Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

16 Nisan 2020 Perşembe

Sinema: Yıldız Savaşları: Bölüm 8, Son Jedi - Star Wars: Episode 8, The Last Jedi, 2017 - Luke Skywalker'ın ve Snoke'in Ölümü... / Konusu, Özeti, Afişler

Yıldız Savaşları: Bölüm 8, Son Jedi - Star Wars: Episode 8, The Last Jedi, 2017

Oyuncular; Daisy Ridley, John Boyega, Mark Hamill 
Yönetmen; Rian Johnson
Tür; Aksiyon, Savaş, Fantastik, Bilim Kurgu

Konusu; Film, galaksiyi yönetmenin derdinde olan karanlık İlk Düzen organizasyonu ile isyancılar arasında geçen mücadeleyi konu almaktadır. Bu sırada uzun zamandır kayıp olan Luke Skywalker bulunacak ve İlk Düzen'in lideri Snoke öldürülecektir.

Giriş Yazısı;
Uzun yıllar önce çok çok uzak bir galakside...
İlk Düzen Saltanatı Sürüyor. Barışcıl Cumhuriyet'in büyük kısmının yok edilmesiyle, Yüce Lider Snoke şimdi galaksinin askeri kontrolünü ele geçirmek için acımasız lejyonlarını kullanmaktadır. Sadece General Leia Organa'nın DİRENİŞ savaşçıları grubu, Jedi Üstadı Luke Skywalker'ın geri dönüp savaşa bir umut kıvılcımı getireceğini umut ederek yükselen zulme karşı durmaktadırlar. Ama direniş açığa çıkarılmıştır. İlk Düzen, İsyanın üssüne doğru hızlıca ilerlerken, cesur kahramanlar umutsuzca kaçmak zorunda kalmışlardır...






Özeti; İlk Düzen orduları Cumhuriyet birliklerinin üslerinin yerini bulmuştur ve onlara saldırmaya başlamışlardır. Ancak bu saldırı sırasında pilot Poe, yanında bb8 ile ordunun dikkatini dağıtacak ve zırhlı uzay gemilerinin toplarını patlatırken direnişçi gruplar, gemileri ile üsten kaçmayı başaracaklardır.

Ancak kaçarken İlk Düzen ordularının zırhlı uzay gemilerini yok etme fırsatı bulan direnişçi gruplar, bombardıman gemileri ile zırhlı uzay gemisini de yok edeceklerdir. Aynı zaman kendileri de bir çok kayıp vereceklerdir. Bu başarısızlık yüzünden general Hux, Snoke tarafından tehdit edilecektir. Finn ise geçen bölümde yaşadığı baygınlıktan şimdi kendine gelmiştir ve uyandığı gibi Rey'i aramaya başlamıştır. 

Rey ise Luke'a ışın kılıcını vermiştir ama Luke, ışın kılıcını istemediği gibi Rey'i de dinlemeyecek ve O'na yardım etmeyecektir. Bunun üzerine olaya dahil olan Chewbacca, Luke'in kendisini sakladığı alandaki kapısını kırarak içeriye girecek ve Luke, Han'ın öldüğünü öğrenecektir. Bu sırada Snoke ile görüşen Kylo, babasını öldürdüğü için başarısını Snoke'un görmesini isteyecek ancak bu olayın Kylo'da yarattığı içsel pişmanlığı gören Snoke, aynı zamanda düelloda Rey'e yenik düştüğü için O'nu cezalandıracaktır. Luke'in yaşıyor olmasını galakside umudunda yaşıyor olmasına bağlayan Snoke, Kylo'ya maskeli bir çocuk olduğunu söyleyecektir ve bunun üzerine Kylo, maskesini çıkarıp kıracaktır. Adada ise Luke'i ikna etmeye çalışan Rey, Luke'in tepkileri ile karşılaşacak ancak pes etmeyip, hem kendilerine yardım etmesini hemde kendisini eğitmesini isteyecektir. Rey'in hep içinde var olan bir şey uyanmıştır ve ne yapacağını bilmeyen Rey, bunu Luke'e söyleyecektir.





