Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

16 Eylül 2019 Pazartesi

Sinema: X-Men 5: Birinci Sınıf - X-Men: First Class - Prof. Charles'in, Magneto'nun, Mistik'in Çocukluk Yılları ve Mutant Sebastian... / Konusu, Özeti, Afişler

X-Men 5: Birinci Sınıf - X-Men: First Class

Oyuncular; James McAvoy, Michael Fassbender, Kevin Bacon
Yönetmen; Matthew Vaughn
Tür; Aksiyon, Macera, Fantastik, Bilim Kurgu

Konusu; Prof. Charles'in, Magneto'nun, Mistik'in çocukluk yıllarından başlayarak X Men birlikteliklerinin nasıl oluştuğunun anlatıldığı filmde aynı zamanda mutantların, Magneto'nun annesini öldüren Sebastian isimli bir mutant ile verdikleri mücadeleleri konu almaktadır.

Özeti; Erik Lehnsherr, yani Magneto, çocukluk yıllarında annesi ile birlikte Nazilerin esir kamplarında  bulunmaktaydı. Bu kamplarda annesinden Erik'i ayıran askerler, sonrasında Erik'in bu üzüntüye dayanamadığı için haykırarak yolları ayıran metalden yapılmış engeli, barikatı yok ettiğini görecekler ve O'nu bir çok asker tutmasına rağmen engel olamayacaklardır.





Sonunda kafasına silahla vurarak Erik'i bayıltırlar ve bu sırada komutan olan Sebastian Shaw, Erik'in mutant özelliklerini fark eder ve O'nu yanına çağırır.

Yanındaki metal bir parayı yerinden oynatmasını isteyecek ve Erik, güçlerini nasıl kullanması gerektiğini bilmediği için metal parayı yerinden oynatamayacak, bunun üzerine Sebastian, Erik'in üzülmesini ve bu sayede özelliklerinin ortaya çıkmasını sağlamak için annesini getirtip, yanında öldürecektir. Bu üzüntü sonrasında Erik, çevresindeki bütün metalleri hareket ettirecek, hatta askerlerin kasketlerini sıkarak onları öldürecektir.

Aynı yıllarda Mistik ise prof. Charles'in çocukluğunda ailesi ile birlikte yaşadığı evin mutfağına yiyecek almak için girmiştir. Henüz çocukken bile telepat özelliklerinin bilincinde olan Charles, Mistik'in kılık değiştirmesine rağmen bir mutant olduğunu anlayacak ve bu karşılaşmadan sonra prof. Charles ve Mistik, aynı evde uzun yıllar boyunca kardeş gibi büyüyeceklerdir. Aradan yıllar geçmiştir, prof. Charles üniversitede mutasyon ile ilgili tezini hazırlamakta, Mistik'de O'nunla yaşamakta, Magneto'da annesini öldüren Sebastian'ı bulup O'ndan intikam almaya çalışmaktadır.





Ancak Sebastian'da enerjileri kendi bedeninin içinde absorbe edebilen ve sonrasında absorbe ettiği bu enerjileri dilediği gibi kullanabilen bir mutantdır.

Aynı zamanda yanında elmas şekline bürünebilen bir telepat mutant, ışınlanma özelliği olan bir mutant ve rüzgarı kontrol ederek hortumlar çıkaran başka bir mutant daha vardır. Bu üç mutant ile birlikte Sebastian, insanlar arasında üçüncü dünya savaşını çıkarmaya çalışmaktadır. Bunun için dünyanın önde gelen devletlerinin generallerini kendi amaçları için tehdit ederek kullanmakta, ülkelerdeki nükleer füzelerin ateşlenmesi ve dünyadaki insanların yok edilmesi için planlar yapmaktadır. Ortaya çıkacak olan radyasyonun mutant evrimi için gerekli olduğunu düşünmektedir.

