Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

19 Nisan 2020 Pazar

Sinema: Derin Sular - Underwater - Okyanusun 11 km Altında Dev Yaratıklara Karşı Verilen Yaşam Mücadelesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Derin Sular - Underwater

Oyuncular; Kristen Stewart, Vincent Cassel, T.J. Miller
Yönetmen; William Eubank
Tür; Aksiyon, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Film, derin sularda sondaj yapan bir şirket için çalışan insanların, derinliği 11 km'ye kadar varan sularda kendilerine saldıran yaratıklara karşı verdikleri yaşam mücadelesini konu almaktadır.

Özeti; Keşfedilmemiş sondaj bölgelerinde, yani Dünya'nın en derin sularında sondaj yapılmaktadır. 11 km derinliklerde çalışmalar başlamıştır. Santimetre kareye 1,2 ton basınç düşmektedir. Her yer zifiri karanlıktır, sayısız tehlike, yüksek risk bulunan bu gizemli derin sularda tuhaf olaylar yaşanmaktadır. Bunları şirket yetkilileri reddetmektedir. Sondaj alanı uzay kadar ölümcüldür. Oksijen ve güneş yoktur. Yüksek basıncın insanlar üzerindeki etkileri ise hala bilinmemektedir. Açıklanamayan anormallikler, gizemli kayboluşlar, yeni keşfedilen derin su canlıları, patlamalar, sarsıntılar, tuhaf şekiller bu sondaj alanında sürekli var olan olaylardır. Tian şirketi ise tüm bunları ört bas etmeye çalışmaktadır.







Film, Norah isimli mühendisin istasyonun içinde dişlerini fırçalarken yaşadığı patlamalar ile başlamaktadır ve biran önce kule bölümüne giderek kapıyı kapatmak zorunda kalacaktır. Uyuyan çalışanları uyandırmaya çalışacak ancak içlerinden sadece Rodrige'yi kurtarabilecektir ve patlamalar sonrasında içeriye su dolan istasyonun basıncından kurtulmak için, kuleyi koruyan kapıyı kapatmak zorunda kalacaktır.

Bunun üzerine sistemden istasyonun yüzde 70'nin hasarlı olduğunu öğrenecekler ve bir kaçış kapsülü aramaya başlayacaklardır. Kapsülü aradıkları sırada Paul ile karşılaşacaklar ve O'nu harabelerin altından kurtaracaklardır. Kapsüllerin olduğu alana gittiklerinde kaptana ulaşacaklar ancak kapsüller yoktur ve bunun için başka bir çözüm yolu arayacaklardır. İnceleme yaptıklarında bütün kaçış kapsüllerinin gittiğini, dışarıdan sinyal alamadıklarını ve istasyonun iskeletinin tamamen bitik durumda olduğunu öğreneceklerdir. 

Bu tesis, 11 km derinliğindeki sularda kısım kısım istasyonlardan oluşmaktadır ve Roebuck istasyonuna giderek oradaki kaçış kapsüllerini kullanmaya karar vereceklerdir. Bunun için kargo asansörü ile deniz tabanına inecekler ve erişim tünelini kullanarak, orada solunum cihazlarını temizleyecek ve dolduracaklar, ardından işaretleri takip ederek Roebuck istasyonuna ulaşmayı deneyeceklerdir. Zifiri karanlık olan bu alanda sürekli yürümek zorunda kalacaklar ve istasyon dışarıdan neden olduğunu bilmedikleri darbeler almaya başlamıştır. 






Toplam 6 kişi ile yola çıkacaklar, bu sırada yardım isteyen bir sondajcı işçinin ses kayıtlarını dinleyeceklerdir ve O'na saldıran bir yaratığın sesini duyacaklardır. Bu kayıttan sonra korkmaya başlayacaklar ancak gitmekten başka çareleri kalmamıştır. 

Sondaj dalışları için basınca duyarlı özel olarak hazırlanmış elbiseleri giyecekler ve asansöre bineceklerdir. Asansör tabana indiğinde arızalı olan kapı yüzünden birden su ve basınç içeri girince, Rodrigo'nun arızalı olan başlığı O'nun ölümüne neden olacaktır. 

