Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

21 Nisan 2020 Salı

Sinema: Yaratık - Alien - Bir Uzay Gemisinde Vahşi ve Saldırgan Bir Yaşam Formu.../ Konusu, Özeti, Afişler

Yaratık - Alien

Oyuncular; Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt
Yönetmen; Ridley Scott
Tür; Korku, Bilim Kurgu 

Konusu; Film, uzaydan Dünya'ya maden taşıyan ve 7 kişilik mürettebatı olan ticari bir uzay gemisinin içine oldukça vahşi ve tehlikeli bir yaratığın girmesi ile gelişen gerilim dolu olayları konu almaktadır.

Özeti; Nostromo isimli ticari çekici uzay gemisinde 7 mürettebat bulunmaktadır. Dallas, Ripley, Lambert, Brett, Kane, Ash ve Parker. Taşıdıkları 20 milyon tonluk mineral cevheri ile Dünya'ya doğru yol almaktadırlar ve çok uzun süren bu yolcukta hepsi uyku kabinlerindedirler. Gemiyi ise Anne isimli bir bilgisayar sistemi yönetmektedir. Ancak henüz Dünya'ya ulaşmaya çok zaman varken Anne sistemi, çevre gezegenlerden birinden canlı organizmanın bulunduğuna dair sinyaller almaya başlayacak ve şirketin yönetim kurallarına göre bu durumun her şeyden önemli olması yüzünden, rotasını bu gezegene çevirecektir ve uyku kabinlerindeki mürettebatı uyandıracaktır. 








Bu kurallardan ise henüz mürettebatın haberi yoktur. Uyanan mürettebat, farklı bir yıldız sisteminde olduklarını görünce şaşıracaklar ve Anne sisteminden aldıkları bilgiye nazaran, canlı organizmanın olduğu gezegene gidip bir nevi yardımcı olmaya çalışacaklardır. 

Bunun bir yardım çağrısı olabileceğini düşünerek gezegene yaklaşacaklar ve uzay yük gemisinden küçük uzay aracı ile ayrılarak gezegene iniş yapacaklardır. Bu iniş sırasında uzay araçları arızalanacak ve kimileri içeride aracı tamir ederken, 3 kişide dışarıya çıkıp sinyalin geldiği yeri kontrol edeceklerdir. Uzay elbiselerini giyerek dışarı çıkacaklar ve kısa bir süre sonra daha önce hiç karşılaşmadıkları dev bir uzay gemisine benzeyen bir yapı bulacaklardır. 

İçeri girdiklerinde dev bir uzaylı yaratığın fosilleşmiş iskeletini ve çevresinde yumurtaya benzeyen yapılar göreceklerdir. Bu sırada yumurtaları inceleyen Kane, onların canlı olduğunu fark edecek ve yumurtanın içinden çıkan bir yaratık, Kane'in başlığına saldıracak ve başlığı delerek kafasına yapışacaktır. Bu olay sonrasında acilen arkadaşlarını uzay aracına getirecekler ve Kane'in durumunu gören Ripley, karantina kurallarına göre O'nu içeri almak istemeyecektir ancak bilim subayı olan Ash, içeriden arkadaşlarına kapıyı açacaktır. Kane'i içeri getirdiklerinde dev bir örümceğe benzeyen ve kuyruğu olan bir yaratığın, Kane'in yüzüne yapıştığını ve kuyruğu ile boğazını sıktığını göreceklerdir. 






Yaratığı çıkarmak istediklerinde yaratığın Kane'i öldürmek için boğazını sıktığını fark edecekler ve bunu görünce çıkarma işleminden vazgeçeceklerdir. Ancak yaratığı keserek çıkarmak istediklerinde ise yere damlayan kanın moleküler asit olduğunu ve geminin tabanını delerek alt katlara doğru gittiğine tanık olacaklardır. 

Bu olay sonrasında kesmekten de vazgeçecekler ve yaratığın Kane'i hayatta tuttuğunu düşünerek beklemeye karar vereceklerdir.

