Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

22 Nisan 2020 Çarşamba

Sinema: Yaratık 4: Diriliş - Alien 4: Resurrection - Ölümünden 200 Yıl Sonra Klon Olarak Yaratılan ve Kendisini Anne Olarak Gören Yaratıkla Mücadele Eden Ripley... / Konusu, Özeti, Afişler

Yaratık 4: Diriliş - Alien 4: Resurrection

Oyuncular; Sigourney Weaver, Winona Ryder, Dominique Pinon
Yönetmen; Jean-Pierre Jeunet
Tür; Aksiyon, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Serinin dördüncüsü olan filmde Ripley'in ölümünün üzerinden 200 yıl geçmiştir ve Usm Auriga isimli bir tıbbi araştırma tesisinde, Ripley'in kan örneğinden klonunu yapacaklardır ve içinden kraliçe yaratığı çıkarmayı başaracaklardır.

Özeti; Usm Auriga isimli Birleşik Dünyalar Ordusu tıbbi araştırma gemisinde bulunan 42 asker ve 7 bilim subayı, Ripley'in ölümünden 200 yıl sonra kan örneklerine ulaşarak klonunu üreteceklerdir ve içindeki kraliçe yaratığın embriyosunu çıkaracaklardır. Bu ameliyat sırasında uyanan klon Ripley, doktorlara saldıracak ve O'nu bu saldırgan tavırları yüzünden bir hücreye kapatacaklardır. Ancak Ripley'in klonu, orijinal halinden çok daha güçlü, saldırgan ve gelişmiş iç güdülere sahiptir. Geçmişe dair bazı anılarını da hatırlayan Ripley'in bu durumundan şüphelenen general, O'nun öldürülmesini isteyecektir ancak doktorlar kusursuzluğu nedeni ile yaşamasını isteyeceklerdir. 







Öteki tarafta çıkardıkları kraliçe yaratık bir kaç günde dev bir boya ulaşacak ve yumurta yapmaya başlayacaktır. Ancak yumurtaları için insan gereklidir ve bunun içinde, Betty isimli uzay araçları ile uzay korsanlığı yapan bir gruptan kendilerine canlı insan getirmelerini istemişlerdir.

Kısa bir  zaman sonra Betty uzay aracı ile gelen korsanlar, çalışmak için bir gezegene giden ve uyku kapsülünde olan bir grup insanı kaçırmışlardır ve onlar uyanmadan kapsülleri ile Usm'ye getirmişlerdir. Henüz uykuda olan bu insanları yumurtaların yanına bağlayacaklar ve yumurtadan çıkan yaratıklar, insanları kullanarak gelişimlerini sağlayacaklardır. 

Bu sırada Betty mürettebatı ise Ripley ile tanışmıştır ve O'nun çok daha güçlü insani özelliklerine tanık olmuşlardır. Bu tanışma sırasında burnundan kan gelen Ripley'in kanının da yaratıklar gibi asidik özellikleri olduğu ortaya çıkacaktır. Bilim adamları ise ortaya çıkan 12 gelişmiş yaratığa işkenceler yaparak onları eğitmeye çalışacaklar ve yaratıkların çok zeki olduğuna tanık olacaklardır. Betty mürettebatı ile gelen Call isimli bir kız ise yaratıklardan haberdardır ve onları yok etmek istemektedir. Bunun için gizlice Ripley'in hücresine girecek ve O'na yaratıkları birlikte yok etmeyi teklif edecek ama Ripley, bunu kabul etmeyecektir. Çünkü Ripley'de artık yaratıklarla benzer özellikler gösteren bir insandır, klondur ve yaratıkların herkesi öldüreceğine inanmaktadır.






Bu sırada Usm mürettebatı Call'ın Ripley'in hücresine girdiğini fark edecek ve bu özel bilgileri edindiği için bütün mürettebatı suçlu addedeceklerdir. Ancak olan bitenden haberi olmayan mürettebatın diğer kalanı, kendilerine doğrultulan silahları görünce karşılık verecekler ve bir çok askeri öldürerek Usm gemisinden ayrılmaya karar vereceklerdir.

Ancak yaratıklarda bu sırada kapalı olduğu yerde aralarından birini öldürerek kanındaki asit ile duvardan delik açacaklar ve kaçacaklardır. Bu olay sonrasında gemide acil tahliye uyarıları verilecek ve bir çok asker tahliye aracına bindiğinde, peşlerinden giden yaratık onları öldürecektir. Tahliye aracını uzaya gönderen ve içindeki yaratıkla aracı patlatan general, kısa bir süre sonra arkasından gelen başka bir yaratık tarafından öldürülecektir. Başka bir yaratıkta Ripley'in hücresine girmeye çalışacak ancak Ripley, kaçmayı başaracaktır. 

