Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

13 Kasım 2019 Çarşamba

Sinema: Joker - Psikolojik ve Nörolojik Sorunları Olan Bir Palyaçonun Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Joker

Oyuncular; Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz
Yönetmen; Todd Phillips
Tür; Psikoloji, Gerilim, Dram

Konusu; Gotham şehrinde geçen film, Arthur Fleck isminde akli sorunları olan bir palyaçonun sonrasında kendisine Joker ismini vererek tanınması ile yaşanan ve Batman'in çocukluğunu da içeren olayları konu almaktadır.

Özeti; Arthur, annesi ile birlikte Gotham şehrinde yaşayan ve palyaçoluk işi ile uğraşan, aynı zamanda psikolojik ve nörolojik sorunları olan bir adamdır. Bir gün çalıştığı yerde bir tanıtım işi yaparken serseriler elindeki pankartı alacak ve pankartı geri almak isteyen Arthur'a buldukları bir kuytu köşede dayak atacaklardır. Zaten sorunları olan Arthur, insanların kendisine kötü davranması sonucu iyice rahatsızlanmaya başlamıştır ve sinir krizleri geçirdiği sırada elinde olmadan gülmek gibi birde rahatsızlıkla savaşmaktadır.

İnsanlar O'nun bir şeylere güldüğünü sansalar da O, gülerken aslında ağır kriz anı yaşamaktadır. Yaşadığı son olayda pankartını çaldırdığı için iş yerinden uyarı alacak ve iş arkadaşı Randall, O'na kendisini koruması için bir
silah verecektir. Silah kullanmayı bile bilmeyen Arthur, sonrasında silah ile bir çocuk hastanesinde gösteri yaparken yakalanacak ve bunun üzerine işinden de kovulacaktır. 

Bu kovulma sonrasında metro ile yolculuk yaptığı sırada metroya binen ve Wayne şirketlerinde çalışan 3 sarhoş arkadaş, metronun içindeki bir kadını rahatsız edecekler ve bu sırada kriz geçiren Arthur, gülmeye başlayacaktır. Arthur'un bu duruma gülmesini anlamsız bulan sarhoşlar, Arthur'a dayak atmaya başlayacaklar ve bu sırada kendisindeki silah ile Arthur, bu üç kişiyi de vurarak öldürecektir. Sonrasında olay yerini terk eden Arthur, evine gelecek ve işlediği cinayet ile ilgili haberleri televizyonda görecektir. İnsanların kendisini fark etmemesinden duyduğu rahatsızlık artık bu olay ile biraz daha değişmiştir ve fark edildiğini düşünmeye başlamıştır. Aynı zamanda bir çok ilaç kullanarak rahatsızlıklarını gidermeye çalışan Arthur, devletin engelleri ile karşılaşınca artık ilaçta kullanamayacak bir hale gelmiştir.





Arthur, aynı zamanda hep bir komedyen olmak istemiştir ve bunun için bir Stand-up yapılan barda deneme yapacak ama gösteri sırasında krizi tutunca gülmekten gösterisini istediği gibi sunamayacaktır.

Arthur, sonrasında eve geldiğinde annesinin sürekli olarak Thomas Wayne'ye yazdığı mektuplardan sonuncusunu okuyacak ve kendisinin Thomas Wayne'nin çocuğu olduğunu öğrenecektir. Zamanında annesinin Thomas ile bir ilişkisi olmuştur ve Arthur doğunca Thomas, bu ilişkiyi saklamak için evraklar üzerine oynama yaparak velayetini kendi üzerinden aldırmıştır.

Bunları öğrenen Arthur, Thomas'ı görmek için Wayne ailesinin yaşadığı yere gidecek ve burada ilerde Batman olacak olan Bruce ile tanışacaktır. Ancak kendisini kapıdan gönderecekler ve Arthur, bir şekilde Thomas'a ulaşmanın yollarını arayacaktır. Bu sırada annesi rahatsızlanacak ve hastaneye kaldırılacak, hastanede Arthur, daha önce bardaki yaptığı gösterisinin televizyonda hayranı olduğu komedyen tarafından alay edilerek yayınlandığını görecek ve bu duruma çok bozulacaktır. Sonrasında Arthur, bir sinemanın tuvaletinde Thomas ile karşılaşacak ve Thomas, O'na oğlu olmadığını, annesinin akli dengesinin yerinde olmadığını söyleyecektir.





Bunun üzerine Arthur, 30 yıl öncesinin hastane kayıtlarını bulacak ve kendisi hakkındaki gerçekleri öğrenecektir. Aslında evlatlık alındığını öğrenen Arthur, bu sinirle hastaneye giderek annesini yastık ile boğarak öldürecektir.

Bu sırada Gotham halkı da metroda palyaço maskeli bir katil tarafından işlenen cinayet için burjuva sınıfından insanların öldürülmesi ile ilgili birlik olmaya başlayacak ve bu konuda palyaço maskeleri giyerek gösteriler düzenlemeye başlayacaklardır.

Diğer tarafta Arthur'un hayran olduğu ve kendisinin görüntülerini yayınlayan komedyen Murray Franklin'de Arthur'u kendi programına çıkarmak isteyecek ve bunun üzerine Arthur, hazırlık yapmaya başlayacaktır. Hazırlanma sırasında evine arkadaşları Randall ve Gary gelecek, Arthur, Randall'ı kendisine iftira attığı için öldürüp Gary'i O'na hep iyi davrandığı için serbest bırakacaktır. Bu olay sonrasında peşine takılan polislerden kaçarak ve yüzüne de Joker olarak temsil ettiği kişiliğin makyajını yaparak televizyon binasına şov programına katılmaya gidecek, burada adının Joker olduğunu söyleyecek ve orada Thomas Wayne'yi ve kendini beğenmiş burjuva sınıfından insanları eleştirerek Murray'ı canlı yayında öldürecektir. 



Bu ölüm sonrasında halk iyice ayaklanacak, Joker yanlıları Gotham'da isyan çıkaracak ve Joker'i polis arabasından kurtaracaklardır.

Bu olaylar yaşanırken Thomas Wayne ve eşini de Bruce'in gözleri önünde öldürecekler ve ardından Joker, kendi taraftarları karşısında dans ettikten sonra hapse atılacaktır. 

Filmin son sahnesi olarak kendisi ile görüşmeye gelen doktoru da öldürecek ve film böylelikle son bulacaktır.

Batman filmlerinden tanıdığımız Joker'in oluş hikayesini izleyeceğiniz, yani Joker'in insanlara kendini ispatlamaya çalışması ile başlayan ve sonrasında çok ünlü bir terörist olmasına kadar giden yolda yaşadıklarının konu edildiği, filmin içinde Batman'in çocukluğuna da tanık olacağınız, yer yer aksiyon sahneleri olan suç, polisiye, psikolojik gerilim ve dram filmidir.