Diğer tarafta direniş birlikleri ise, kaçtıkları yere ışık hızı ile gelmelerine rağmen İlk Düzen orduları onların yerini yine bulacak ve destroyerlerle saldırmaya başlayacaklardır. Çok az yakıtları kaldığı ve ışık hızında da takip edilebildiklerini anladıkları için ışık hızı ile kaçamayacaklar ve bu saldırıda patlayan geminin içindeki Leia, uzay boşluğuna fırlayacaktır. Saldırı sırasında Kylo'da gemilerin içindedir ancak annesini O vurmamıştır, kendi birlikleri ateş etmiştir.

Ama kendisinde jedi özellikleri olan Leia, uzay boşluğunda ölmeyecek ve uçarak direnişçilerin son kalan gemilerine gidecektir. İçeri alınan Leia'nın bilinci kapanmıştır ve yavaş bir şekilde iyileşme göstermektedir. Saldırıda ise bütün amiraller ölmüştür ve geriye direnişten 3 gemi ve içinde 400 kişi kalmıştır. Ve yönetime kor amiral Holdo geçmiştir. 

Luke ise bulunduğu adada bulunan Milenyum Şahini gemisine binecek ve içeride Artu'yu görecek, kendisine gelmesini söyleyen Artu'yu reddeden Luke, Artu'nun ilk zamanlarda Leia'nın hologram sistemle gönderdiği mesajı izletmesi üzerine, Rey'e eğitim vermeyi kabul edecektir. Diğer tarafta Rey'i arayan Finn, saldırıda Leia'dan düşen Rey ile aralarındaki takip cihazını alacak ve Rey'in bulunduğu yere gitmeye çalışacaktır. Ancak tam giderken O'nu Rose isminde, ilk saldırıda kardeşini kaybetmiş olan direnişçi bir kız görecek ve kaçmaya çalıştığını sanıp, elektro şok cihazı ile Finn'i tutsak alacaktır. Bu sırada Rose, Finn'den İlk Düzen ordularının kendilerini ışık hızında da takip edebildiklerini öğrenince, bu durumun ana destroyerden yapıldığını düşünecektir. Işık hızında takip cihazını kapatmak için ana destroyere gizlice girilmesi gerekmektedir ve kapanan takip cihazından sonra direnişçi gruplar, ışık hızında kaçabilmeyi başarabileceklerdir.





Finn ile birlikte bu fikri Poe'ye açacaklar ve Maz Kanata ile görüşüp, destroyerin kalkanından nasıl geçebileceklerini öğreneceklerdir. Maz Kanata onlara, Canto Bight'da ki usta bir şifre kırıcıdan bahsedecektir ve kalkanı geçmeleri için O'nu bulmaları gerekecektir. Herkesten gizli olarak bb8, Finn ve Rose, bir gemi ile Canto Bight'a gidecekler ve burada kumarhaneye girip, şifre kırıcıyı arayacaklardır.

Uzay atlarının yarıştırıldığı bu yerde, şifre kırıcıyı bulacaklar ancak gemilerini yanlış yere park ettikleri için kumarhane yetkilileri tarafından hücreye atılacaklardır. Hücredeyken ne yapacaklarını konuştukları sırada, onlarla aynı hücrede olan bir hırsız, kendilerine yardım edebileceğini söyleyecek ve hücrenin kapılarını açacaktır. Sonrasında hücreden kaçacaklar ve atların olduğu ahıra gideceklerdir. Burada çalışan çocuklarla anlaşarak atların hepsini serbest bırakacaklar ve içlerinden birinin üzerine binerek kendileri de kaçacaklardır. Açık arazide peşlerindeki gemilere yakalanmak üzere iken onları hırsız ile dost olmuş olan bb8 kurtaracaktır ve hep birlikte gemiye binerek destroyere doğru yola çıkacaklardır.