Ana yük gemisine geldikten kısa bir süre sonra ise yaratığın Kane'den ayrıldığını görecekler ve kendine gelen Kane, çok iyi olduğunu söyleyecek ve kaybolan yaratığı aradıklarında ölüsünü bulacaklardır. Bu olay sonrasında tehlikenin bittiğini düşünecekler ve hep birlikte yemek yiyerek uyku kabinlerine yeniden girmeye karar vereceklerdir. Ancak çok fazla acıkan Kane, yemek yerken birden kriz geçirecek ve içinden küçük vahşi uzaylı bir yaratık ortaya çıkacaktır ve çıktığı gibi ortalıklardan kaybolacaktır. Bunun üzerine Kane, hayatını kaybedecek ve geriye kalan grup, ikiye ayrılarak yaratığı aramaya başlayacaklardır. Ripley, Parker ve Brett, birlikte aramaya çıktıklarında gemideki kediyi uzaylı sanacaklar ve canlı organizma sinyali veren aletlerine takılmaması için Brett, onlardan ayrılarak tek başına kediyi bulmaya gidecektir. Ancak bu kısa süre içinde çok çabuk büyümüş olan yaratık, Brett'i öldürecektir.








Brett'in öldüğünü anlayan mürettebat, yaratığın sıcaktan etkilenebileceğini düşünerek alev çıkaran alet ile onu yakmaya karar vereceklerdir. Bunun üzerine Dallas, havalandırma bacalarına girerek yaratığı arayacak ancak kendisi de orada yaratık tarafından yakalanıp götürülecektir. 

Bu olay sonrasında Dallas'tan her hangi bir iz bulamayacaklar ve Ripley, geminin yönetimini eline alarak Anne bilgisayar sistemi ile kendi iletişim kuracak ve şirketin kendi hayatlarını hiçe sayan yasalarını öğrenecektir. Buna göre seyahat sırasında her hangi bir şekilde Dünya dışı yaşam üzerine bir kanıt bulunursa, ondan bir örnek alınarak getirilmesi gemideki bütün kuralları yok sayabilecek özelliktedir ve mürettebatın hayatı da bu çalışma için feda edilebilirdir. 

Bunu öğrenen Ripley, bunu kendilerinden saklayan Ash ile gerginlikler yaşayacak ve sonrasında kendisini öldürmeye çalışan bilim subayı Ash'in, aslında bir robot olduğunu fark edeceklerdir. Bu mücadele sırasında Ash'in parçalanan sistemini tamir edip yaratıktan kurtulma yolları için bilgi almaya çalışacaklar ama aksine Ash, onları hayal kırıklığına uğratacaktır. Bunun üzerine gemiyi tamamen imha ederek uzay aracı ile kaçmaya karar verecekler ve geriye kalan üç kişi Ripley, Parker ve Lambert, bu planı uygulamak için harekete geçeceklerdir. Bu sırada Ripley, gemideki kediyi de bulacak ve kafesine koyacak, uzay aracını hazır hale getirecek ancak diğer tarafta gerekli malzemeleri almaya giden Parker ve Lambert, yine yaratığın tuzağına düşecekler ve hayatlarını kaybedeceklerdir. 









Onların öldüğünü gören ve yalnız kalan Ripley, 10 dk. içinde patlayacak şekilde programlanmış imha sistemini çalıştıracak ve uzay aracına giderken, yaratığın arkadaşlarından bazılarını kendi yumurtaları için besin kaynağı yaptığını görecektir. 

Bunun üzerine kediyi de alarak uzay aracına binerek yük gemisinden ayrılacaktır. Ancak kısa bir zaman sonra yük gemisinin patladığını gören ve yaratığın da yok olduğunu düşünen Ripley, yaratığın sıkışmış ve yaralı bir şekilde uzay aracının içinde olduğunu görecek ve ondan, kendi uzay elbisesini giyerek, uzay aracının kapısını açıp uzay boşluğuna atarak kurtulacaktır.

Sonrasında rotasını uzayda olan ana gemiye çevirecek ve kedi ile birlikte uyku kabinine girecektir. Böylelikle film son bulacaktır.

1979 yılı yapımı olmasına rağmen zamanına göre oldukça başarılı görsellerin ve efektlerin bulunduğu, uzay alanında vahşi bir yaratıkla verilen mücadeleyi izleyeceğiniz, serinin birincisi olan korku ve bilim kurgu filmidir.