Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

15 Nisan 2020 Çarşamba

Sinema: Yıldız Savaşları: Bölüm 6, Jedi'ın Dönüşü - Star Wars: Episode 6, The Return of the Jedi, 1983, Darth Sidious ve Vader'ın Ölümü ile İmparatorluğun Çöküşü... / Konusu, Özeti, Afişler

Yıldız Savaşları: Bölüm 6, Jedi'ın Dönüşü - Star Wars: Episode 6, The Return of the Jedi, 1983

Oyuncular; Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher
Yönetmen; Richard Marquand
Tür; Aksiyon, Savaş, Fantastik, Bilim Kurgu

Konusu; Film, yeniden gezegen yok eden bir silah yapan imparatorluğun hain planlarını bozmaya çalışan isyancı gruplar ile arasında yaşanan ve Darth Sidious ve Darth Vader'ın ölümü ile sonuçlanan, aksiyon dolu olayları konu almaktadır.

Giriş Yazısı;
Luke Skywalker, arkadaşı Han Solo'yu aşağılık gangster Jabba the Hutt'nın elinden kurtarmak için kendi gezegeni olan Tatooine'e geri dönmüştür. Luke,  GALAKTİK İMPARATORLUĞUNUN gizlice ve ilk korkunç ölümcül silahı olan Ölüm Yıldızından çok daha güçlü yeni bir zırhlı uzay istasyonu inşa ettiğinin farkında değildir. Bu nihai silah tamamlandığında, galakside özgürlüğü için savaşan asilerin sonu olabilir...






Özeti; Han, bundan önceki bölümde dondurulduktan sonra Jabba'nın eline geçmiştir ve Jabba, dondurulmuş halini duvarında bir süs eşyası olarak kullanmaktadır. Han'ın Jabba'da olduğunu öğrenen Luke, O'nu almak için Jabba'ya C-3PO ile Artu'yu gönderecektir ve Han'ı vermesi karşılığında droidlerin hediye olacağını mesaj ile iletecektir. 

Ancak Jabba, bu teklifi kabul etmediği gibi droidleri kendi hizmetine alacaktır. 6 milyona yakın galaksi dilini bilen C-3PO'ü kendi özel tercümanı olarak kullanacaktır ve Artu'da garsonluk işi ile uğraşacaktır. Bu planın işe yaramaması üzerine Lando, Chewbacca ve Leia'da Jabba'nın mekanına gelecek, Leia köle satıcısı kılığında Chewbacca'yı Jabba'ya satacaktır. Bu bahane ile içeri giren Leia, kimseler yokken Han'ı donmuş halinden kurtaracak ancak sonrasında Jabba'ya yakalanacaklardır. 

Bu olay sonrasında Jabba, Leia'yı kendi kölesi olarak alacak ve Han'ı da öldürmek üzere tutsak edecektir. Bu planda işe yaramayınca Jabba'nın mekanına jedi özellikleri gelişmiş olan Luke gelecek ve O'da Han gibi tutsak alınarak öldürülmesi kararı verilecektir. Han, Luke ve Chewbacca'yı kumun içinde yaşayan dev bir canavara yem olarak vermeye karar vereceklerdir ancak önceden Artu ile plan yapmış olan Luke, Artu'nun kendisine ışın kılıcını vermesi ile tutsaklıktan kurtulacaktır ve arkadaşlarını da kurtarıp kaçmaya çalışacaklardır. Bu sırada Leia'da kendisinde bağlı olan zincir ile Jabba'yı öldürmüştür ve hep birlikte, droidleride alarak Jabba'nın mekanından kaçmayı başaracaklardır. 





Luke, arkadaşlarını isyancı grubun gemilerine bırakarak kendisi Artu ile birlikte Degobah gezegenine gidecektir. Degobah'a gelen Luke, burada çok yaşlanmış ve ölmek üzere olan Yoda'yı bulacak ve Yoda, O'na eğitiminin bittiğini ancak son olarak Vader ile yüzleşmesi gerektiğini söyleyecektir. 