Bu sırada korsanlar panikle kaçmaya çalışırlarken liderleri Elgyn, yaratıklar tarafından öldürülecek ve onlarda yaratıklarla karşılaşmış olacaklardır. Elgyn'in cesedinin içine saklanıp yaratıklardan birini öldüren Ripley ise, sonrasında korsanlara katılacak ve hep birlikte gemiden ayrılmanın yollarını arayacaklardır. Bu saldırı sırasında Usm uzay gemisi kendisini otomatik pilota almıştır ve rotasını Dünya'da ki Usm üssüne çevirmiştir. Bu durumun Dünya için çok tehlikeli olduğunu düşünecekler ve çıkış yolları ararken Usm bilim adamlarının yaptıkları deneylere tanık olacaklardır. Bir çok şekli bozuk yaratık görecekler ve kendisini öldürmelerini isteyen Ripley'in biçimsiz klonu ile karşılaşacaklardır. Hepsini yok edip yollarına devam edecekler ve şimdi de korsanların kaçırdığı insanların cesetleri ile karşılaşacaklardır.







Onların arasından bir tanesi yaşamaktadır ve içinde de yaratığın embriyosu bulunmaktadır. O'nu da yanlarına alacaklar ve Ren isimli bir bilim adamı ve asker Distephano ile hep birlikte kaçmaya devam edeceklerdir.

Yollarının üzerine su dolu bir oda gelecek ve içinden yüzerek geçerken içlerinden birini, arkalarından gelen yaratık alarak götürecektir. Sudan çıkmaya çalıştıklarında ise bulundukları alanının yumurtalarla dolu olduğunu anlayacaklar ve gerilim dolu mücadeleler ve bazılarının ölümleri sonrasında, bir çıkış kapısı bulmayı başaracaklardır. Ancak bilim adamı Ren, onlara ihanet edecek ve kaçarken Call'i öldürecektir. Kısa bir zaman sonra ortaya çıkan Call'ın aslında bir android olduğu ve ölmediği anlaşılacaktır. 

Call'ın android olduğunu anladıklarında geminin Baba isimli bilgisayar sistemine girmelerini sağlayacaklar ve sisteme giren Call, hem geminin rotasını çarpışma yaşanması şeklinde değiştirecek ve kendi yollarını açacak, hemde kaçan Ren'in yollarını kapatacaktır. Call, insanlığı korumak için programlanmış bir android robottur ve bu amacına hizmet etmek için hükumetin gizli dosya arşivlerine girerek yaratık projesini görmüştür ve onları yok etmek için gemiye gelmiştir. Tüm bunların üzerine geriye kalan 6 kişi, uzay araçlarına binmeye gidecekler ancak yolda Ripley, kraliçe yaratığı hissedecek ve kraliçe O'nu yakalayıp kendi yanına alacaktır.







Ripley, burada kraliçenin artık yumurta ile üremesine gerek kalmadığını, kendisindeki rahim özelliğini alarak yaratık ürettiğini öğrenecektir. Ve Ripley oradayken doğan ilk yaratık, insana benzeyen kafatası şekliyle doğmuş ve kraliçe yaratığı annesi olarak kabul etmeyip onu öldürmüştür.

Ancak Ripley'i görünce O'nu annesi sanmıştır ve çevredeki cesetlerle beslenirken Ripley kaçmıştır. Bu sırada Ren'de uzay aracına girmiştir ve içerideki korsanları ölüm ile tehdit ettiği sırada içinde yaratık embriyosu olan adamın şiddetine maruz kalacak ve ikisi birlikte ölecektir. Ripley ise, Betty uzay aracına binen korsanlar gitmeden onlara yetişecek ve tam kalkmak üzereler iken yeni doğan yaratıkta uzay aracına binecektir. 

Yaratık burada Call'ı öldürmek üzere iken O'na yardıma giden Distephano'yu öldürecek ve aracın içinde olan Ripley, yaratığın yanına giderek Call'ı bırakmasını söyleyecektir ve yaratık, O'nun söylediklerini yapmaya başlayacaktır. Sonrasında Ripley, yaratığa sarılacak ve oda O'nu annesi olarak görecek ancak Ripley, O'nu öldürmek zorunda kalacaktır ve delik açtığı uzay gemisinden parçalanmasına sebep olarak uzay boşluğuna gönderecektir. Bu olay sonrasında Usm gemisi Dünya'ya çarpacak ve kendileri de Dünya atmosferine gireceklerdir. Böylelikle film son bulacaktır.

Ripley'in ölümünden 200 yıl sonrası ile devam edilen filmde klon olan Ripley, kendisini anne sanan bir yaratıkla mücadele etmek zorunda kalacaktır. Tamamen uzay alanında bir geminin içinde geçen film, heyecan dolu sahneleri ile serinin dördüncüsü olan aksiyon, gerilim ve bilim kurgu filmidir.