Diğer tarafta Rey ise zihinsel olarak Kylo ile iletişim içine girmeye başlayacak ve birbirlerinin suretlerini göreceklerdir. Bu durumu Luke'den saklayan Rey, eğitime başlayacaktır ve ilk olarak gücü tanıyacak, bu gücün galakside jedilere ait olduğunu değil, tüm yaşam formlarında olduğunu öğrenecektir. Aynı zamanda karanlık güç ile de tanışan Rey, Luke'in kendisini güce kapattığını öğrenecektir. Yalnız kaldığı sırada Kylo ile yeniden zihinsel iletişim içine giren Rey, bu sırada Kylo'dan Luke'in öğrencisi iken Kylo'yu öldürmek istediğini öğrenecektir. Bu iletişim anına tanık olan Luke, sonrasında detayları Rey'e anlatacaktır.





Luke, Kylo'ya öğretmenlik yaparken O'nun içindeki karanlık tarafı defalarca görmüş ve bir gece O'nu öldürmek istemiş, ancak sonradan vazgeçmiş ve bu vazgeçiş haline tanık olan Kylo, kendisini öldürmek istediğini düşünüp Luke'a saldırmıştır. Ve Luke, kendine geldiğinde Kylo, bir grup öğrencisi ile ortadan kaybolmuştur.

Karanlık güçlerin lordlarının da hep bir jedi olduğunu söyleyen Luke, jediliğin bitmesi gerektiğine inanmaktadır. Rey ise Kylo ile iletişime geçtiği sırada O'na dokunmuştur ve geleceğinin aydınlık olduğunu görmüştür. Bunu gördükten sonra Kylo'ya yardım etmeye çalışacak ve O'nun yanına gidecektir. Bu olay sonrasında jediliğin tamamen yok olması için tapınaktaki bütün jedi kitaplarını yakmaya çalışan Luke, bu sırada manevi alemlerden Yoda'nın suretini görecektir ve Yoda, O'na Rey'i eğitmesi gerektiğini söyleyecektir.

Gemi ile kalkanı kapatmaya giden Finn ve Rose ise, hırsızla anlaşma yolunu bulacaklar ve kalkandan delik açarak içeriye gireceklerdir. Ancak takip cihazını kapatırlarken yakalanacaklar ve kendilerini yanlarındaki hırsızın ispiyonladığını göreceklerdir. Kor Amiral Holdo ise geriye kalan direnişçi grubu kurtarmak için tahliye kararı almıştır ancak Finn ve Rose'un takip cihazını kapatacağını düşünen Poe, gemide isyan çıkarıp kontrolü ele almıştır. Bu sırada hasta olan Leia uyanacak ve Poe'yi etkisiz hale getirip, bütün direnişçi gruplarla beraber tahliyeye başlayacaklardır. Amiral Holdo, kruvazörü kullanmak için geride kalacak ve direnişçiler, buldukları kimsesiz bir maden gezegenine gideceklerdir. Ancak tahliye sırasında İlk Düzen orduları tahliye gemilerini vurmaya başlayacak ve bu durumu gören Holdo, yalnız olduğu kruvazörü ters yöne çevirecek ve kalan son yakıt ile ışık hızına çıkarak İlk Düzen'in ana gemisinin üzerine sürecektir ve ana gemileri ortadan ikiye ayrılarak yok olacaktır.





Tam bu esnada geminin içinde Finn ve Rose'da öldürülmek üzeredir ve patlama sayesinde ölümden kurtulacaklar ve onları bu zor durumdan bb8 kurtaracaktır. Rey ise Kylo'nun yanına gelmiştir ve Kylo'da O'nu Snoke'un yanına götürmüştür. Snoke ile görüşen Rey, Kylo ile aralarındaki zihinsel iletişimin sebebinin güç olmadığını, Snoke olduğunu öğrenecektir.

