Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

23 Temmuz 2019 Salı

Sinema: Her Şeyin Teorisi - The Theory of Everything - Stephen Hawking'in Hayatı... / Konusu, Özeti, Afişler

Her Şeyin Teorisi, The Theory of Everything

Oyuncular; Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior
Yönetmen; James Marsh
Tür; Biyografi, Dram

Konusu; Film, Stephen Hawking'in 1965 ile 1991 yılları arasında yaşadığı olayları konu almaktadır.

Özeti; Film, Stephen Hawking'in Cambridge Üniversitesinde Kozmolog bölümünün doktorasını vermek üzere olduğu bir dönemde başlıyor ve bu dönemde ileride eşi olacak olan Jane ile tanışır. Jane ise, Fransız ve İspanyol dili edebiyatı bölümünde okumaktadır. Sonrasında doktorasını başarılı bir şekilde veren Stephen, prof. Dennis Sicama tarafından zamanında Cambridge Üniversitesinde J.J.Thomson ( Joseph John Thomson )'un elektronu keşfettiği ve Rutherford ( Ernest Rutherford )'un atomu parçaladığı laboratuvarını Stephen'a emanet eder ve artık Stephen, araştırmalarına burada devam edecektir.







Stephen'ın aradığı şey ise evrende her şeyi açıklayacak bir denklem bulmaktır, yani her şeyin teorisini.

Bu sırada kara delikler ve zaman ile ilgili konularla da ilgilenecek, ilginç teoriler ortaya atacaktır. Uzay zaman tekilliğini öne sürecek ve bu konuda başarılar sağlayacaktır. Aynı zamanda artık doktor olmuştur ve kariyerinde emin adımlarla ilerlemektedir. 

Ama tamda bu sıralarda hayatına önemli bir etkisi olacak olan hastalığı ortaya çıkar. Bu hastalık motor nöron hastalığıdır ve bu hastalık ilerleyen bir nörolojik rahatsızlıktır ve beyindeki başlıca kas hareketlerini kontrol eden hücreleri yok etmektedir. Yani konuşma, yürüme, nefes alma, çiğneme gibi kasların hareket etmesi için alması gereken sinyaller bozuluyor, sonuçta zamanla kaslar çürümekte ve çürüyüp yok olmaktadır. Sonunda istemli hareketlerini kontrol etme yetisini tamamen kaybedecek olan Hawking için ortalama ömür beklentisi ise 2 yıldır. Bu durumdan beyin etkilenmiyor, düşünceleri değişmiyor ama sonunda ne olacağı belli olmuyor.  Bu hastalığın üzerine hayattan umudunu tamamen yitiren Stephen'ın yardıma Jane koşar ve O'nu sevdiğini ve bu hastalığı beraber aşmaları gerektiğini söyleyecek ve bu istek ve arzu ile O'nunla evlenirler.







Jane, yaşayacağı zorlukları bile bile bu evliliği yapmıştır çünkü Stephen'ı gerçekten sevmektedir.

Sonrasında Stephen ile Jane'nin bir çocuğu olur ama hastalığı da iyice ilerlemiş, artık tekerlekli sandalyede yaşamaktadır. Zaman geçtikçe hareket etme zorlukları yaşayacak ve bu zor zamanlarında hep Jane yanında olacaktır.

Bu hastalığının kendisini durdurmasına izin vermeyen Stephen, profesörde olur ve bir konser sırasında baygınlık geçirerek kaldırdıkları hastanede nefes alması için gırtlağından delik açmak zorunda kalırlar. Artık şimdi birde konuşamamaktadır ve bunun sonrasında elektrikli sandalyesinin üzerine parmakları ile kontrol edebileceği bir sistem yerleştirirler ve bu sistem sayesinde bilgisayar aracılığı ile Stephen, konuşmaya başlar. Bu durumdan sonra Stephen, biraz rahatlamış olur ve bir kitap yazmaya karar verir. Bu sırada '' Zamanın Kısa Tarihi '' isimli eserini hazırlar.





Aynı zamanda bu geçen zaman süresinde 2 çocuğu daha olur ve 3 çocuklu bir aile olmuşlardır artık.

Filmin sonlarına doğru Stephen, İngiliz kraliyet ailesinden Onursal Liyakat Nişanı ( Companion of Honour ) ödülünü alır ve kraliyet bahçesinde üç çocuğunu oyun oynarken izlemesi ve Jane ile duygulu anlar yaşaması sonrasında film son bulur.

Filmin içinde Stepten Hawking'e ait bir çok bilgi verici anekdotlar vardır. Evrensel gerçekler konusuyla ilgili insanlığa çok önemli şeyler katmış olan bu bilim insanının hayatı da tam olarak bir dram konusudur. Yaşadığı zorlukları, ıstıraplarını izlerken gözleriniz yaşarabilir, espiritüel kişiliği yer yer sizi güldürebilir ve pes etmeyişi, her koşulda amacını yapmaya çalışması gibi olaylar size hayatınız ile ilgili azim ve güç sağlayabilir. Bir bilim insanının hayatını anlatan film, çok iyi bir biyografik dram filmidir.