Bu yüzleşme sonrasında tam bir jedi olacak olan Luke'a, Vader'ın babası olduğunu itiraf edecek ve bir Skywalker daha olduğunu söyleyecektir. Karanlığın gücünü küçümsememesini önerdikten sonra hayatını kaybedecektir. Yoda'nın ölümünden sonra manevi alemlerden Obi Van Kenobi ile konuşan Luke, Leia'nın kız kardeşi olduğunu öğrenecektir.

Diğer tarafta imparatorluk yeni bir Ölüm Yıldızı silahı yapmaktadır ve çalışmaların hızlanması için Darth Sidious, istasyona gelecek ve buradaki
Vader ile görüşerek Luke'in çok güçlendiğini ve O'nu karanlık tarafa çekmeleri gerektiğini söyleyecektir. Aynı zamanda isyancı gruplarda, bu yeni yapılan Ölüm Yıldızı silahından haberdar olmuşlardır ve yapısını incelediklerinde, Endor gezegeninin uydusu gibi çevresinde bulunduğu göreceklerdir. Aynı zamanda Endor gezegeninden kontrol edilen bir kalkan sistemi ile istasyonun korunduğunu fark edeceklerdir. Bu silahı yok etmek için önce gezegene inerek kalkanı kapatmalıdırlar ve sonra isyancı filo birlikleri istasyonun içindeki güç jeneratörünü patlatmalıdırlar. Han, Luke, Leia, Chewbacca, iki droid Artu ve C-3PO, yanlarında bir tabur askerle Endor gezegenine ineceklerdir ve kalkanı kapattıktan sonra isyancı filosu da Ölüm Yıldızı silahı istasyonuna geleceklerdir. Plan bu şekilde hazırlanmıştır.





İmparatorluğa ait bir gemi ile izin alarak içeri giren Han ve arkadaşları, Endor gezegenine iniş yapacaklar ancak Vader, içlerinde Luke olduğu için onların geldiğini anlayacaktır. Gezegene inen Han ve diğerleri, burada klon askerlerle karşılaşacaklar ve bazıları kaçınca, onların yardım getirmesine engel olmak için Leia ve Luke, hızlı uçan araçlarla peşlerinden gideceklerdir.

Ancak yolda Leia, araçtan düşecek ve O'nu gezegenin yerlileri olan ewoklar bulacaktır. Peşinde olduğu klon askerleri yok eden Luke, diğerlerinin yanına dönünce Leia'yı göremeyecek ve hep birlikte ormanda O'nu aramaya çıkacaklardır. Ve sonrasında onlarda ewokların tuzaklarına yakalanacaklardır. Ancak C-3PO'yu Tanrı sanan ewoklar, O'nun söylediklerini yapacaklar ve jedi özellikleri olan Luke, C-3PO'yu uçurmaya başlayınca, korkmaya da başlayıp, herkesi yemekten vazgeçip, kendi kabilelerinin üyesi yapacaklardır. 

Bunun üzerine ewoklar, Han ve diğerlerinin dertlerini anlayacaklar ve onlara yardım etmek için kalkan sisteminin bir arka kapısı olduğunu söyleyeceklerdir. Bu sırada Luke, Leia'ya bildiklerini anlatacak ve kardeş olduklarını, Vader'ın çocukları olduklarını açıklayacaktır. Vader'ın kendisini nerede olursa olsun hissettiği için arkadaşlarının tehlike altında olduğunu düşünen Luke, onların yanından ayrılacak ve Yoda'nın söylediği gibi Vader ile yüzleşmeye gidecektir. İstasyonun içindeki Vader'ın yanına giden Luke, burada O'nun içinde hala olduğuna inandığı iyiliğe seslenmeye çalışacak ve ikna olmayan Vader, Luke'yi Deart Sidious'un yanına götürecektir. 