Bu Snoke'in bir tuzağıdır ve amacı da Rey'i kendisine getirmektir. Rey'den Luke'in yerini öğrenmeye çalışan Snoke'in yanında Rey'in
ışın kılıcı vardır ve ışının çıktığı bölümü Snoke'a doğru zihinsel gücü ile çeviren Rey, Snoke'i ortadan ikiye bölerek öldürecektir. Aynı odada bulunan Kylo ve Rey, bu olay sonrasında müttefik olacaklar ve Snoke'in odadaki adamları ile savaşacaklar ve hepsini öldüreceklerdir. Ancak Kylo, Rey'in kendisine katılmasını ve galaksiyi birlikte yönetmelerini isteyecek, buna göre direnişçilerde öldürülecektir. 

Bunu kabul etmeyen Rey, fırsat bularak Snoke'in gemisi ile oradan ayrılacak ve Luke'in adasına giderek oradan Milenyum Şahini ve Chewbacca'yı alarak İlk Düzen orduları ile savaşmaya gelecektir. İlk Düzen ordusu ise direnişçi grubu bir madende kıstıracaklar ve minyatür Ölüm Yıldızı silahları ile kapılarına ateş etmeye hazırlanacaklardır. İlk Düzen ordularının başına artık Kylo geçmiştir ve bütün direnişçileri öldürmek istemektedir. Geriye kalan bir grup 
direnişçi asker, İlk Düzen ordularına karşı duracaklar ve kapıyı savunacaklardır. Bu savunma sırasında intihar saldırısı yapmayı düşünen Finn'e Rose engel olacaktır ve kendisi de ağır bir şekilde yaralanacaktır.





Direniş ise bir çok yere imdat çağrısında bulunmuştur ancak kimse gelmemiştir. Bütün umutların tükendiği o anda yanlarına Luke gelecek ve tek başına bütün İlk Düzen ordusunun karşısına dikilecektir.

Ordu, bütün ateşli silahları ile Luke'a ateş edecek ancak kısa bir zaman sonra hiç bir şekilde etkilenmediğini göreceklerdir. Bu olayın kendilerine zaman kazandırmak olduğunu düşünen direnişçiler ise maden ocağının içerisinden çıkan kristal yaratıkları takip edecekler ve arka taraftan bir çıkış bulacaklardır. Ancak çıkış kayalarla kaplıdır ve dışarıdan Milenyum Şahini ile gelen Rey, jedi özellikleri ile bütün kayaları kaldıracak ve direnişçi grubu kurtaracaktır. 

Ön tarafta ise Luke ile savaşmak için aşağı inen Kylo, burada Luke'i hiç bir şekilde yaralayamadığını, ışın kılıcının ve ateşli silahların etkilemediğini görecek ve kısa bir süre sonra Luke, ortalıklardan kaybolacaktır. Luke, bulunduğu adadan astral seyahat yöntemi ile sureti olarak orada bulunmuştur ve bu yüzden hiç bir şey etkilememiştir. Ancak ne kadar astral olsa da olaylar, adadaki fiziksel bedenini de etkilenmiştir ve kısa bir süre sonra tıpkı Obi Van Kenobi gibi ortalıklardan kaybolarak ölecektir. Geriye kalan bütün direnişçiler ise Milenyum Şahini'nin içinde bir araya gelecekler ve yeni bir oluşum için planlar yaparken film son bulacaktır.

Serinin son bölümü olan filmde Luke Skywalker ve Snoke, hayatını kaybetmektedir. Geriye kalan bir grup direnişçi ile yeni düzeni kurmaya çalışacaklar ve karşılarında şimdi bir tek Kylo Ren vardır. Yine bitmek bilmeyen savaş ve aksiyon sahnelerini adrenalin ve heyecan içinde izleyeceğiniz, izleme sırasına göre seninin 10. bölümü olan, aksiyon, savaş ve fantastik bilim kurgu filmidir.