gezegene Luke'in yanına gidecektir ve O'na ışın kılıcını verirken film son bulacaktır.

Han Solo'nun hayatını kaybettiği, Han'ın ve Leia'nın oğlunun karanlık güce hizmet ettiği, bb8 isimli oldukça sevimli yeni bir droid ile tanışacağınız, imparatorluğun yerine İlk Düzen isimli başka bir karanlık gücün geldiği bu bölüm, izleme sırasına göre serinin 9. olan aksiyon, savaş ve fantastik bilim kurgu filmidir.