Sidious, Luke'i karanlık tarafa geçmesi için ikna etmeye çalışacak ve arkadaşlarının ölümleri ile tehdit edecektir. Aynı zamanda babası ve kendisi ile savaşmasını isteyerek içindeki karanlık tarafı ortaya çıkarmasını sağlamaya çalışacaktır. 

Ve tüm bu yaşananların bir tuzak olduğunu söyleyen Sidious, Endor gezegenine gizli bir filo yerleştirmiştir ve isyancılar geldiği zaman ortaya çıkacaklardır. Gezegende ve uzay alanında gizlice pusu kuran filoları gösteren Sidious, bunlarla Luke'i tehdit edecek ancak Luke, kanmayacaktır. 

Bu sırada isyancılar da belirlenen zamanda gemileri ile Ölüm Yıldızına gelmişlerdir ancak kalkanın hala kapanmadığını görmüşlerdir. Pusudaki imparatorluk filosu ile savaşmak zorunda kalan isyancı gruplar, aynı zamanda Ölüm Yıldızı silahının da aktif bir şekilde çalıştığını göreceklerdir ve bir kaç ana gemileri yok edilecektir. Ancak Han'dan umudunu yitirmeyen isyancılar, beklemeyi seçecekler ve Han ve arkadaşları da, kendilerini esir almış olan pusudaki klon askerlerden ewoklar sayesinde kurtulacaklardır. Sidious'un hesap etmediği gezegenin yerlileri olan ewoklardır ve bu mücadelede isyancıların kazanmasına büyük bir katkıları olmuştur. Ewokların sayesinde kalkan sistemini yok etmeyi başaran Han ve arkadaşları sonrasında uzay alanında bekleyen isyancı gemileri, istasyonun içerisine girerek jeneratörü patlatmaya çalışacaklardır. 





Diğer tarafta babası ile savaşmak zorunda kalan Luke, baskı altında kalmıştır ve babasını öldürmek istememektedir. Ancak Sidious'un baskılarına dayanamayıp Vader ile savaşmaya başlayacak, tam öldürmek üzere iken bundan vazgeçecek ve bu seferde Sidious'un şiddetli gücüne maruz kalacaktır. 

Bu sırada ise karanlık tarafa geçmeyi seçmeyip öldürülmek üzere olan Luke'i babası kurtaracaktır ve Darth Sidious'u, oğlu Luke'i öldürmek üzere iken alıp istasyonun boşluğundan aşağı atacaktır ve öldürecektir. Sonrasında babası ile Luke, maskesini çıkararak son kez görüşecekler ve kendisini kurtardığını söyleyen Vader, hayatını kaybedecektir. 

Bu sırada isyancı gruplarda jeneratörü bombalayacaklar ve Ölüm Yıldızı silahı ve istasyonu da bir kez daha yok edilecektir. Bu olaylar olurken babasının cesedini de alarak istasyondan çıkan Luke, O'nu yakarak defnedecektir ve tüm galakside, imparatorluğun çöküşü ve kötülüğün bitmesi yüzünden kutlamalar yapılmaya başlayacaktır. Bu kutlamalar sırasında Luke, babası Anakin, Yoda ve Obi Van Kenobi'nin manevi alemlerden gülümseyen suretlerini görecek ve film böylelikle son bulacaktır.

Darth Sidious'un ve Darth Vader'in ölümü ve imparatorluğun çöküşünün yaşandığı bu bölümde, her zaman ki gibi bitmek bilmeyen aksiyon ve savaş sahneleri vardır. Luke ve Leia'nın kardeş olduğunu öğrenmesi ve yeni yapılan Ölüm Yıldızı silahının yok edilmesi gibi konuların işlendiği, izleme sırasına göre serinin 8. olan, aksiyon, savaş ve fantastik bilim kurgu filmidir.