Sağ kalan 5 kişi, okyanusun tabanına ulaşacaklar ve kaydını dinledikleri kapsülden sinyal alınca, O'nu
kontrol etmeye Smith ve Paul gidecektir. Orada bir ceset bulacaklar ve O'nu yemeğe çalışan daha önce görmedikleri bir yaratık göreceklerdir. Bu yaratığı asansör kabinine getirdiklerinde O'nun pençeleri olan ahtapotvari bir şekli olduğunu fark edeceklerdir. Bu sırada bulundukları kabin darbeler almaya başlayacak ve bütün istasyon çökmeye başlayınca, onlarda başlıklarını giyerek dışarı kaçmak zorunda kalacaklardır. Biraz ilerledikten sonra Midway istasyonuna ulaşacaklar ve oradan da derin sondaj erişim tüneline geçeceklerdir. Aynı zamanda peşlerinde olan bir yaratık vardır ve tünelde darbeler yaparak onları takip etmektedir. Tünelin içinde karşılarına su ile dolu bir alan gelince teker teker buradan geçmek zorunda kalacaklar ve sona kalan Paul, peşindeki varlığa yakalanacaktır ve elbisesinin içinden O'nu çekip alacaktır. 






Sonrasında tünelden çıkmak zorunda kalacaklar ve düz devam etmeleri gereken yolda karşılarına dev ve çok hızlı bir su altı yaratığı çıkacaktır. Işıklarını kapatacaklar ancak su altı yaratığı bu sırada Smith'i alıp götürecek ve sakladığı mağarada O'nu bulacaklardır. 

Yaralanmış olan Smith'e yardım etmeye çalışırlarken bu seferde Norah'ı yakalayan yaratık, O'na bağlı olan kaptanında gelmesine neden olacaktır ve ışıkların olduğu bir alana onları çıkaracaktır. Bu sırada kendilerine saldıran yaratığa tepki verince hızla derinlere yüzen yaratık, kaptanı da çekecektir ve O'nunla beraber derine çekilen ve derinlerin basıncına dayanamayan elbiseleri yüzünden kaptan, Norah'ın ipini ayıracaktır ve kendi elbisesi basınç yüzünden patlayacaktır. 

Kaybolan Norah ise geriye sağ kalan Emily ve Smith'i ararken terk edilmiş Shepard istasyonuna ulaşacak ve orada biraz dinlenip tekrar Emily ve Smith'i aramaya başlayacaktır. Onları bulan Norah, Emily ile birlikte Smith'i sürükleyerek Roebuck istasyonuna doğru gideceklerdir ve oraya vardıklarında, giriş kapısında kendilerine saldıran yaratıktan yüzlercesini uyurken göreceklerdir. Onların arasından sessizce geçmeleri gerekirken Emily'in elbisesi oksijen uyarısı verecek ve yaratıklardan bazıları uyanmaya başlayacak ve Norah'ı elbisesi ile birlikte yutmaya çalışacaktır. Yaratığın içine giren Norah, burada su altı fişeğini kullanacak ve O'nu öldürecektir. 






Sonrasında derisini yırtarak içinden çıkacak ancak diğer uyuyanların da uyandığını fark edecektir. Onlarla nasıl mücadele edeceğini düşünürken çok daha büyük ve devasa boyda olanı oraya çıkacak ve onların hepsinin yavru olduğu anlaşılacaktır. 

Bu dev boydaki yaratığın oluşturduğu patlama yüzünden savrulan Norah'ı, Emily kurtaracak ve hep birlikte istasyona girerek hemen elbiselerini çıkaracaklar ve kaçış kapsüllerini arayacaklardır. Ancak dışarıdaki varlık büyük olduğu gibi zekidir de ve sıra ile bütün kapsüllerin sistemlerini patlatacaktır. Geriye sadece iki kişilik kapsül kalacak ve Norah, Emily ve Smith'i zorla gönderip kendisi istasyonda tek kalacaktır.

Onlar gittikten sonra yaratıkların kapsüllerin peşinde olduğunu görecek ve istasyonun altında bulunan yüksek enerji çekirdeğini patlatarak, bütün yaratıkları yok edecektir ve kendisi de fedakarca hayatını kaybedecektir. Tüm bu yaşananlar sonrasında Emily ve Smith kurtulacak ve Tian şirketi, bu olayları herkesten gizleyip ört bas edecek, kaza olduğunu söyleyecek ve kaldığı yerden işlerine devam edecektir. Böylelikle film son bulacaktır.

Okyanusun 11 km derinliğinde vahşi ve ölümcül yaratıklara karşı verilen yaşam mücadelesinin konu edildiği, karanlık bir atmosferde geçen film, aksiyon, gerilim ve bilim kurgu filmidir.