Sebastian'ın teknesinde olduğu bir sırada, O'nun yerini Magneto bulacak, Sebastian'ı öldürmek isterken bunu başaramayacak ve olay yerine gelen prof. Charles ile tanışıp arkadaş olacaklardır. CIA'den bir yetkilide Sebastian'ın planlarını öğrenmiştir ve bu yüzden CIA barışçıl mutantlarla iş birliği yapmaktadır. Prof. Charles ve Megneto, sonrasında canavar olarak anılacak olan mutant tarafından geliştirilmiş Celebro cihazını kullanarak, bir çok mutanta ulaşacaklar ve Sebastian ile mücadele etmek için kendi takımlarını kuracaklardır.



Yüksek ses dalgaları çıkaran, lazer ışınları ateşleyebilen, kanatları olan ve uçup ağzından ateşler çıkarabilen, her koşulda yaşama uyumlanabilen özellikleri olan mutantlara ulaşırlar ve onlarla birlikte CIA'in bir tesisinde iken, bu mutantları kendi tarafına çekmek isteyen Sebastian'ın saldırısı sonrasında aralarından birini kaybederler.

Uçma özellikleri olan Melek lakaplı mutant ise Sebastian'a katılacaktır. Bu olay sonrasında prof. Charles bütün mutantları kendi ailesi ile yaşadığı eve götürecek, burada hepsine eğitimler verecek, kendi özelliklerini en iyi şekilde kullanan mutantlar, sonrasında Sebastian'ın planlarını uygulamaya geçirmek için seçtiği Küba'da ki sahile gideceklerdir. 

Sebastian, burada kendi deniz altındaki nükleer gücünü, kendi bedeninde absorbe ederek insanlara saldırmayı düşünmektedir ancak bu sırada prof. Charles ve ekibi gelecek, Magneto deniz altını kendi gücü ile gökyüzüne çıkaracak ve sahile düşen deniz altının içine girerek, Sebastian'ın kafasındaki telepatlardan kendini korumak için kullandığı maskeyi çıkarıp, çocukken annesini öldürdüğü sırada kendisine verdiği metal para ile Sebastian'ı öldürecektir ve O'nun kasketini kendisi alıp kullanmaya başlayacaktır.



Bu olay sonrasında denizde gemilerle bulunan askerler sahildeki mutantların üzerine roket ve bombalarını ateşleyecekler, bu roketleri Magneto geri çevirecek ve gemilerde patlamasını isteyecek ancak bu sırada CIA'de çalışan Moira, silah ile Magneto'ya ateş edecek ve Magneto, kurşunu kendisinden uzaklaştırmak isterken, kurşun prof. Charles'in beline saplanacaktır ve bu olaydan sonra prof. Charles sakat kalacaktır.

Sonrasında Magneto, roketleri insanların üzerine patlatamayacak ve geride kalan mutantlara, ya kendisine katılmalarını yada prof. Charles ile kalmalarını söyleyecektir. Melek, Işınlanan, rüzgarı kontrol eden ve Mistik, Magneto'ya katılacak, sonrasında Magneto, CIA'in hücresinde bulunan telepat özellikli mutantı da kaçırarak kendisine dahil edecektir. 

Son olarak prof. Charles evini bir X Men okulu yapmak için projelendirecek ve film böylelikle son bulacaktır.

X Men filmlerinde merak edilen bir çok olayın nasıl olduğunun açıklandığı, Mistik'in, prof. Charles'in, Magneto'nun çocukluk yıllarının ve aralarının nasıl açıldığının, prof. Charles'in sakat olma sebebinin, Magneto'nun kafasındaki kaskı bulduğu yerin, Mistik ile Magneto'nun arasındaki ilişkinin nasıl başladığı gibi bir çok sorunun cevabını veren film, diğer X Men filmleri gibi oldukça sürükleyici, aksiyon dolu, yer yer dram sahnelerinin de olduğu aksiyon, macera ve fantastik bilim kurgu filmidir.